Kúpiť dobrý dom alebo byt nie je jednoduché

Obzeráte sa po vlastnom bývaní, chcete sa presťahovať do väčšieho bytu alebo hľadáte vhodný rodinný dom, prípadne pozemok?

08.11.2021 08:00
manželia, párik, sťahovanie, objatie, škatuľa Foto:
Každý z nás má vlastné predstavy a štandardy na kupovanú nehnuteľnosť.
debata

Na trhu je 30-tisíc nehnuteľností a pozemkov na predaj. Pri súčasnej situácii na realitnom trhu nájsť vhodnú nehnuteľnosť nie je také jednoduché. Ponuka je slabá a ani zďaleka nepokrýva dopyt, ktorý podporujú aj rekordne lacné hypotéky. Najvyšší apetít po bývaní je, prirodzene, v Bratislave, ale napríklad aj Prešovskom kraji, ktorý je skokanom v náraste cien realít. Odborník na reality Viktor Obtulovič zo spoločnosti FinGO.sk prináša šesť tipov, ktoré pri hľadaní a kúpe nehnuteľností či pozemkov môžu pomôcť.

Video
Ide o peniaze: O investičných bytoch a výnosoch z nich s Viktorom Obtulovičom z FINGO Reality. Odvysielané 11. 8. 2021.

Na realitnom trhu je v súčasnosti okolo 30-tisíc ponúk na predaj bytov, domov, chalúp a pozemkov. „Najviac, približne 7-tisíc, je v Bratislavskom kraji, za ním nasleduje Nitriansky kraj s počtom 6-tisíc realitných ponúk. Naopak, najnižší počet evidujeme v Prešovskom kraji s približne 2 100 ponukami nehnuteľností a pozemkov,” zhodnotil Viktor Obtulovič.

Najsilnejší apetít po bývaní dlhodobo cítiť v hlavnom meste a jeho okolí, kde je ponuka až 10-násobne nižšia ako reálny dopyt. „V Bratislavskom kraji v súčasnosti chýba viac ako 70 000 bytov. Obrovský dopyt po bývaní je však napríklad aj v Prešovskom kraji, ktorý je skokanom v medziročnom náraste cien realít. Je to spôsobené najmä nedostatočnou výstavbou nových nehnuteľností,” uviedol odborník.

dom, byt, byvanie, reality, nehnutelnost, panelak, Čítajte viac Zlom na realitnom trhu? Záujem o byty v Bratislave sa prepadol, cena ale narástla

Byty sa rozchytajú rýchlo, v prvý deň sa ozve aj 10 záujemcov. Apetít po bývaní podporujú aj rekordne lacné hypotéky, ale dostať sa k vhodnej nehnuteľnosti, či už ide o byt, dom, pozemok, alebo aj veľmi žiadané chalupy, je veľakrát problém. Ako sa hovorí, rozchytajú sa ako teplé rožky.

„Ak sa na trhu objaví nová ponuka, treba konať naozaj rýchlo. Môže sa stať, že hneď v prvý deň zverejnenia ponuky na realitných portáloch sa ozvú aj desiati záujemcovia na obhliadku bytu. Pri lepšej nehnuteľnosti, najmä pri novostavbách v dobrej lokalite, sa často stáva, že o kúpu danej nehnuteľnosti súperia viacerí kupujúci a v konečnom dôsledku sa nehnuteľnosť licituje, a to znamená, že sa predá za viac, ako bola stanovená ponuková cena. Predávajúci si preto veľakrát môžu vybrať, komu svoju nehnuteľnosť predajú, a často uprednostnia kupujúceho, ktorý má finančné prostriedky pripravené v hotovosti,” priblížil Viktor Obtulovič.

rodina, sťahovanie, škatule, krabice, radosť, obývačka Čítajte viac Generácie spolu vo vlastnom. Deti sa z mama hotela až tak nehrnú

Každý z nás má vlastné predstavy a štandardy na kupovanú nehnuteľnosť. Niekto chce bývať v centre mesta, ďalší preferuje perfektnú občiansku vybavenosť či dostupnosť práce, iný chcú mať nablízku športoviská a podobne. Preto je dôležité, aby ste si na začiatku odpovedali na otázku, čo od vášho bývania očakávate. Mladí ľudia skôr vyhľadávajú byty v blízkosti svojho pracoviska, rodina s deťmi už potrebuje izbu navyše a najlepšie aj vlastnú záhradku, preto sa obzerá po domoch alebo väčších bytoch. Bez ohľadu na to, ku ktorej kategórii patríte, dobrá dostupnosť do mesta, resp. miesta výkonu práce a kvalitná občianska vybavenosť sú pri výbere nehnuteľnosti to najpodstatnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpa domu #kúpa bytu #nákup nehnuteľností