Čo platí a čo nie o tehlách?

Pri stavbe domu musíte brať do úvahy mnoho faktorov. K najdôležitejším patrí výber vhodných materiálov.

20.04.2022 11:00
tehla Foto:
Na vŕtanie do tehly potrebujete špeciálne náradie.
debata (1)

Ak sa rozhodnete pre dom z tehly, obvodové a vnútorné nosné steny môžete vytiahnuť za niekoľko dní, najmä z presných brúsených tehál. "Úprava ložných plôch brúsených tehál umožňuje murovanie dvoma veľmi efektívnymi technológiami – na maltu pre tenké škáry alebo na špeciálnu murovaciu penu,“ vysvetľuje Gabriel Szollosi, produktový manažér spoločnosti Wienerberger.

Špeciálna murovacia pena umožňuje murovať až do teploty –5 stupňov Celzia. Murovanie brúsených tehál ušetrí v porovnaní s klasickým spôsobom na obyčajnú maltu 30–50 % času. Tieto technológie murovania prinášajú aj ďalšie výhody – zníženie stavebnej vlhkosti v murive, zníženie rizika chýb pri murovaní, menej materiálu, a tak aj úsporu miesta na stavenisku.

Nie je tehla ako tehla

O tehlách sa zvykne hovoriť, že sú ťažké a manipulácia s nimi je náročná. Neplatí to o veľkoformátových dierovaných tehlách. Vzduchové dutiny vnútri tehál predstavujú viac ako 50 % ich objemu, takže majú nízku objemovú hmotnosť a manipulácia s nimi je jednoduchá. Uľahčujú ju aj uchopovacie otvory. Výhodou pálených tehál je aj to, že výrobnú linku opúšťajú v dokonale suchom stave. Murovacie prvky vyrábané mokrou metódou môžu mať expedičnú hmotnosť vyššiu až o 10 kilogramov ako v suchom stave.

bývanie, byt, pár, Čítajte viac Úsporný domov je zdravší

Medzi dôležité vlastnosti materiálov na murovanie patrí pevnosť v tlaku. Najmä tenkostenné dierované tehly sa často považujú za krehké. Dierované tehly sú určené na zabudovanie v určitej polohe, s dutinami vo zvislom smere. Takto zabudované majú vysokú pevnosť v tlaku. Hrúbka a usporiadanie obvodových a vnútorných rebier pálených tehál zaručia bezpečné prenesenie zvislého zaťaženia a bezkonkurenčné statické parametre. "K poškodeniu tehál dochádza predovšetkým pri nesprávnej manipulácii alebo doprave alebo ak sa pri zabudovaní použijú nesprávne nástroje,“ prízvukuje G. Szollosi.

Stačí správne náradie

Tehly sa dajú rezať na potrebný rozmer vo všetkých smeroch, dôležité je používať vhodné náradie. Na menších stavbách sú to elektrické ručné píly, na väčších okružné stolové. Tehly sa nemôžu sekať, vtedy sa dierované najčastejšie poškodia. Niektorí pokladajú drážkovanie a vŕtanie do tehál za náročné, odborníci hovoria, že na to stačí správne náradie. Drážkovacou frézou alebo pílou vytvoríte drážky rýchlo a jednoducho. Dôležité je dbať na zachovanie dostatočnej stability steny, drážky nesmú príliš oslabiť hrúbku steny.

Výhodou drážkovacej píly je, že drážka sa najprv ohraničí dvoma rovnobežnými zárezmi a prebytočný materiál sa jednoducho vylomí pomocou dláta. Na vytvorenie otvorov pre vypínače a zásuvky sa používa vŕtačka s jadrovým vrtákom. Po vykružení otvoru sa stred vylomí, vyvŕtanie jedného otvoru trvá 5–10 sekúnd. Na vŕtanie do dierovaných tehál sú vhodné vrtáky s ostrým tvrdokovovým hrotom a špeciálnym uchytením tlmiacim silu príklepu. Správne vyvŕtaný otvor je prvý predpoklad spoľahlivého kotvenia.

nové bývanie, dobré bývanie, nehnuteľnosť, Čítajte viac Kúpte si byt pre dobrý život

Spĺňajú prísne normy

Tehla je tradičný prírodný materiál a vďaka inováciám drží krok aj s novými trendmi. "Stavebný systém Porotherm umožňuje zhotoviť jednovrstvové obvodové murivo s nadštandardnými tepelnoizolačnými parametrami. Obvodové steny z tehál Porotherm EKO+Profi alebo Porotherm T Profi nie je potrebné zatepľovať, spĺňajú prísne požiadavky noriem pre domy s takmer nulovou spotrebou energie,“ vysvetľuje G. Szollosi. Realizácia jednovrstvových obvodových stien bez zateplenia je jednoduchá, rýchla a menej náchylná na skryté realizačné chyby.

"Jednovrstvová obvodová stena má dlhšiu životnosť ako tepelnoizolačné systémy. Tepelnoizolačná vrstva býva náchylná na mechanické poškodenie, je náročnejšia na údržbu a po skončení životnosti zatepľovacieho systému alebo pri jeho poškodení je nevyhnutné vynaložiť na jeho obnovu financie. Jednovrstvové konštrukcie ocenia najmä tí, čo sa rozhodli stavať svojpomocne,“ vraví G. Szollosi.

Detaily sú dôležité

Omietnuté suché tehlové murivo v dostatočne vykurovanom a vetranom prostredí nepodporuje rast plesní. Neznamená to však, že pri "vhodných podmienkach“ – vysokom obsahu vodnej pary, nízkej teplote vzduchu a najmä povrchu steny v kombinácii s nedostatočným vetraním – plesne nevzniknú. Predídete im použitím kvalitných stavebných materiálov s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami a kvalitným riešením detailov, ktoré zaručí dostatočné povrchové teploty.

Omietky a tehly sú minerálne stavebné materiály, ktoré sa navzájom dokonale dopĺňajú, pálené tehly sú ideálny podklad pre omietky. Moderné tehly majú na povrchu omietacie drážky, ktoré zvyšujú priľnavosť omietky a muriva.

Špeciálne doplnkové tehly – rohové a koncové – odporúčajú odborníci na zhotovenie detailov v obvodovom múre. "Rozdiel v cene materiálu na obvodové steny bez doplnkových tehál a s nimi je cca 5 %. Ak však zohľadníte aj náklady na vytvorenie potrebných dorezov namiesto doplnkových tehál priamo na stavbe, zníži sa rozdiel cca na 3 %. Za tento príplatok môžete mať rýchle, pohodlne a bez odpadov zhotovené detaily, nehovoriac o ich kvalite,“ uzatvára G. Szollosi. Ide najmä o detaily rohov, parapetov a ostení okien. S koncovými tehlami sa dá vytvoriť zateplenie ostenia a parapetov, čo prináša výrazné zníženie tepelných strát v týchto miestach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #tehla