Nábytok môže byť priateľský k prírode

Pri nákupe nábytku môžete uplatniť svoj vkus i farebné cítenie a dokonca myslieť aj na prírodu. Trendom sú ekologické certifikáty. Viete, čo znamenajú?

06.12.2021 10:00
ekológia, nábytok, gauč, príroda, tráva,... Foto:
Dnešné globálne environmentálne problémy a výzvy na ich riešenie v oblasti ochrany, zachovania a zlepšovania podmienok životného prostredia môže ovplyvniť každý spotrebiteľ.
debata

Jednou z mimoriadne dôležitých tém v súčasnosti je šetrnejšie správanie sa k životnému prostrediu. Triedime odpad, snažíme sa neprodukovať ho zbytočne veľa, uprednostňujeme vratné alebo recyklovateľné obaly. Ohľaduplnejší môžete byť aj pri zariaďovaní domácnosti nábytkom a doplnkami.

Aby lesy žili ďalej

Zodpovedných výrobcov a predajcov nábytku, ktorí investujú do získania ekologických certifikátov nemalé prostriedky i čas, je čoraz viac. Certifikátom prispôsobujú portfólio svojich výrobkov i výrobné procesy a pozitívne tak vplývajú aj na celý systém svojich dodávateľov.

K hodnotným ekologickým certifikátom pre drevený nábytok patrí PEFC. V logu má dva stromy v zelenom kruhu. „Zaručuje, že výrobca používa drevo z trvalo udržateľných a legálnych zdrojov v celom reťazci, od získania drevnej suroviny v lese až po konečný výrobok určený na predaj. Zákazníci majú pri kúpe nábytku s certifikátom PEFC istotu, že pochádza z trvalo udržateľných lesných zdrojov, ktoré budú zachované aj pre ďalšie generácie,“ vysvetľuje Hubert Paluš, národný sekretár PEFC Slovensko.

Certifikát PEFC majú napríklad niektoré originálne slovenské kuchyne. „V našich štúdiách máme zostavy, ktoré sa vyrábajú tak, aby slúžili roky. Kvalita je pre nás rovnako dôležitá ako ochrana prírody a prostredia, v ktorom žijeme. Sme hrdí, že značky našich kuchýň sú z udržateľného obhospodarovania lesov a že aj takýmto spôsobom môžeme prispieť k zmene a zvráteniu klimatickej krízy,“ vraví Eva Szakálová z Oresi. „Drevo považujeme za krásny, ušľachtilý a živý materiál, preto z neho vyrábame kuchyne pre život takým spôsobom, aby aj lesy mohli ďalej žiť,“ dodáva.

izolácia, teplo, kúrenie, šetrenie Čítajte viac Kto šetrí, kúri lepšie (7 stupňov k šetreniu)

Drevo má budúcnosť

Dnešné globálne environmentálne problémy a výzvy na ich riešenie v oblasti ochrany, zachovania a zlepšovania podmienok životného prostredia môže ovplyvniť každý spotrebiteľ. „Tým, že bude kupovať výrobky, ktoré nezaťažujú životné prostredie, sú k prírode priateľské a sú zárukou dosiahnutia cieľov trvalo udržateľného rozvoja,“ ozrejmuje H. Paluš.

Svetlá budúcnosť čaká podľa odborníkov najmä certifikované výrobky, nábytok a doplnky z dreva. „Drevo je najperspektívnejšia surovina, ekologický, obnoviteľný a strategický materiál budúcnosti. Je to krásny, prirodzený a ušľachtilý materiál, ktorý ponúka dokonalé možnosti bezodpadového spracovania. Jeho racionálne využívanie a spracovanie podporuje regionálny rozvoj, zamestnanosť a prispieva k zmierňovaniu dosahov klimatickej zmeny v dôsledku viazania uhlíka vo výrobkoch z dreva,“ vysvetľuje H. Paluš. „Každý certifikovaný drevený produkt označený značkou PEFC zákazníkovi potvrdzuje, že svojím nákupom podporuje trvalú schopnosť lesov poskytovať všetky environmentálne, rekreačné, kultúrne a produkčné ekosystémové služby nielen pre súčasné, ale aj budúce generácie.“

Menej emisií

Ďalším certifikátom potvrdzujúcim, že drevený nábytok bol vyrobený s ohľadom na lesy a život v nich, je FSC. Nábytok s certifikátom Klima Neutral sa udeľuje iba tým výrobcom, ktorí v celom výrobnom procese dbajú na zachovávanie životného prostredia pre budúce generácie a zároveň prispievajú k znižovaniu emisií CO2. Tento rok sú na našom trhu aj výrobky s ekologickým certifikátom Modrý anjel. V Nemecku sa používa 40 rokov a znamená, že nábytok bol vyrobený z dreveného materiálu, pričom lesy neutrpeli ujmu a nemá negatívny vplyv na zdravie ľudí, ktorí tento nábytok doma majú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #nábytok #dobré bývanie