6 tipov, ako vybrať radiátor do kúpeľne

Do kúpeľne odporúčajú odborníci vykurovacie rebríky alebo dizajnové vykurovacie panely. Na čo by ste nemali zabudnúť?

16.12.2021 10:00
kúpeľňa, radiátor, robotník, kúrenár, inštalatér Foto:
Pre dvojčlennú domácnosť sa odporúča radiátor s veľkosťou aspoň 100 cm, pre väčšiu rodinu ideálne od 170 cm.
debata

1. Výkon a účel
Najdôležitejším parametrom pri výbere vykurovacieho kúpeľňového telesa je výkon. Príliš malý radiátor celú kúpeľňu nevykúri. Priveľký bude vyzerať zvláštne a náklady na vykurovanie budú vyššie, ako by mali byť. Na kubický meter je potrebný výkon 100 W. Ak máte pri výbere pochybnosti, poraďte sa s odborníkom.

2. Veľkosť
Rozmer radiátora je veľmi individuálny parameter. Ak ho chcete využívať primárne na sušenie uterákov, zohľadnite počet členov domácnosti. Pre dvojčlennú sa odporúča radiátor s veľkosťou aspoň 100 cm, pre väčšiu rodinu ideálne od 170 cm. Ak potrebujete okrem sušenia uterákov miestnosť aj vyhrievať, zvoľte väčšie modely s dostatočným výkonom.

3. Spôsob kúrenia

  • elektrické

Elektrický radiátor je spravidla naplnený nemrznúcou tekutinou, ktorú ohrieva integrované vykurovacie teleso. Inštalácia je veľmi jednoduchá, stačí ho pripojiť k elektrickej sieti. Vykurovacie zariadenie je nezávislé od vykurovacieho systému v dome, zapína a vypína sa manuálne alebo ovládačom.

  • teplovodné

Teplovodný radiátor sa na rozdiel od elektrického ovláda úplne rovnako ako bežný radiátor. Zatiaľ čo elektrický vykurovací rebrík je pripojený k elektrickej sieti, teplovodný je pripojený k ventilom vykurovacieho systému a voda v ňom cirkuluje.

  • kombinované

Kombinovaný alebo hybridný radiátor spája oba predchádzajúce spôsoby vykurovania do jedného, čiže jeho prevádzka môže byť v závislosti od preferencie elektrická aj teplovodná. Výber tohto typu kúrenia je užitočný v domácnostiach, kde je potrebné chladnú kúpeľňu vykúriť aj mimo vykurovacej sezóny.

manželia, dlaždice, nákup, výber, rozmýšľanie Čítajte viac Ako si vybrať dlažbu do kúpeľne

4. Materiál

  • oceľové

Oceľové radiátory sa veľmi rýchlo zohrejú a pomerne rýchlo uvoľňujú teplo do miestnosti. Tento materiál sa zvyčajne uprednostňuje i pre schopnosť pokračovať v ohrievaní aj po vypnutí.

  • hliníkové

Vykurovacie rebríky z hliníka sú funkčným riešením, s ktorým získate teplo oveľa rýchlejšie ako pri oceľových radiátoroch. Zvyčajne sa volia vtedy, keď je potrebné inštalovať radiátor na tenké steny alebo priečky, pretože hliník je oveľa ľahší ako oceľ. Hliníkové radiátory sa zahrejú veľmi rýchlo, rovnako rýchlo však vychladnú a po vypnutí si teplo neudržia.

5. Dizajn
Ak chcete nielen prvotriedny výkon, ale aj lepší vzhľad kúpeľne, siahnite po dizajnových radiátoroch. Na trhu je široký sortiment zaujímavých radiátorov v rôznych farbách a tvaroch. Farbu kombinujte s farebnou schémou kúpeľne. Ak hľadáte funkčný a zároveň dizajnový doplnok, môžete si zvoliť vykurovacie rebríky v chrómovom či nerezovom vyhotovení. Trendom sú aj radiátory so zrkadlom, ktoré poskytujú teplo a v kúpeľni vytvoria príťažlivý bod. Okrem farieb či povrchových úprav si môžete vybrať aj radiátory extravagantných atypických tvarov.

6. Cena
Cena radiátorov sa odvíja od veľkosti, materiálu, výkonu, ale aj samotného výrobcu. Najlacnejšie kusy dostanete za skutočne prívetivé ceny, vtedy však rátajte s nižšími parametrami. Dizajnové kúsky sú drahšie.

Zdroj: Hornbach
kachle, kúrenie, žena, domov, pohodlie Čítajte viac Ako vybrať kozubové kachle

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľna #radiátor #tipy #dobré bývanie