Drahšie stavebné materiály, lacnejšie bývanie

Stavebníci pocítili dosahy pandémie veľmi tvrdo. Ceny stavebných materiálov vystrelili do hviezdnych výšin a odborníci odhadujú, že stavba domu sa v súčasnosti môže v priemere predražiť o 10 až 25 percent. Ak však investujete do obnovy domu správne, získate zdravší, hodnotnejší domov a budete menej platiť za energie.

05.10.2021 10:00
počítanie, rozmýšľanie, energia, rekonštrukcia,... Foto:
Pri obnove domu nepodceňujte detaily.
debata

Ceny ako príležitosť ušetriť

Stúpli ceny všetkých výrobných materiálov, niektorých dokonca až o sto percent. Príkladom sú výrobky z dreva a následne ceny dosiek, hranolov či lepených nosníkov. Podľa Petra Zemaníka zo Zväzu spracovateľov dreva SR môže za to i neustále sa zvyšujúci dopyt po dreve z Európy v Číne i v zámorí. O 60 až 90 percent narástli napríklad ceny plastov, najmä polystyrénu a minerálnej vaty, čo predraží nákupy stenových panelov, plastových okien i potrubí.

V duchu hesla – Všetko zlé je na niečo dobré a tiež overeného – Kríza je príležitosť nájsť nové riešenia, sa ešte viac ako inokedy dostávajú do popredia spôsoby, ako pri stavbe a rekonštrukcii bytu a domu ušetriť a využiť všetky spôsoby, ako racionálne naložiť so zdrojmi. Odborníci napríklad upozorňujú, že stavebníctvo v Európe vyprodukuje zhruba tridsať percent celkového odpadu, najmä takého, ktorý vzniká pri rekonštrukciách a výstavbe nových budov. U nás sa recykluje len okolo dvadsať až tridsať percent stavebného materiálu, pritom stavebnú sutinu z búracích a demolačných prác je možné opakovane, až z deväťdesiatich percent využiť a môže plnohodnotne nahradiť prírodné materiály.

V záplave nie práve optimistických správ aspoň trochu optimizmu. Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik predpokladá, že v závere tohto roka by sa ceny mohli zastabilizovať a začiatkom budúceho roka by niektoré stavebné komponenty mohli o 20 až 30 percent zlacnieť.

rodina, dom, záhrada, radosť, bývanie Čítajte aj Každý chce bývať zdravo

Bývať môžete lepšie a lacnejšie

Zmysluplná a efektívna rekonštrukcia domu sa nezaobíde bez jasného plánu a projektu. „Pri obnove domu trvajte na doriešení všetkých detailov ešte v projektovej fáze. Často sa napríklad zabúda na zdanlivé maličkosti, ako sú netesnosti stavieb alebo priliehajúcich konštrukcií a ich napojenia, pričom cez ne dochádza k najväčším únikom tepla,“ hovorí Branislav Augustín zo Sika Slovensko.

Pripomína, že medzi kľúčové investície pri rodinných a obytných domoch patrí obnova fasády vrátane zateplenia, oprava strechy a sanácia izolácií. "Výrazne prispejú k zníženiu nákladov na energie – na kúrenie, chladenie – a zlepšia nielen komfort bývania, ale aj kvalitu vnútorného prostredia. V správne obnovenom dome je menej vlhkosti, teda aj plesní a spór, menej prachu, hluku a môžete v ňom bývať príjemne celé ďalšie roky,“ dodáva.

Minimalizujte tepelné straty

Náklady na kúrenie a v posledných rokoch i na chladenie ročne „zhltnú“ domácnostiam okolo 70 % všetkých výdavkov na energie. Pri obnove obytného domu preto myslite na minimalizovanie tepelných strát. Malú reguláciu dosiahnete aj správnym vetraním, ale zásadnú iba vhodnou sanáciou fasády a odstránením tepelných mostov. Cez ne v zime zbytočne uniká teplo, v lete zase preniká dovnútra horúci vzduch.

K tepelným stratám dochádza vždy, aj v novostavbách, cez obvodové povrchy. V zime odovzdávajú steny a múry teplo okoliu, v lete ho, naopak, do seba absorbujú.

Koľko tepla „pustia“, resp. prijmú, závisí od vlastností materiálov, ktoré sú na fasáde použité, dôležitá je aj hrúbka konštrukcie. Pri obnove vyberajte tepelnoizolačné materiály, ktoré majú čo najvyššiu hodnotu tepelného odporu – R. Hrúbku konštrukcie môžete zväčšiť zateplením.

zateplenie, izolácia Čítajte viac Úsporný dom chce optimálny obal. Získajte bývanie, v ktorom sa budete cítiť výborne

Nepestujte plesnivé kvety

Dôležité je, aby boli zatepľované steny skutočne suché. „Niekedy bývajú navlhnuté vodou a soľami zo zeme i múry novostavby. Zatepľovať sa však môže iba suchý a čistý podklad,“ upozorňuje B. Augustín. Inak vám už o tri roky na fasáde „rozkvitnú“ kvety z mikroorganizmov a plesní, murivo sa poškodzuje, puká a praská. Odstrániť vlhkosť z muriva pomôže systém sanačných omietok, napríklad SikaMur.

„Častou chybou pri zatepľovaní býva aj nesprávna hrúbka izolačnej vrstvy, nedodržanie technologických postupov pri lepení izolačných dosiek, nesprávne kotvenie či nevhodný výber fasádnej farby. Treba si uvedomiť, že tmavá do seba absorbuje viac tepla, preto je potrebné prispôsobiť tomu ostatné materiály v systéme,“ pripomína odborník.

Fasáda musí spolupracovať

Na obnovu fasády sa dajú použiť fasádne nátery, rôzne ušľachtilé minerálne omietky alebo tenkovrstvové prefarbené omietky. Voľba závisí v prvom rade od toho, ako je fasáda členená, akú má mať štruktúru a v neposlednom rade aj od požadovaného finálneho vzhľadu, vysvetľuje produktová manažérka Martina Huková. Bez ohľadu na výslednú podobu by fasáda mala v prvom rade dobre „spolupracovať“ s podkladom a z pohľadu životnosti i úspory energií čo najlepšie odolávať všetkým vonkajším vplyvom – počasiu, exhalátom a podobne.

„Existujú systémové riešenia tepelnoizolačných omietok, v rámci ktorých jednotlivé materiály a ich zložky spolu doslova ladia po funkčnej i aplikačnej stránke,“ hovorí B. Augustín. „Materiály na povrchovú úpravu fasád sú zložené z pigmentov, plnív, rozpúšťadiel a ďalších aditív, ale hlavnou zložkou sú spojivá. V súčasnosti sú veľmi obľúbené omietky na báze silikón-silikátu, pretože majú zvýšenú odolnosť voči plesniam a machom, majú samočistiacu schopnosť, dobre prepúšťajú vodné pary a zároveň do seba nenasiaknu vodu,“ ozrejmuje M. Huková. Podobné vlastnosti majú aj minerálne omietky, ktoré fasáde dodávajú klasický, prirodzený vzhľad.

„K nesporným výhodám obnovy rodinného alebo obytného domu popri zlepšení vzhľadu patrí aj zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti a predĺženie jej životnosti,“ uzatvára M. Huková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stavebný magazín #ako ušetriť #energeticky úsporné domy