Posvieťte si na kuchyňu

Pri výbere svietidiel do kuchyne vezmite do úvahy jej veľkosť, výšku stropov, počet, veľkosť a umiestnenie okien i celkový štýl.

24.04.2022 10:00
kuchyňa oresi Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak máte kuchyňu prepojenú s obývačkou, myslite na to, že vo veľkom priestore vám určite nebude stačiť jedno centrálne osvetlenie so žiarivkou nad kuchynskou linkou. Okrem lustra potrebujete dobre vidieť aj na pracovnú plochu a jedálenský stôl.

Na pracovnej ploche používate ostré predmety i horúce nádoby, bezpečnosť je teda na prvom mieste. Odborníci odporúčajú na jej osvetlenie 500 luxov na štvorcový meter a neutrálne biele svetlo – cca 3 800 – 5 200 kelvinov, ktoré sa najviac podobá na denné. "Biele svetlo je vhodné na prácu cez deň, večer je pre svetelnú pohodu očí lepšie používať teplé tóny okolo 2 700 kelvinov. V bytoch, kde kuchyňa priamo nadväzuje na obytný priestor a býva aj zdrojom večerného osvetlenia, je to vhodnejšie. Ideálne je použiť LED pás s nastaviteľnou teplotou svetla,“ hovorí Petr Kaluža, hlavný architekt Oresi.

Viktor Obtulovič, Ide o peniaze Čítajte viac Viete, koľko stojí váš byt? Ako to zistiť? A ako určiť ideálnu cenu, ak ho chcete predať?

Zo svetiel s LED diódami sa dajú vybrať rôzne LED trubice, bodovky na zapustenie do dna skriniek, sklenené dná horných skriniek so zabudovaným osvetlením a LED pásy. Niektoré typy pások, všeobecne tie s príkonom do 8W/m stačí prilepiť na tepelne nevodivý podklad. Z bezpečnostného i estetického hľadiska je lepšie LED pásku nainštalovať do hliníkového profilu. Chráni ju pred poškodením, napríklad pri umývaní kuchynského nábytku. Okrem toho hliník pásku ochladzuje a táto kombinácia tvorí zaujímavý estetický prvok.

Kuchynské podlinkové svietidlá sa dajú ovládať klasickým vypínačom, no môžete si vybrať aj dotykové, senzorové alebo diaľkové. "LED pás je najčastejšie používaný typ osvetlenia v kuchyniach na mieru. Pásky sú zafrézované do dna horných skriniek po celej dĺžke, čo zabezpečuje rovnomerné osvetlenie pracovnej plochy,“ vysvetľuje P. Kaluža. "Iným riešením s celoplošným osvetlením je napríklad pás LED osvetlenia zafrézovaný osobitne do každého dna každej hornej skrinky. Pásky sú medzi sebou prepojené do jedného trafa a vytvorí sa tak väčšia variabilita osvetlenia. Zapájanie nerobí stolár, spolupracuje s elektrikárom.“

Je dobré vedieť, že:

  • podľa normy má mať umelé osvetlenie v kuchyni intenzitu 100–150 luxov
  • čím viac kelvinov, tým je svetlo jasnejšie a viac biele
  • čím menej kelvinov, tým je svetlo žltšie

Zdroj: Oresi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #dobré bývanie #svietidlá