Ráčte vstúpiť: Aké dvere sa vám hodia najviac?

Interiérové dvere sú výrazným prvkom domova. Zvažujte dôsledne nielen ich umiestnenie a materiál, ale aj veľkosť, povrchovú úpravu a funkčnosť.

07.12.2021 10:00
dvere Foto:
Posuvné dvere sa ľahko používajú a ušetria vám priestor.
debata

Dôležité pre ich dispozičné umiestnenie je prepojenie jednotlivých miestností v dome či v byte. „Ideálne sa osádzajú do bočnej strany miestnosti a mali by sa otvárať tak, aby ste pri vstupe videli jej väčšiu časť. Ďalším pravidlom je otváranie dverí z hlavných miestností smerom do vedľajších,“ hovorí Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach. Pri ich umiestnení rešpektujte technické normy a zohľadnite bezpečnostné požiadavky.

Interiérové dvere sú chránené pred poveternostnými vplyvmi, preto môžu byť vyrobené z menej pevných materiálov ako vonkajšie, exteriérové. Materiál vyberajte nielen podľa vzhľadu, ale predovšetkým podľa účelu. „Plné dvere sa hodia do miestností, v ktorých chcete mať súkromie, presklené vyniknú dobre v tmavých priestoroch či vo vlhkých miestnostiach,“ radí R. Klička.

dvere, muž, montáž Čítajte viac Ako si vybrať vchodové dvere

5× iné dvere

1. Hladké

  • sú z ľahkého dreveného rámu, ktorý je z oboch strán opláštený krycou vrstvou. Rám dverového krídla nie je viditeľný.

2. Rámové

  • tiež sa vyrábajú z ľahkého dreveného rámu, ale rám dverového krídla je viditeľný a majú výplň. Môže byť z rovnakého materiálu, ale aj zo skla.

3. Vidiecke

  • výplňové, sú z masívneho dreva – borovica alebo smrek, s frézovanými profilmi

4. Sklenené

  • spravidla sú z 8 mm bezpečnostného skla, ktoré môže byť štruktúrované, skrášlené sieťotlačou alebo opieskované. Hodia sa predovšetkým do kúpeľní alebo do miestností, ktoré vyžadujú viac svetla.

5. Plechové

  • najčastejšie sa používajú v technických miestnostiach, pivniciach alebo pri dostavbe podkrovia. Povrch je z pozinkovaného plechu, sú nenáročné na údržbu, nemajú žiadnu protipožiarnu odolnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dvere #dobré bývanie