Vyspelá Európa stavila na generálny kľúč. Jeden na všetky dvere

Ceny bytov na Slovensku lámu v posledných rokoch rekordy. Drahé bývanie sa však zatiaľ nepremietlo do vysokej úrovne bezpečnosti bytových domov.

18.11.2021 08:00
EÚ, zámok, bezpečnosť, Eurokľúč Foto:
Sú známe prípady, keď stratené minúty pílením a vylamovaním mreží a dverí stáli ľudí život a majetok. Toto všetko je s generálnym kľúčom minulosť.
debata

Pre každého majiteľa bytu je pritom bezpečný a zároveň nekomplikovaný prístup jednou zo zásadných požiadaviek na správcu. V praxi však sú vchodové dvere v drvivej väčšine zabezpečené čipmi, ktoré dnes nespĺňajú najvyššie štandardy. Staré čipy sa dajú ľahko vyradiť elektrošokom a lacné novšie čipy, ktoré vidno pri väčšine bytových domov, sa zase dajú nekontrolovane kopírovať v kľúčových službách. Vyspelá Európa už pred mnohými rokmi prešla na vyššiu úroveň zabezpečenia – takzvaný generálny kľúč.

Stačí jeden kľúč na všetky dvere

Systém generálneho kľúča umožňuje otvárať jediným kľúčom viacero dverí podľa prístupových práv, ktoré majú jednotliví majitelia bytov. Majiteľ bytu tak namiesto celého zväzku kľúčov nosí pri sebe len jediný kľúč, ktorým otvára vchod, dvere od bytu, garáž, schránku aj pivnicu. Súčasťou systému generálneho kľúča sú nielen vložky do dverí, ale aj verzie s páčkou pre poštové schránky či skriňu rozvádzača a visacie zámky pre pivničné kobky. Napriek tomu sa každý obyvateľ dostane len tam, kam môže.

Okrem ľahšieho života s jedným kľúčom namiesto celého zväzku je zásadnou výhodou najvyššia bezpečnosť. „Generálny kľúč zvyšuje bezpečnosť nielen po stránke vysokej mechanickej ochrany proti násilnému vniknutiu, ale stopercentne zamedzuje neoprávnenej výrobe kľúča. Tým pádom má správca manažment výroby kľúčov úplne pod kontrolou,“ hovorí Tivadar Németh zo spoločnosti SAFE POINT, dlhoročný člen rady Cechu zámkarov (CEZA).

smartfón, smartphone, mobil, kamery, bezpečnosť, ochrana súkromia, dom Čítajte viac Ochrana súkromia: Ako zabezpečiť dom alebo chatu

Presná evidencia vyrobených kópií kľúčov je dôležitá. Len týmto spôsobom má správca detailný prehľad o tom, kto má do domu prístup. Neopakuje sa tak situácia s čipmi, ktoré si obyvatelia nekontrolovane množia a po niekoľkých rokoch má do domu prístup takmer ktokoľvek.

Takzvané systémové vložky kvalitných výrobcov, ktoré tvoria systém generálneho kľúča, majú iné profily kľúčov, ako sú bežne dodávané do kľúčových služieb. Niekedy sa zlodeji vedia vynájsť a môžu priamo spolupracovať s kľúčovou službou a dať si vyrobiť kópiu aj bez bezpečnostnej karty. Preto je dôležité, aby mal výrobca špeciálne polotovary na výrobu kľúčov zámkov pod kontrolou. „My dodávame polotovary na výrobu kópií kľúčov iba zmluvným partnerom a dodávky prísne evidujeme,“ hovorí Silvia Krazelová od rakúskeho výrobcu kľúčov a vložiek EVVA.

Ochrana pred 3D tlačou je dôležitá

Pri výbere systému generálneho kľúča je dôležité vybrať riešenie, ktoré má 100 % ochranu pred 3D tlačou. To sa dosahuje napríklad osadením magnetov v kľúčoch, ktoré dopĺňajú mechanické ochranné prvky. Tento systém umožňuje mať v dome dve úrovne bezpečnosti: mechanickú a magnetickú.

Napríklad model Akura 44 od rakúskeho výrobcu EVVA ponúka vložky a kľúče pre vonkajšie dvere s magnetickou bezpečnosťou a plnou ochranou pred 3D tlačou, kým pre vnútorné dvere postačuje rovnaká vložka bez magnetu. Ak by napríklad obyvatelia trvali na otváraní vchodových dverí čipom, existuje možnosť integrovať ho do hlavy kľúčov. Aj týmto spôsobom je možné prístup do celého domu zmeniť na generálny kľúč so všetkými výhodami.

dvere, muž, montáž Čítajte aj Ako si vybrať vchodové dvere

Výhodou je možnosť zmeny rozmeru vložky. „Ak napríklad meníte tenšie dvere za hrubšie, je možné preskladať pôvodnú vložku na nový rozmer. Tým pádom sa prvotná investícia do bezpečnosti bytu nestratí. Naopak, úprava vložky je lacnejšia a rýchlejšia ako riešenie novej vložky,“ vysvetľuje Németh.

Jednoduchý prístup hasičov

Odborník zdôrazňuje, že v dnešnej dobe narástlo využívanie sofistikovanejších spôsobov prekonania uzamykacích systémov. „Preto by mal správca vybrať taký uzamykací systém, ktorý má patentovú ochranu aspoň na 10–15 rokov. Tým pádom investícia nebude morálne zastaraná po krátkej dobe. Naopak, systémy po uplynutí patentovej ochrany umožňujú vyrobiť duplikáty kľúčov kdekoľvek,“ upozorňuje Németh.

Generálny kľúč má ešte jednu výhodu, ktorú na Slovensku objavilo len pár správcov. Ak vypukne v dome požiar, hasiči majú obrovský problém dostať sa cez bezpečnostné dvere do jednotlivých bytov (ak sú majitelia kvôli dymu v bezvedomí) či na chodbu, odkiaľ sa požiar šíri. Vo vnútri domu im v ceste stoja rôzne dvere a mreže, od ktorých neexistuje jeden kľúč.

Sú známe prípady, keď stratené minúty pílením a vylamovaním mreží a dverí stáli ľudí život a majetok. Toto všetko je s generálnym kľúčom minulosť. Univerzálny kľúč, ktorý je okrem správcu uložený aj na polícii a u hasičov, umožňuje chrániť životy aj majetok všetkých. „To je zásadná výhoda, na ktorú netreba zabudnúť. Generálny kľúč je jediný systém, ktorý kombinuje vysokú bezpečnosť s ochranou majetku aj životov obyvateľov domu,“ zdôrazňuje Silvia Krzelová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #kľúče od bytu #Eurokľúč #dobré bývanie