Sladký vianočný domov: Tipy, ako si to na sviatky skrášliť

Adventný veniec patrí k najznámejším symbolom Vianoc. Po zapálení prvej sviečky na ňom je čas na skrášlenie a zútulnenie svojich príbytkov.

13.12.2021 10:00
rodina, Vianoce, radosť, darčeky, deti Foto:
Na Vianoce nemôžu chýbať rozprávky, okrem tých televíznych si ich môžete vytvoriť výzdobou vo svetloružovej, snehovobielej a svetlozlatej farbe.
debata

Hoci žijeme v neistých časoch isté je, že Vianoce sa blížia a pre mnohých majú tradície s nimi späté hlbší význam. Tento rok tróni na pomyselnej špičke sviatočnej atmosféry červená farba. "Vyjadruje vzájomnú blízkosť a záujem o druhého. Magickosť spoločne stráveného času, napríklad pečením, snaha urobiť svojim blízkym radosť vlastnými výrobkami, to všetko je v súlade s home sweet home, domov, sladký domov,“ hovorí Tadeáš Tenkl z Hornbachu.

"Červená sa dá veľmi pekne kombinovať s bielou a so svetloružovou, častým motívom vianočných ozdôb je srdce, obľúbenou dekoráciou sú rôzne figúrky. Nevšednú atmosféru dodáva aj svetlohnedá farba, zastúpená hlavne perníkovými ozdobami,“ dodáva T. Tenkl.

Noblesné a exkluzívne

Slávnostnú a luxusnú atmosféru vytvoria ozdoby a dekorácie v odtieňoch od trblietavej bielej cez striebornú, púdrovú, farbu šampanského až po zlatú. Mimoriadny nádych dodá i kombinácia lesku aj matu s trblietavými prvkami. Motívy anjelov, zdobenie s trblietavými detailmi, svietniky aj „zámocké“ ozdoby vyniknú na klasických zelených i bielych stromčekoch.

stromček Čítajte viac Ako vyzdobiť stromček tento rok? Skúste to podľa vášho znamenia horoskopu!

Rozprávkové

Na Vianoce nemôžu chýbať rozprávky, okrem tých televíznych si ich môžete vytvoriť výzdobou vo svetloružovej, snehovobielej a svetlozlatej farbe. „K ružovej, samozrejme, patria romantické pierkové ozdoby – vtáčiky či kvety v rôznych podobách alebo netradičné, zasnežené či glitrované vianočné ozdoby, akými sú víly alebo baletky. Jemný a krehký štýl dopĺňajú lesné zvieratká v netradičných farbách,“ hovorí T. Tenkl. Jemná romantická farebná variácia vynikne aj na zasnežených stromčekoch, kde pôsobí priam magicky.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Prírodné

Kombinácia klasických zelených odtieňov s teplou bielou, medenou, zlatou, ale okrajovo aj s červenou a oranžovou farbou prinesie do príbytku prírodu. Dotvoria ju zvieratká a lesné motívy – sovy, jelene, šišky, vetvičky, lístky. Okrem figúrok zvieratiek sú veľmi obľúbené girlandy z prírodných materiálov alebo z umelého ihličia, ktoré môžete doplniť prírodnými materiálmi.

S atmosférou trhu

Tradícia jasličiek s malým Ježiškom a príchod troch mudrcov sú u nás zakorenené, bývalo zvykom vidieť ich na námestiach a v kostoloch, ale svoje miesto majú aj v mnohých domácnostiach. Betlehem si môžete kúpiť alebo vyrobiť vlastnoručne do izby a väčší i na terasu či do záhrady.

„Nie je isté, či sa tento rok dočkáme tradičných vianočných trhov. Prečo si ich teda nepriniesť domov? Realisticky spracované vianočné dedinky sú ručne maľované s pohyblivými korčuliarmi, vláčikmi, deťmi stavajúcimi snehuliaky, blikajúcimi stromčekmi a vianočnými melódiami. Vianočnú dedinku si môžete i poskladať. Ako základ postačí pevnejšia doska, kopcovitý povrch vytvoríte zo škatúľ, ktoré sa nájdu v každej domácnosti a plochu pokryjete umelým snehom alebo vatou. Nakoniec rozmiestnite rôzne dekorácie – napríklad domčeky, vláčiky, figúrku Luskáčika, postavičky sobov, škriatkov, zajačikov a podobne. Inšpirujte sa spomienkami z detstva či rozprávkami a nebojte sa experimentovať,“ radí špecialista.

kachle, kúrenie, žena, domov, pohodlie Čítajte viac Ako vybrať kozubové kachle

Reťaze i sviečky

Príjemnú náladu vytvoria svetelné reťaze, svietniky, sviečky alebo LED pásky. "Ozdobiť si môžete okná, kozub, schodisko i balkón. Pre milovníkov tradičných Vianoc odporúčam klasické žlté svetlá, farebné žiarovky zasa oblečú do sviatočných farieb dom. Hitom sú svietiace vtáčiky, zajačikovia alebo jelene. Novinkou je osvetlenie, ktoré možno prepojiť s aplikáciou v smartfóne a reťazou na stromčeku. V aplikácii si následne zvolíte rôzne farby osvetlenia pre odlišné časti stromčeka, efekty a ich rýchlosť,“ dodáva T. Tenkl.

3 zimné tipy

Záhrada

  • so svetlami v podobe zmrznutých cencúľov, s keramickými alebo nafukovacími figúrkami zvierat, snehuliakov alebo Santa Clausa si vonku vytvoríte krásnu zimnú krajinu, hoci aj bez snehu.

Vône

  • potešte aj ostatné zmysly a oči. Škorica, klinčeky, pomaranč, vanilka, cédrové drevo, sú len niektoré z vôní, ktoré navodia povznášajúcu a hrejivú atmosféru. Vonné sviečky vnesú do domova okrem krásnych vôní aj hravosť plápolajúceho ohňa.

Adventný veniec

  • môžete si kúpiť hotový alebo vytvoriť si svoj originálny. Stačí na to korpus, lepiaca tavná pištoľ, sviečky, sklenené gule, šišky, kôra či vetvičky zo stromov, stužky, hocijaký dekoračný materiál a trochu fantázie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domov #Vianoce #dobré bývanie