Energie: Účty rastú, ako ušetriť

Heslom dňa je dnes šetrenie. Zvlášť pokiaľ ide o spotrebu vody, plynu a elektriny, položiek, ktoré vlani tvorili v rodinných rozpočtoch Slovákov vyše 30 percent.

01.04.2022 10:00
dom, rodina, bývanie, šetrenie, energie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Niektoré domácnosti už šokovali neúmerné účty a prevažná väčšina z nich sa ocitá v zložitej situácii. Nehovoriac o tom, že ruka v ruke s tým stúpajú aj ceny potravín, služieb a vlastne všetkého. Nie iba tým, ktorí sa rozhodli pre stavbu nového domu, plánujú kúpu či renováciu bytu, tak nezostáva iné, ako dôkladne a precízne zvažovať dobre známe – koľko a čo za to. Pritom ešte pred dvanástimi rokmi prieskumy ukazovali, že so šetrením energiami sme si hlavu veľmi nelámali.

Video
Ide o peniaze: O ročnom vyúčtovaní nákladov na bývanie s Monikou Šamkovou, prezidentkou Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku. Odvysielané 16. 6. 2021.

Dve tretiny Slovákov v tom období napríklad nikdy nehľadali informácie o tom, ako by ich mohli usporiť, mnohí si zároveň uvedomovali, že by spotrebu energií dokázali obmedziť aj bez veľkých investícií. Takmer 11 % domácností nechcelo urobiť žiadne opatrenia na úsporu energie a vyše 65 % by tak urobilo, iba ak by vedeli, že sa im to oplatí. Ako čerešnička na torte dnes vyznieva, že pred dvanástimi rokmi si fakt, že najväčšiu časť výdavkov za spotrebovanú energiu pohltí vykurovanie, jednoznačne uvedomovalo len 61 % Slovákov. Viacerí uvádzali na prvom mieste aj výdavky na energiu použitú na prevádzku spotrebnej elektroniky – vyše 9 %, či na pranie a osobnú hygienu, okolo 8 %.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Fasáda, strecha, okná, podkrovie: Kade uteká teplo?

Dnes je všetko inak. Pod vplyvom negatívnych okolností, počnúc celosvetovou pandémiou koronavírusu až po súčasnú veľmi neistú situáciu na Ukrajine, sa postoje k výdavkom nielen za energie začali meniť. Tí, ktorí pred časom investovali do zatepľovania, nového kúrenia, výmeny okien či opravy strechy, zrejme nebanujú. Svedčí o tom aj výsledok najnovšieho prieskumu agentúry Focus. Podľa neho sa väčšina majiteľov domov – až 70 %, rozhodla pri úvahách o šetrení pre nové okná, 49 % pre zateplenie fasády domu a 47 % pre renováciu kúrenia. Zaujímavé pritom je, že pri rozhodovaní o oprave domu až 90 % majiteľom najviac záleží na tom, aby sa im zvýšil komfort bývania, úspory energií dalo do popredia o desať percent ľudí menej.

70 %

Slovákov v rámci šetrenia energiami investovalo do nových okien

Možnosťou, ako usporiť energie, je aj nezanedbávať stav domu či bytu. Odborníci upozorňujú, že veľké škody môžu narobiť napríklad aj malé praskliny, ak ich objavíte včas, vyjdú vás opravy lacnejšie a ideálny čas na revíziu všetkých častí domu je na začiatku jari.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #dobré bývanie #ceny energií #teplo v dome