Zo starej poistky opravu alebo kúpu nového bytu nevykryjete

Pri kúpe nehnuteľnosti myslite aj na jej poistenie. Prudko rastúce ceny domov, bytov i materiálov na rekonštrukciu ovplyvňujú aj výšku poistného krytia.

09.12.2021 10:00
dom, poistenie, ochrana Foto:
Ak máte staršiu poistku, máte nižšie poistné krytie a v prípade poistnej udalosti vám poisťovňa nemusí preplatiť celú škodu.
debata

Ak ste si byt či dom kupovali i poistili pred piatimi rokmi a výška poistného krytia zostala rovnaká, môže sa stať, že v prípade škody na nehnuteľnosti poistné škodu nezmierni alebo ju zmierni nedostatočne. „Ceny nehnuteľností boli v období rokov 2009 až 2016 relatívne stabilné, potom začali mierne rásť a pandemická súčasnosť ich začala vyháňať hore,“ hovorí odborný garant pre neživotné poistenie UNIVERSAL maklérsky dom Pavol Michalec a dodáva, že situácia bude mať vplyv aj na rast cien poistenia bývania.

Drahšie nie sú iba nehnuteľnosti

Dnes zaplatíte za jeden štvorcový meter bývania na Slovensku priemerne 2 052 eur. Vyplýva to z dát Národnej banky Slovenska za 2. kvartál 2021. Pred rokom to bolo o 320 eur menej a v roku 2019 až o 500 eur menej. Kým rovnaký trojizbový byt s rozlohou 80 štvorcových metrov stál vtedy 124-tisíc eur, dnes je jeho hodnota vyššia o 40-tisíc eur. Ak zostala vaša poistka nezmenená, v prípade poškodenia sa môže stať, že opravu alebo kúpu nového bytu z nej nevykryjete.

Video
Všetko o poistení domu a bytu s Vladimírom Cvikom (Netfinacie.sk)

„Mnohí si súvislosti medzi rastom hodnoty svojho majetku a výškou poistnej sumy na poistke neuvedomujú,“ pripomína P. Michalec. „Na starých poistných zmluvách má indexáciu, teda navyšovanie poistnej sumy o infláciu, dohodnutú málokto.“ Podľa neho sa často stáva, že klienti finančných domov nedostali vysvetlenie, pred čím ich indexácia chráni. A ak aj áno, viacerí vidia len to, že každý rok musia zaplatiť viac za poistenie. „V súčasnosti, keď ľudia už pocítili vplyvy inflácie na svoje finančné istoty, riešime poistenie s indexáciou po dohode s klientom bežne."

rodina, dom, bývanie, strecha Čítajte viac Poistenie: Dom či byt je dobré ochrániť

Desať percent varuje

Ak klienti indexáciu nemajú, poistní špecialisti im zvyknú volať, že by bolo vhodné poistku si upraviť. Nemali by to vnímať ako zbytočné obťažovanie, naopak, ide o ich vlastnú ochranu. Indexácia však i tak v období rýchleho rastu cien nehnuteľností, prípadne zvýšení ich hodnoty pri rekonštrukcii nemusí pokryť celú hodnotu nehnuteľnosti. „Prehodnocovať poistenie odporúčame, keď sa rozdiel medzi skutočnou hodnotou nehnuteľnosti a poistnou sumou blíži k desiatim percentám,“ vraví odborník. Pri prekročení tejto hranice už môže byť prípadná poistná udalosť riešená v režime podpoistenia, čo pre poškodeného vždy znamená menej peňazí od poisťovne, ako potrebuje na opravu alebo kúpu nového bytu či domu.

Ideálne je mať takú výšku poistenia, aby poisťovňa „na vlastné náklady opravila“ poškodenú časť nehnuteľnosti, prípadne pri totálnych škodách „postavila“ nový taký istý dom či „kúpila“ podobný byt, o aký klient prišiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpa domu #dobré bývanie #kúpa bytu