Prehliadka domu po zime ušetrí peniaze

Prišiel čas na inventúru domu po zime. Skontrolujte dôkladne obvodové múry, okenné rámy, strechu a okolie komína. Môžete tým ušetriť nemalé peniaze.

14.04.2022 10:00
inštalatér, opravár Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj malé praskliny sa môžu počas ďalších mesiacov zväčšiť a narobiť väčšie škody. Predísť im môžete včasným zásahom. "Pri obhliadke domu po zime nepodceňujte žiadny detail, v praxi sa často stretávame s poškodením krovu, latovania, omietok a neraz i nábytku,“ hovorí odborník na stavby a stavebné materiály Branislav Augustín zo Sika.

Strecha

Pomerne častým problémom stavieb býva presakujúca strecha. Ak vás pri predstave, že ju budete musieť opraviť celú, oblial studený pot, nezúfajte. Pri škridlovej a plechovej stačí nahradiť poškodené časti, cez ktoré zateká, a ak máte rovnú strechu, opraviť len poškodenú časť. "Hydroizolačnú vrstvu nemusíte nanášať na celú plochu, len na poškodené časti. Na trhu sú strešnoizolačné systémy, ktoré zvládne aplikovať aj priemerne šikovný domáci majster. Nanášajú sa jednoducho v dvoch vrstvách zastudena valčekom. Takýmto spôsobom utesníte trhliny a strecha zároveň môže dýchať,“ vysvetľuje odborníčka na strešné materiály Martina Huková.

Knauf, PR, nepouzivat Čítajte viac 4 veci, ktoré by ste mali vedieť skôr, ako začnete zatepľovať

Múry

Pri obhliadke domu si dajte záležať aj na skontrolovaní vlhkosti. O tom, že sa jej darí, svedčí vydutá a popraskaná omietka, plesne či tenká vrstva machu na obvodovom múre. Prvým krokom je vysušenie muriva. Napríklad praktickými injektážnymi materiálmi, nemusíte pri nich robiť do muriva dvojité vŕtanie ani následne utesňovať otvory. Môžete ich použiť na odvlhčenie všetkých typov murovaných stien. " V exteriéri i v interiéri odporúčam použiť na omietky poškodené vlhkosťou a soľami hotovú, paropriepustnú sanačnú maltu. Nanáša sa ručne a k podkladu priľne veľmi dobre,“ zdôrazňuje B. Augustín.

Balkóny a terasy

Mrazy mohli poškodiť aj izoláciu na balkónoch a terasách. "Zatekanie, rozpadávajúca sa škárovacia hmota alebo uvoľnená dlažba nepotrebujú veľký zásah. Dôležité je nepodceniť funkčnú hydroizoláciu, tá tvorí na spevnenej ploche v exteriéri základ,“ prízvukuje Marek Nahálka zo Sika. Nezabudnite skontrolovať a vyčistiť ríny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strecha #balkón #terasa #dobré bývanie