Fasáda, strecha, okná, podkrovie: Kade uteká teplo?

Chladné počasie a kratšie dni zvyšujú spotrebu energií, realitou je aj zvyšovanie ich cien. Ako zastaviť prievan v peňaženke a bývať komfortne? Investície do úprav bývania prinesú v dlhšom časovom horizonte značné úspory.

04.02.2022 11:00
bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Foto:
Ak chcete ušetriť, venujte pozornosť nedostatkom vášho bývania.
debata (1)

Až 50–60 % úniku tepla môže spôsobiť kombinácia zlej fasády, prefukujúceho podkrovia a netesniacich okien i dverí. „To je najčastejší kameň úrazu slovenských domácností. Zatiaľ čo vonkajšími stenami môže z domu unikať 30–40 % tepla, správne utesnené okná a dvere môžu usporiť až 30 % nákladov na energie,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v Hornbachu. Zatepliť síce môžete aj zvnútra, ale zmenší sa tým obytný priestor, preto prevažuje zateplenie fasády zvonka. Nesprávna alebo žiadna izolácia podkrovia a k tomu nevyhovujúci stav strešnej krytiny vás môžu stáť slušnú sumu. Ak chcete ušetriť, a váš dom má takéto nedostatky, venujte im pozornosť.

1. Fasáda

Správne inštalovaný tepelnoizolačný systém zabráni prehrievaniu interiéru v lete a udrží v ňom teplo aj v zime. „Tepelnoizolačné materiály sa od seba líšia rôznymi vlastnosťami, každý má iné prednosti. Výber radšej zverte do rúk skúseného projektanta. Dôležitým parametrom pri snahe o úspory energií je hrúbka tepelnoizolačného materiálu. Minimálna hrúbka tepelnoizolačnej vrstvy, ktorá zodpovedá súčasným požiadavkám, býva približne 15 cm v závislosti od materiálu,“ upozorňuje R. Klička.

Zateplenie fasády možno urobiť dvoma základnými spôsobmi – kontaktným alebo prevetrávaným. Prevetrávaná fasáda dovolí domu „lepšie dýchať“ a viac izoluje zvuky. Kontaktné zateplenie je jednoduchšie na vyhotovenie a časovo aj finančne výhodnejšie. „Izolant, minerálna vata alebo polystyrén, sa napevno prichytí priamo na existujúcu fasádu. Vďaka nižšej cene a jednoduchšej opracovateľnosti sa v súčasnosti častejšie ako minerálna vata používa fasádny polystyrén. Výhodou minerálnej vaty je vyššia protipožiarna odolnosť, grafitový polystyrén má zase lepšie tepelné vlastnosti,“ hovorí špecialista.

2. Strecha

Strecha budovy musí byť na to, aby poskytovala náležitú ochranu, poriadne zateplená. Hrúbku tepelnej izolácie a hydroizolácie ovplyvňuje trámová konštrukcia strechy. Izolácia sa väčšinou kladie v dvoch vrstvách. „Aby sa vlhkosť, ktorá prenikne pod strešnú krytinu, nedostala ďalej do budovy, dáva sa pod krytinu vodotesná fólia. Nad touto poistnou hydroizoláciou sa ponecháva vetracia medzera, ktorá musí mať prívod pri odkvape a odvod pri hrebeni. Tým sa odvádza vlhkosť a dochádza k výmene vzduchu. Vetracia medzera je považovaná za zásadný konštrukčný detail, ktorý ovplyvňuje životnosť celej strešnej konštrukcie. V strešnej krytine je riešená vetracími škridlami a v hrebeňoch vetracími pásmi,“ dodáva odborník.

3. Podkrovie

Podkrovné priestory sa bez precízneho... Foto: SHUTTERSTOCK
Bratislava - ilustračné foto. Podkrovné priestory sa bez precízneho zateplenia budú v lete prehrievať a v zime budú príliš studené.

Podkrovné priestory sa bez precízneho zateplenia budú v lete prehrievať a v zime budú príliš studené. Kritériá na tepelné straty sa každý rok sprísňujú, preto si musíte tepelnú izoláciu dôkladne naplánovať. „Dôležitá je nielen správna hrúbka tepelnej izolácie, ale aj jej kombinácia s vhodnou podstrešnou fóliou. Len tak bude strešný plášť fungovať celoročne tak, ako má,“ vysvetľuje R. Klička. Na zabránenie prehrievania priestoru pod strechou je potrebné zabezpečiť správne odvetranie vzduchovej medzery medzi strešnou krytinou a strešnou fóliou. Dôležité je vytvoriť dostatočnú vetraciu medzeru medzi strešnou krytinou a tepelnoizolačnou vrstvou.

Knauf, PR, nepouzivat Čítajte aj 4 veci, ktoré by ste mali vedieť skôr, ako začnete zatepľovať

4. Okná a dvere

Pri prefukujúcich plastových oknách, balkónových dverách a vstupných dverách v záruke pomôže servisný technik. Skontroluje rámy a nastavenie okien i dverí tak, aby všetky časti vrátane kovania a tesnenia presne doliehali. Dokáže to aj nadšený domáci majster s imbusovým kľúčom a návodom na obsluhu od výrobcu okien. Pokiaľ nastavenie nepomôže, je nutné vymeniť kovanie a tesnenie. Okná by sa mali nastavovať každý rok.

Zložitejšie je to pri starých drevených oknách a dverách, ktoré sa viac opotrebúvajú a sú náchylnejšie na tepelné straty. Ich tepelnoizolačné vlastnosti je možné zlepšiť nalepením penového alebo gumového tesnenia na vnútornú hranu krídla. Na zdvojené okná sa tesnenie umiestňuje medzi dva zoskrutkované rámy, aby sa dosiahol maximálny efekt. Vyskúšať môžete napríklad hydroizolačnú pásku. Ochranu pred prievanom spoza dverí pomôže zaistiť vyšší prah alebo tesniace lišty s odolnou kefou.

5. Kúrenie

Odvzdušnené a správne nastavené radiátory sú pre kvalitné vykurovanie interiéru nevyhnutnosťou. Veľkú službu môže urobiť aj veľmi jednoduché riešenie, akým je izolačná fólia umiestnená na stene za radiátorom. Zároveň je potrebné skontrolovať kotol, komín a prípadne aj bojler. Bojler je možné niekedy pri nákupe nového výhodne vymeniť spôsobom „starý za nový“.

Odvzdušnené a správne nastavené radiátory sú... Foto: SHUTTERSTOCK
krb, kúrenie, dobré bývanie, Odvzdušnené a správne nastavené radiátory sú pre kvalitné vykurovanie interiéru nevyhnutnosťou.

Najmä v prípade plynového kotla je samozrejmosťou pravidelná revízia odborníkom, ktorá je dôležitá aj pre poistenie v prípade nehody. To všetko dokáže výrazne zefektívniť vyhrievanie priestorov. „Môžete tiež uvažovať o obstaraní kozubových kachlí. V zime citeľne odľahčia ekonomickú náročnosť hlavného kúrenia a hospodárne doplnia vykurovanie. Kúrenie drevom je stále najlacnejšie riešenie. Na jar a na jeseň sa oplatí na občasné zakúrenie v chladnejších dňoch,“ hovorí Marcela Bínová, odborníčka na vykurovanie.

6. Podlaha

Pocit chladu od nôh dokáže ovplyvniť celkové vnímanie teploty v miestnosti, preto neraz priestory zbytočne prekurujeme. Vyššiu spotrebu energií tak môže spôsobovať aj studená podlaha. Riešení je viac. V prvom rade dbajte na správnu izoláciu a starostlivú voľbu podlahovej krytiny. Ďalšou možnosťou je podlahové kúrenie. Ak chcete naozaj rýchlo a jednoducho zlepšiť situáciu, kúpte si koberec. Môžete sa pohrať aj so vzhľadom a celkovým dizajnom miestností. „Dlažba pocitovo často pôsobí chladnejšie ako napríklad drevo, korok či laminát. Teplé farebné tóny môžu tiež zohrať svoju rolu,“ tvrdí R. Klička. Jednoducho a dobre funguje termoizolačná maliarska farba na vnútorné omietky. Eliminuje tepelné mosty, znižuje náklady na kúrenie a zároveň zabraňuje tvorbe plesní.

7. Osvetlenie

Keď sú dni kratšie investujeme značné sumy do... Foto: SHUTTERSTOCK
osvetlenie, žiarovka, dobré bývanie, Keď sú dni kratšie investujeme značné sumy do energie v osvetlení interiéru.

Od jesene do jari, keď sú dni kratšie a svetla za oknami je menej aj počas dňa, investujeme značné sumy do energie v osvetlení interiéru. Ušetriť pomôžu čo najúspornejšie žiarovky, žiarivky či svietiace pásiky „Treba sa orientovať podľa označenia ekonomickej triedy (ideálne A, A+). Navyše svietidlá, ktoré majú šetrný LED zdroj, nevydávajú veľké množstvo tepla, takže ich možno zapustiť aj do sadrokartónových dosiek. Veľkej obľube sa tešia energeticky úsporné LED pásiky, ktoré sú použiteľné v interiéri aj v záhrade, veľmi dobre osvetlia kuchynskú linku alebo schody v dome, sú aj skvelou voľbou pre orientačné svetlo,“ upresňuje Zlatko Slebodník z oddelenia elektra v Hornbachu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #úspora energie #teplo v dome #únik tepla #energeticky úsporné domy