Trezor vám ochráni cennosti. Pohromou nemusí byť len zlodej

Dôvodov, prečo by ste mali uvažovať o kúpe domáceho trezoru alebo sejfu, je viac. Odborníci radia myslieť na zadné vrátka.

08.12.2021 10:00
trezor, sejf, stetoskop Foto:
Hlavný rozdiel medzi trezorom a sejfom je v konštrukcii.
debata

Mnohí sa pre kúpu trezoru rozhodli po zlej skúsenosti s nevítanými návštevníkmi. Prísť takýmto spôsobom o šperky, úspory, dôležité písomnosti alebo doklady nie je nič príjemné.

"Pohromou pre cennosti nemusia byť len zlodeji, ale aj požiar, povodeň či obyčajná ľudská zábudlivosť,“ hovorí Igor Ulrich zo spoločnosti Rottner Security Slovensko. Dodáva, že pred kúpou trezoru by si mal každý dôkladne zvážiť viaceré aspekty. "Predovšetkým kam ho chcete umiestniť, čo doňho uložíte, či to budú papierové dokumenty, hotovosť, cennosti alebo napríklad dátové nosiče, aký typ a zámok bude pre vás najvhodnejší, či si trezor chcete poistiť, má byť stenový, nábytkový, ohňovzdorný, aké ďalšie kritériá má spĺňať.“

smartfón, smartphone, mobil, kamery, bezpečnosť, ochrana súkromia, dom Čítajte viac Ochrana súkromia: Ako zabezpečiť dom alebo chatu

Dobrá investícia

Okrem trezorov sú spoľahlivou ochranou majetku aj sejfy. Hlavný rozdiel medzi trezorom a sejfom je v konštrukcii. "Trezory musia byť certifikované podľa aktuálnej normy EN 1143–1. Vyrábajú sa v rozličných veľkostiach s rôznymi typmi zámkov, a v rôznych bezpečnostných triedach. Pri ich výbere je vhodné poradiť sa s odborníkom a vybrať si trezor podľa vašich požiadaviek presne na mieru,“ odporúča I. Ulrich. Podľa normy sa trezory zaraďujú do bezpečnostných tried, podľa odolnosti proti vlámaniu. Hodnota, resp. suma, ktorá môže byť v trezore uložená, nie je určená fixne, ale závisí od ďalších faktorov, ako sú použitie alarmu, mreží na oknách, bezpečnostných dvier, kamier. "Preto je vhodné, aby ste sa pri kúpe poradili s poisťovňou,“ radí odborník.

Majetok si ochránite nielen pred zlodejmi, ale aj pred požiarom, povodňou či nepriaznivými vplyvmi prostredia. "Pri takýchto pohromách je veľa ráz dôležité zachrániť si holý život, na ostatné nie je čas. Cennosti uschované v trezore môžu pomôcť pri riešení zložitých životných situácií,“ vraví I. Ulrich. Pripomína, že trezor v domácnosti je vhodný napríklad aj preto, aby ste mali dôležité dokumenty a ďalšie cennosti na jednom mieste.

Sejfy, na rozdiel od trezorov, nie sú povinne certifikované. "Rovnako ako trezory sú vybavené trezorovým motýľkovým zámkom alebo elektronickým zámkom. Môžu mať jednoplášťový alebo dvojplášťový korpus, ale ich konštrukcia je podstatne menej odolná voči vlámaniu. V závislosti od typu trezoru alebo sejfu sa mení aj spôsob ich ukotvenia,“ vysvetľuje I. Ulrich. "Kúpa domáceho trezoru alebo sejfu nie je rozmarom, je to spoľahlivá investícia!“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trezor #dobré bývanie #cennosti #ochrana pred zlodejmi