Úsporný domov je zdravší

Podľa prieskumu spoločnosti Velux sa na väčšie úpravy svojho bývania podujmeme raz za tri roky, menšie zmeny robíme raz ročne.

03.02.2022 11:00
bývanie, byt, pár, Foto:
Pri nábytku by si starožitnosť alebo sortiment z druhej ruky pri rekonštrukcii vybralo 41 % Slovákov.
debata

Z výsledkov je zrejmé aj to, že pri renovácii nekupujeme vždy nové veci, ale často radšej obnovíme tie, ktoré máme. Spomínaný prieskum realizoval analytický inštitút YouGov spolu v pätnástich krajinách, u nás na reprezentatívnej vzorke 1 021 Slovákov starších ako 18 rokov, ktorí nehnuteľnosť vlastnia, alebo ju majú prenajatú.

Odpovedali i na otázku, či je pre nich dôležité, aby boli materiály a produkty, ktoré pri renovácii využívajú, udržateľné. Polovica odpovedala kladne, pre desať percent to podstatné nie je. Upcycling, čiže použitie repasovaných vecí u nás zatiaľ veľmi populárne nie je. Napríklad pri nábytku by si starožitnosť alebo sortiment z druhej ruky pri rekonštrukcii vybralo 41 % Slovákov, takmer tretinu z opýtaných by vôbec nelákal.

Veľmi dôležité v čase zvyšovanie cien energií je ich efektívne využívanie a úspory. A práve tie idú v ruka v ruke aj s rozhodnutím, čo a ako v domácnosti vylepšiť či zrenovovať. Slováci sa spoliehajú najmä na to, že ušetria používaním energeticky úsporných spotrebičov, správnou izoláciou obydlia a s kvalitnými oknami.

ekológia, nábytok, gauč, príroda, tráva, obývačka, green Čítajte aj Nábytok môže byť priateľský k prírode

Odborníci pripomínajú, že je dôležité bývať nielen bez zbytočne vysokých nákladov, príjemne, ale aj zdravo. "Keby sme zaviedli stavebné štandardy – ventiláciu, filtráciu a prenosné čističe vzduchu, prenos COVID-19 by sa výrazne znížil,“ povedal Joseph Allen, riaditeľ programu zdravých budov na Harvardskej univerzite. "Ak čítate o ohnisku nákazy, zvyčajne ide o interiér a nedostatočne vetrané a filtrované miesta. V budovách, ktoré majú ventiláciu a filtráciu vylepšenú kontrolnými mechanizmami, vidíme len veľmi málo, ak vôbec nejaké šírenie,“ dodal.

V novej globálnej štúdii sa J. Allen s kolegami venuje kognitívnemu fungovaniu pracovníkov pri vysokom znečistení vonkajšieho ovzdušia. "Empiricky sme preukázali, že keď je znečistenie vonkajšieho ovzdušia vysoké a správne prevádzkujete systém, máte dobré filtre a dobré vetranie, môžete výrazne znížiť úroveň znečistenia ovzdušia v interiéri. Ak svoju budovu spravujete správne, môže sa stať útočiskom a môžete sa tak úplne oddeliť od toho, čo sa deje vonku,“ zdôraznil J. Allen. Dodal, že nižšia koncentrácia častíc sa prejavila v lepšom rozhodovaní i výkonnosti pracovníkov a mala aj zdravotné výhody. Okrem iného zaznamenali zníženie počtu hospitalizácií a menej srdcovo-cievnych ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #energie #starožitnosti #renovácia #energetická úspora #rekonštrukcia bývania