Nevyhadzujte peniaze z okna. Ako ušetriť eurá už túto vykurovaciu sezónu

Teplo z domácností najčastejšie uniká cez konštrukcie stavby - steny, strechu, podlahu, ale aj okolo okien a dverí. Vyriešiť tieto problémy v zime je takmer nemožné, napriek tomu môžete urobiť niekoľko vecí, ktoré vám ušetria eurá už túto vykurovaciu sezónu.

08.02.2022 10:00
vetranie, okno, údržba, dobré bývanie, Foto:
Rozumné je tiež vetrať nárazovo, krátko a prievanom.
debata

Zároveň si v zime môžete premyslieť a pripraviť sa na to, čo vaše obydlie potrebuje, aby ste to od jari do jesene mohli zrealizovať. Určite ste už počuli, že najefektívnejší spôsob vykurovania je udržiavať miestnosti alebo celý byt, alebo dom relatívne v teple. Aj keď odchádzate preč na niekoľko dní či týždňov, kúrenie nevypínajte. Ohriať studený vzduch a vychladnuté steny je totiž oveľa zdĺhavejšie, a teda aj drahšie, ako mierne zvýšiť teplotu po návrate do nevychladnutého domova.

Vďaka termovízii vidíte nielen miesta, kde teplo uniká zvnútra von. Rôzne farby zároveň ukážu, či ide iba o malý, alebo o zásadný únik.
Branislav Augustín, SIKA

Rozumné je tiež vetrať nárazovo, krátko a prievanom. Vetranie určite nevynechávajte, inak hrozia napríklad plesne na stenách, čo sú zase ďalšie problémy a peniaze.

Pomôžu aj malé úpravy

Bez väčšej námahy sa môžete presvedčiť, či vám teplo neuniká okolo okenných rámov a dverí, prípadne spod prahu. Ak počas chladných dní priložíte k týmto miestam ruku a pocítite prievan, je jasné, že musíte investovať čas i niekoľko eur do výmeny nových tesnení. Keď už budete v obchode s materiálom pre domácich majstrov, kúpte si aj klapku na vonkajší vývod digestora. Tieto malé úpravy vám zaručene zvýšia tepelný komfort a pohodu.

Čo ukáže termovízia

Vykurovacia sezóna je ideálne obdobie na presnú identifikáciu tepelných mostov, čiže miest, kadiaľ teplo uniká. Nepôjde to však bez termovízie. Meranie si môžete objednať u odborníkov alebo si môžete kúpiť vlastnú termokameru. Existujú aj modely, ktoré sa dajú jednoducho spojiť so smartfónom, rátajte s investíciou okolo 200 eur a viac. Za meranie externou spoločnosťou zaplatíte o niečo menej, cena závisí od počtu snímok.

Nech už sa k dátam dopracujete tak, alebo onak, získate tie najlepšie podklady na návrh riešení, ktoré zrealizujete pred budúcou vykurovacou sezónou. „Vďaka termovízii vidíte nielen miesta, kde teplo uniká zvnútra von. Rôzne farby zároveň ukážu, či ide iba o malý, alebo o zásadný únik a podľa toho si potom aj vyberiete obdobie, keď sa dajú robiť v dome alebo bytovom dome sanácie a opravy,“ hovorí Branislav Augustín zo spoločnosti Sika.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte aj Fasáda, strecha, okná, podkrovie: Kade uteká teplo?

Dvakrát merať, raz strihať

Údaje z merania poslúžia ako podklad na vypracovanie projektu opravy, sanácie alebo zateplenia. Určite to nie je ani zbytočné zdržanie, ani vyhadzovanie peňazí von oknom. Naopak, projekt a plán sú v súlade s porekadlom o dvoch meraniach a jednom strihaní.

„Určite odporúčam, aby ste už v projektovej fáze trvali na návrhu riešenia všetkých detailov. Iba tak môžete problémy s únikom tepla vyriešiť efektívne, komplexne a investícia sa vám rýchlejšie vráti,“ je presvedčený odborník.

Tepelné mosty chcú odborníkov

Pokiaľ vám doma reálne uniká teplo, podľa toho, kde sú vytvorené tepelné mosty, zameriate sa buď na výmenu okien, zateplenie fasády, alebo izolovanie strechy.

Vo všetkých prípadoch ide o odborné práce s relatívne vysokými nákladmi, preto ich zverte odborníkom. V prípade nedokonalostí je dobré mať nárok na záruku. „Na všetky tieto problémy existujú systémové riešenia, ktoré sa oplatí využiť. V konečnom dôsledku ušetríte peniaze a predĺžite aj životnosť domu či bytu,“ uzatvára B. Augustín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #vykurovacia sezóna #vetranie #okná #teplo v dome #tepelné úspory #únik tepla