Tepelná izolácia: Ako si zdravo obaliť dom

Dobre zvolená tepelná izolácia výrazne pomáha znížiť v domácnosti náklady na energie.

18.10.2021 10:00
izolácia Foto:
Izolačný systém vyberte s projektantom.
debata

Pri rekonštrukcii alebo stavbe nového domu myslite na to, aby spĺňal tepelnoizolačné parametre. Ak je tepelná izolácia obálky domu nedostatočná, máte v lete vnútri priveľmi teplo a v zime sa teplo rýchlo stratí. „Cez vonkajšie steny môže v domácnostiach unikať 30 až 40 % tepla. Izolácia fasády významne zlepší nielen kvalitu bývania v dome, ale súčasne zabráni úniku tepla a zvyšovaniu spotreby energií,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

Dobre zateplená fasáda zabráni úniku tepla z domu, v lete pomáha vytvárať príjemné prostredie, predchádzať problémom s vlhkosťou v interiéroch, odstraňuje tepelné mosty a spevňuje štruktúru samotného obvodového plášťa. Na trhu je široká škála izolačných systémov, výber závisí aj od konštrukčných vlastností stavby. S výberom vhodného materiálu vám najlepšie poradí skúsený projektant.

zelená strecha Čítajte viac Zelená strecha: Úspory na energiách, predĺženie životnosti, zvýšenie komfortu aj hodnoty nehnuteľnosti

Vybrané druhy fasádnych tepelných izolácií

Fasádny polystyrén

  • expandovaný (EPS) polystyrén patrí pre svoje výborné tepelnoizolačné vlastnosti, nízku hmotnosť a vysokú odolnosť dlhodobo medzi obľúbené materiály na zateplenie fasád. Môžete si vybrať tradičný biely alebo sivý s prímesou grafitu. Sivý polystyrén dosahuje až o 20 % lepšie tepelnoizolačné vlastnosti pri rovnakej hrúbke ako biely. Pri aplikácii je nevyhnutné dodržať správny postup a použiť iba lepidlá určené na aplikáciu sivých dosiek. Extrudovaný polystyrén (XPS) je pre svoju vysokú tvrdosť vhodný najmä na zateplenie soklov alebo základov domov.

Minerálna vlna

  • okrem výbornej tepelnej izolácie zabezpečí aj dobrú ochranu pred hlukom. Je vhodná na kontaktnú, ale aj odvetranú fasádu, kde sa medzi obvodovou stenou a tepelnou izoláciou ponecháva vzduchová medzera. Absorpčná schopnosť minerálnej vlny zaistí vysokú akustickú pohodu. V porovnaní s penovými materiálmi dokáže zlepšiť nepriezvučnosť obvodových múrov až o 10 dB. Najväčšou prednosťou je výborná požiarna odolnosť.

Sklená vlna

  • vyrába sa kombináciou sklenených črepov a piesku. Má výborné tepelnoizolačné vlastnosti, nízku tepelnú vodivosť a jednoducho sa s ňou pracuje. Používa sa zvyčajne pri zateplení odvetranej fasády alebo na zateplenie šikmých striech. Pri mechanicky zaťažovaných miestach sa zvyčajne nepoužíva. Využíva sa na zatepľovanie povalových priestorov, stropov či vnútorných priečok, pretože sa výborne prispôsobí vypĺňanému priestoru.
počítanie, rozmýšľanie, energia, rekonštrukcia, plánovanie Čítajte viac Drahšie stavebné materiály, lacnejšie bývanie

PIR dosky (polyisokyanurát)

  • v súčasnosti ide o izoláciu s najvyšším tepelným odporom dokonca aj pri najmenšej hrúbke. Ide o dosky vyrábané z polyuretánovej peny, ktoré sú na povrchu upravené vrstvou nataveného plastu alebo plechu. Môžu sa použiť na zateplenie celej obvodovej obálky domu. Pre vysokú cenu sa skôr hodia na izoláciu šikmých a plochých striech. Materiál je odolný proti hubám, chemickým látkam a hlodavcom.

Drevovláknitá izolácia

  • ide o prírodnú alternatívu k bežne používaným izolačným materiálom. Dosky sa vyrábajú z dreva ihličnanov. Drevovláknité materiály patria medzi difúzne otvorené materiály, čo znamená, že dovolia domu dýchať a zabránia kondenzovaniu vodných pár. Fasádne dosky majú vysokú objemovú hmotnosť a výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Možno ju tiež použiť aj do strešných konštrukcií.

Konopná izolácia

  • ekologický izolačný materiál, ktorý sa v našich končinách ešte príliš nepoužíva, sa dodáva vo forme flexibilných rohoží, tvrdších dosiek alebo ako konopná plsť. Izolácia je vhodná na zateplenie murovaných stavieb aj drevostavieb. Má výborné tepelnoizolačné a akumulačné vlastnosti, dobre reguluje vlhkosť a dlho vydrží. Keďže ide o stopercentne prírodný materiál, neobsahuje škodliviny ani alergény.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #zateplenie #zatepľovanie #Stavebný magazín