Je vizitkou každého majstra: 6 krokov pre dokonalú dielňu

Upratať a zorganizovať sa dá každá dielňa. Treba iba trochu času a systém. 6 krokov pre dokonalú dielňu.

11.02.2022 10:00
dieľňa, dobré bývanie, skrinka, Foto:
Na organizáciu sú ideálne predovšetkým pojazdné dielenské skrinky, ktoré jednoducho premiestnite.
debata

1. Najprv inventúra

To, ako si usporiadate svoje náradie, súvisí do veľkej miery s tým, koľko ho máte. Prvým krokom, ktorý by ste mali urobiť ešte pred upratovaním, je urobiť si v dielni inventúru. Rozložte si náradie, súčiastky a všetko ďalšie príslušenstvo. Získate prehľad o tom, s čím pracujete a možno dokonca nájdete náradie, ktoré už nepotrebujete, nepoužívate alebo je pokazené.

2. Vyčistite podlahu a stoly

Ak máte v dielni porozhadzované škatule a iné veci, ťažko sa dostanete do každého zákutia, takže začnite s nimi a dajte von skrinky na náradie. Keď je priestor prázdny, pozametajte a povysávajte nielen podlahu a stoly, ale aj steny a strop, zbavíte sa starých pavučín. Pri práci sa vám obvykle hromadia zvyšky dreva, kovu alebo iného odpadu. Ak chcete mať v dielni poriadok, naplánujte si aj spôsob skladovania a likvidácie všetkého odpadu. Čistá dielňa sa nezaobíde bez priemyselného vysávača, je určený na mokré i suché vysávanie kovových pilín, hoblín, prachu, stavebnej sutiny i vody.

3. Roztrieďte všetko potrebné

Keď ste skončili s upratovaním, nechajte dielňu vyvetrať a roztrieďte všetko, čo ste z nej vyniesli von. Vytvorte niekoľko kôpok a rozdeľte ich podľa toho, čo si chcete nechať, čo predať, darovať alebo vyhodiť. Po prvotnom triedení si ešte dôkladne rozdeľte všetko to, čo si v dielni necháte. Pomôže vám to neskôr, keď budete všetko ukladať späť.

dlažba, betónová dlažba, dlaždice, dláždenie Čítajte aj Dlažba ako sa patrí

4. Usporiadajte si náradie

Roztriedené náradie usporiadajte podľa toho, na čo sa používa. Na organizáciu sú ideálne predovšetkým pojazdné dielenské skrinky, ktoré jednoducho premiestnite z jedného miesta na druhé. Nezabudnite si kúpiť opasok na náradie.

5. Využite priestor na stene

Výbornou možnosťou, ako využiť priestor na stene dielne, sú police. Sú vhodné na uloženie kufríkov na elektrické náradie, môžete na ne dať napríklad pracovný materiál a zásoby, boxy na náradie, kufríky na diely alebo ďalšie pomôcky. Ak máte čas, môžete si police vyrobiť sami, alebo ich kúpite už hotové.

6. Upratujte pravidelne

Najlepší spôsob, ako udržať v dielni poriadok, je vyhradiť si na jej pravidelné upratovanie čas každých pár mesiacov. Ak to zanedbáte, môže sa z vašej dielne stať veľké bludisko, v ktorom sa všetko stráca.

Zdroj: Hornbach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #triedenie #náradie #dieľňa #tipy na upratovanie #priemyselný vysávač