Ochrana súkromia: Ako zabezpečiť dom alebo chatu

Chcete chrániť svoje bývanie pred cudzími pohľadmi alebo neželanými hosťami? Odborník David Benda z Hornbachu vám poradí s tým, čo rozhodne nepodceniť pri ochrane vášho pozemku.

16.11.2021 10:00
smartfón, smartphone, mobil, kamery,... Foto:
Vďaka šikovným zariadeniam a aplikácii v mobilnom telefóne máte neustály prehľad o tom, čo sa v objekte deje, s možnosťou ich ovládať z ľubovoľného miesta.
debata

Doma i na chate sa potrebujeme cítiť bezpečne a mať pocit pokoja a istoty, aj keď tam práve nie sme. Správne zvolený plot, detektor pohybu či hlásiče alebo alarmy, ktoré upozornia na nevítaných návštevníkov, dokážu zabezpečiť väčší pokoj majiteľov budovy, či už sa v nej zdržiavajú, alebo nie.

Plot chráni aj lahodí oku

Ploty a záhradné zásteny sú neodmysliteľnou súčasťou každého domova. Zabránia nechceným návštevám, ale aj hluku z okolia alebo pohľadom okoloidúcich. „Vhodné oplotenie vie nielen esteticky doladiť priestor okolo budovy či pozemku, ale aj účinne ochrániť objekt aj jeho okolie,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach. Na výber sa ponúka mnoho variantov a každý typ má svoje za a proti. „K najpopulárnejším dnes patria takzvané drevoplastové ploty. Tie v sebe snúbia eleganciu dreva a praktickosť plastov. V závese sú plastové, drevené i obyčajné pletivo. Svojich priaznivcov majú tiež živé ploty, a to aj napriek tomu, že sú najnáročnejšie na starostlivosť i čas,“ vysvetľuje špecialista.

Medzi najpopulárnejšie „plotové“ dreviny u nás patrí tis a tuje. Neopadávajú a fungujú ako pohľadová bariéra po celý rok. Ak túžite po živom plote, stavte v prvých niekoľkých rokoch na kompromisné riešenie. Postavte pred živý plot jednoduchý plot – z pletiva alebo lacných drevených latiek. Až kríky dostatočne vyrastú, provizórny plot odstránite.

Pozemok môžete ohraničiť napríklad dreveným oplotením, o ktoré sa treba pravidelne starať. V tomto prípade dbajte na to, aby bola jeho horná časť skosená. Nebude sa na nej držať voda a drevo dlhšie vydrží. Životnosť dreveného plota tiež predĺži podmurovka. Naopak, WPC ploty sú jednými z najobľúbenejších vďaka ľahkej údržbe, stálofarebnosti, dobrej ochrannej funkcii a peknému vzhľadu pripomínajúcemu drevo. Cenovo dostupnejšie sú plastové ploty, ktoré možno tiež ľahko upravovať bez toho, aby zmenili svoje vlastnosti.

Kovový plot poskladáte vďaka plotovým panelom ľahko, pripravte sa ale na minimálnu pohľadovú bariéru. „Rovnaké je to s pletivom, takže tieto varianty je nutné doplniť plachtou alebo zástenou. Pri výbere nezabudnite ani na príslušenstvo pre ploty a ochranné laky,“ upozorňuje David Benda. K plotu, samozrejme, patria aj brány a bránky. Vzhľadom na každodenné používanie by bránka mala byť dobre ukotvená, rozhodne nešetrite na kovaní a bezpečnosti. Široký sortiment kvalitných výrobkov ponúka napríklad značka Konsta, ktorá poskytuje rozsiahlu škálu produktov pre stavbu, úpravy a údržbu oplotenia.

Hlásiče, alarmy, detektory pohybu

Sčerilo niečo hladinu vody v bazéne v záhrade, je nejaký podozrivý pohyb na trávniku alebo sa vám niekto až príliš nenápadne prechádza pred bránkou? Na všetky tieto nepríjemnosti je dobré dať sa včas upozorniť inteligentnými spojencami. „Bazénový bezdrôtový alarm upozorní aj na pád dieťaťa do bazéna či návštevu nepozvaného hosťa. Monitoruje pohyb vodnej hladiny a pri zaznamenaní veľkých vĺn spustí sirénu. Vďaka nastaviteľnej citlivosti v prípade ľahkého vlnenia spôsobeného filtráciou neruší,“ radí David Benda.

Detektory pohybu a bezdrôtové snímače je možné pripojiť napríklad k bezdrôtovým zvončekom a odhaliť tak v predstihu nevítaných návštevníkov. „Pri narušení stráženého priestoru sa buď rozsvieti, alebo vydá veľmi hlasný a nepríjemný zvukový signál. Ten nielenže upozorní obyvateľa, ale je často dostačujúci aj na odstrašenie votrelcov,“ uzatvára odborník.

dvere, muž, montáž Čítajte viac Ako si vybrať vchodové dvere

Bezpečne a inteligentne

Podstatou inteligentného bývania je ochrana obydlia a jednoduché ovládanie pomocou inteligentných zariadení kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Inteligentnú domácnosť možno opísať ako sofistikovaný systém prepojených zabezpečovacích zariadení – digitálne dverové zámky a priezory, alarm, PIR kamery, detektory dymu alebo pohybu či osvetlenie. Vďaka týmto šikovným zariadeniam a aplikácii v mobilnom telefóne máte neustály prehľad o tom, čo sa v objekte deje, s možnosťou ich ovládať z ľubovoľného miesta.

„Inteligentné produkty Yale, ktoré sú kompatibilné so sortimentom Philips Hue, ponúkajú odomykanie a zamykanie bez použitia klasických kľúčov. Vďaka kombinácii mechanickej cylindrickej vložky v najvyššej bezpečnostnej triede s modernou technológiou elektronického uzamykania poskytuje Yale Entr maximálnu bezpečnosť a kontrolu vášho domova,“ dodáva Benda.

žena, úsmev, 6, šesť, počítanie Čítajte viac 6 tipov, ktoré pomôžu pri kúpe bytu či domu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana súkromia #dobré bývanie #Yale #alarm #detektory