S akým bývaním bude každý spokojný?

Vlastné bývanie je jedna z najdôležitejších podmienok pre spokojný život. Potvrdil to aj vlaňajší prieskum agentúry STEM/MARK pre spoločnosť KRUK. Vyplynulo z neho, že pre troch zo štyroch Slovákov je vlastný byt alebo dom mimoriadne dôležitý, pričom ženy po ňom túžia viac ako muži.

02.12.2021 10:00
domov, rodič, dieťa, radosť Foto:
Každému vyhovuje niečo iné. No či už na vidieku alebo v meste, vlastné bývanie je jedna z najväčších istôt.
debata

Je úplne prirodzené, že každý chce žiť podľa svojich predstáv a možností, hoci to nikdy nebývalo, nie je a pre mnohých asi ani nebude jednoduché. Zrejme každý by však potvrdil, že bez auta či luxusnej dovolenky sa dá zaobísť, bez strechy nad hlavou sa však normálne žiť nedá, či už v meste, alebo na vidieku.

Sociológ Peter Gajdoš sa zaoberal výskumom migrácie z mesta na vidiek. Kým v západnej Európe a v Spojených štátoch amerických sa tento trend prejavil už v druhej polovici 20. storočia, v strednej Európe i na Slovensku nastal až v 90-tych rokoch. Podľa sociológa spôsobili sťahovanie u nás nielen príťažlivejšie vidiecke podmienky pre zdravý život, ale i zhoršujúce sa prostredie v mestách. Viacerí obyvatelia miest vymenili a menia rušné, dynamické bydlisko za väčší pokoj, väčšina však nechce odísť príliš ďaleko, aj preto, lebo v meste je viacero služieb, ktoré vidieku chýbajú.

EÚ, zámok, bezpečnosť, Eurokľúč Čítajte aj Vyspelá Európa stavila na generálny kľúč. Jeden na všetky dvere

Pre a proti jednému či druhému spôsobu života je samozrejme viac, každému vyhovuje niečo iné. No či už na vidieku alebo v meste, vlastné bývanie je jedna z najväčších istôt. Oveľa výraznejšie to pociťujeme vždy v posledných týždňoch a dňoch roka, v dnešných búrlivých časoch hádam aj viac. Tradičné slová o Vianociach ako o sviatkoch rodiny a domova strácajú zafarbenie klišé, ktoré jazykovedci definujú ako ustálený slovný obrat, ktorý stereotypným a mechanickým používaním stratil svoju údernosť a do istej miery aj pôvodný význam.

Význam však určite nestráca snaha vytvoriť vo svojom príbytku práve na konci roka príjemnú atmosféru pre svoju rodinu a blízkych. Možností, ako to urobiť, je nepreberné množstvo, niekedy stačí len trochu snahy a fantázie. Inšpirovať sa môžete aj našimi tipmi. Viete napríklad, že farbou tohtoročných Vianoc je červená? A nielen preto, že je silná a energická, ale aj preto, lebo vyjadruje vzájomnú blízkosť a záujem o druhého. A to tiež vytvára pravý domov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie