Ako na šikmú strechu

Pri obnove šikmej strechy rozhodujú správne materiály a poradie vrstiev, aby chránila pred horúčavami v lete a v zime zabránila úniku tepla.

29.03.2022 12:00
zateplenie, strecha, strešná krytina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pod škridlou či plechom musí mať strecha správne "zloženie“. Pod latovaním, ktoré drží krytinu, a kontralatami, ktoré sa starajú o odvetranie, nasleduje ako prvá vrchná vrstva podstrešná fólia. Bráni zatekaniu vody do izolácie a zároveň prepúšťa prebytočnú vlhkosť smerom von. Bezprostredne pod ňou je najdôležitejšia časť – tepelná izolácia.

"Kľúčové je, aby izolácia vyplnila miesto medzi krokvami a následne ich aj kompletne prekryla. Hrúbka izolácie sa pritom odvíja od tzv. lambdy, čiže množstva tepla, ktoré prejde izoláciou za určitý čas. Čím nižšia je lambda, tým tenšiu vrstvu materiálu potrebujete. Napríklad pri minerálnej vlne Isover Unirol Profi s lambdou 0,033 postačuje 33 centimetrov,“ hovorí Vladimír Balent, odborník na pasívne domy zo spoločnosti Isover. Tento prepočet už zohľadňuje aj vplyv okolia, čiže klimatické dáta.

bývanie, byt, pár, Čítajte viac Úsporný domov je zdravší

Izolácia posunie teplo

Čoraz väčším problémom sa v lete stáva prehrievanie podkrovia. Preto je pri rekonštrukcii strechy nevyhnutné vyskladať izoláciu a ďalšie materiály tak, aby nastal tzv. fázový posun. To znamená, že teplo nestihne prejsť celou strechou, kým je vonku horúco. Ideálne je, ak vytvorí strecha fázový posun 6 až 9 hodín.

"Rozhodujúcu úlohu pri fázovom posune zohráva izolácia. Len samotná kvalitná minerálna vlna dokáže vytvoriť fázový posun vyše 5 hodín. Takže maximálne teplo strechy o druhej popoludní sa dostane dnu až večer, keď je už vonku chladnejšie a dom dokážete rýchlo a jednoducho vyvetrať. Podkrovie sa tak neprehreje,“ vysvetľuje Balent.

Pod vrstvou minerálnej vlny nesmie chýbať inteligentná klímamembrána alebo parozábrana. Stará sa o optimálnu vlhkosť drevenej konštrukcie strechy. Povedané inak, uvoľňuje vlhkosť v streche a bráni tvorbe plesní i hnitiu dreva. Pod membránou je inštalačná medzera pre káblové rozvody a sadrokartón.

V posledných rokoch sa mnohí rozhodli pre zatepľovanie striekanou penou. Namiesto lacného riešenia si však priamo nad hlavou vytvorili problém. Ak totiž striekaná pena nie je urobená dobre, ťažko sa reklamuje a je vysoko horľavá. Navyše, jej izolačné vlastnosti na rozdiel od klasických materiálov, ktoré ich musia spĺňať 25 rokov, rýchlo miznú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #zatepľovanie #dobré bývanie