Skombinujte dizajn na stenách i pod nohami

Dlažby, dlážky, pracovná doska i dvierka na kuchynskom nábytku výrazne dotvárajú interiér. Dodávajú mu atmosféru, dajte si záležať na ich výbere.

27.04.2022 09:00
kuchyna, oresi Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kuchyňa je nepochybne jedna z najfrekvento­vanejších, najobľúbenejších a asi aj najviac obmieňaných miestností. Jednoliaty a elegantne pôsobiaci celok vytvorí z nej kombinácia matných tmavých farieb s pastelovými, s metalickými odleskami alebo netradičnými povrchovými úpravami. "Matné jednofarebné povrchy sa používajú najmä na čielka a dvierka skriniek. Môžu mať aj špeciálnu povrchovú úpravu Anti Finger Print, ktorá zabezpečuje zvýšenú odolnosť voči odtlačkom prstov. Napriek tomu si však aj tieto povrchy vyžadujú dôkladnú údržbu,“ hovorí Jozef Kňúr, manažér oddelenia kvality kuchynských štúdií Oresi. "Matné povrchy v kuchyni pravidelne pretierajte odmasťovačmi bez obsahu kyselín. Ocot, citrón ani prostriedky s obsahom alkoholu či abrazívne, nie sú vhodné. Ak čistiaci prostriedok nemáte preverený, vyskúšajte ho najprv na malej ploche, vzorke povrchu. Na kuchynskú linku nie sú vhodné ani prostriedky s obsahom olejov alebo voskov,“ dodáva J. Kňúr.

Na kameni kameň

Luxusným materiálom s unikátnymi vlastnosťami je kameň. "Nanáša sa položením keramického alebo kamenného povrchu na kvalitný podklad nábytku a vytvorí na ňom škrupinku s kresbou reálneho kameňa. Povrch je v porovnaní so striekaným alebo lakovaným odolnejší voči nárazu. Oceníte ho, ak sa v kuchyni hrávajú deti a stále do niečoho narážajú,“ vysvetľuje J. Kňúr. Postup nanášania povrchu s kamenným vzhľadom sa používa tiež väčšinou na predné plochy dverí a čelných panelov nábytku. Pri použití kameňa na záťažové plochy, napríklad barové stoly alebo pracovné dosky, sa kameň, umelý kameň, prípadne keramika, zhotovujú iným procesom.

Keramický povrch je ideálny na pracovnú dosku, je hladký, odolný voči vode, ľahko sa čistí a zvláda aj vysoké teploty. V súčasnosti spája povrchy, ktoré sa používajú v kuchyni, najmä idea návratu k prírode. "Nielen pokiaľ ide o dizajn, ale aj materiály z obnoviteľných a udržateľných zdrojov, s certifikátmi o bezpečnosti a zdravotnej neškodnosti. Kuchyne, ktoré ich majú, vydržia roky,“ dodáva J. Kňúr.

dobré bývanie, kuchyňa, Čítajte viac Pohoda sa začína v kuchyni. Farbami roka sú neutrálna sivá v kombinácii s tónmi olivovozelenej

Podlaha na betón

Interiéroví dizajnéri sa zhodujú, že väčšina ľudí venuje pri zariaďovaní pozornosť skôr nábytku ako podlahám. Pri nich rozhoduje predovšetkým cena. "Je to prirodzené, podlahy tvoria jednu z najdrahších položiek,“ hovorí interiérová architektka Daniela Mazúrová. "Ak si však podlahu vyberiete zle, môže vám skomplikovať nielen ďalšie zariaďovanie miestnosti, ale aj jej užívanie.“

Praktickou podlahou, ktorá sa hodí do väčšiny interiérov, je pohľadový betón. "Má zaujímavú štruktúru a zároveň vlastnosti, ktoré z neho robia príjemnú, ľahko udržiavateľnú, funkčnú a dizajnovú plochu,“ potvrdzuje B. Augustín. Ľahko sa čistí, je odolný voči oteru a má dlhú životnosť. "Či už použijete mikrocementovú dekoratívnu stierku na podlahy, alebo na steny, získate elegantný, nadčasový a autentický dizajn. Stierka je vysoko priľnavá, aplikácia jednoduchá a rýchla, stačí tenká vrstva. Betón je paropriepustný, dobre odoláva UV žiareniu a celé roky si zachová farbu a vzhľad,“ prízvukuje odborník.

Kreatívne koberce aj parkety

Ak chcete mať originálne zariadený dom či byt, môžete si dať urobiť aj betónové umývadlo, vaňu alebo kuchynskú pracovnú dosku. Okrem liatych a mikrocementových podláh sú trendom aj rôzne kreatívne – metalické, svetelné alebo kamenné koberce a návrat slávia parkety. "Ide najmä o drevené podlahy s výraznými vzormi, ktoré sa hodia do luxusných priestorov,“ hovorí D. Mazúrová. Vyššia vstupná investícia prinesie komfort, dlhšiu životnosť i výborný pocit z takéhoto priestoru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie