Položte si zelenú strechu sami

Zelená strecha prináša mnoho výhod. Od úspory peňazí za spotrebu energií, až po vytvorenie ideálnej mikroklímy v dome. Ešte viac ušetríte, ak si ju urobíte sami.

21.04.2022 12:00
zelená strecha Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V zásade platí, že zazeleniť môžete každú strechu, pri šikmej je to náročnejšie, ale vytvoriť si zelenú plochu na rovnej zvládne každý. Najväčší úžitok prináša v lete. Všetky pevné stavby, aj betónové plochy absorbujú v lete zo slnka veľké množstvo energie, ktoré následne vyžarujú do okolia. Teplota v okolí stavieb je cez deň o jeden až tri stupne vyššia, večer sa rozdiel zvyšuje až na 10 stupňov. Zeleň vo všeobecnosti tento efekt znižuje a platí to aj o zelenej streche.

A čo je najlepšie, izby pod strechou získajú nielen výkonnejšiu izoláciu v zime i v lete, ale v dome budete mať lepšiu mikroklímu. „Ak máte v izbách pod plochou strechou v lete veľmi teplo, zelená strecha funguje ako ďalšia vrstva izolácie a teplotu zníži. Nepociťujete tepelné výkyvy a v dome máte teplotu správne skombinovanú s vlhkosťou vzduchu. Nadmerné teplo v miestnosti vytvára suchý vzduch, ktorý škodí zdraviu,“ hovorí Alexander Prizemin z projektu www.VsetkoOZatepleni.sk.

Zadrží vodu a zníži hluk

Ak pri kladení zelenej strechy použijete v jednotlivých vrstvách správne materiály, zredukujete aj odtok vody. Keďže dažde bývajú na Slovensku čoraz intenzívnejšie, príliš veľa vody z veľkej strechy môže vašej záhrade viac uškodiť ako pomôcť. Nehovoriac o tom, že prívalová voda môže pretiecť až do pivnice. Zelená strecha zadrží minimálne polovicu vody.

Ďalšou výhodou je tlmenie zvuku. Hluk z ulice preniká do domu cez steny, okná i strechu. V prvých dvoch prípadoch pomôže len zateplenie – ideálne minerálnou vlnou, ktorá najlepšie eliminuje hluk, alebo výmena okien, prípadne zasklenie za dvojité až trojité. Pri streche je, prirodzene, dôležitá izolácia, no samotná zelená strecha zníži hluk o ďalších 6 decibelov, čo je vysoké číslo, keďže človek vníma už rozdiel 10 decibelov ako zvuk s polovičnou hlasitosťou.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Fasáda, strecha, okná, podkrovie: Kade uteká teplo?

Ľahšia s minerálnou vlnou

Klasická zelená strecha s vrstvou zeminy hrubou 30 centimetrov zaťaží strechu hmotnosťou 300 kilogramov na štvorcový meter. Keď sa zemina na jar napije vodou, hmotnosť sa ešte zvýši a aj pri menšej streche ide o niekoľko ton navyše. Pri výstavbe starších domov sa s takýmto zaťažením striech nerátalo a v súčasných podmienkach môže spôsobiť praskliny a následné zatekanie. Takémuto scenáru môžete predísť, ak položíte zelenú strechu s izolačnými platňami z hydrofilnej minerálnej vlny, napríklad Isover Flora.

"S využitím minerálnej vlny je zelená strecha oveľa ľahšia a celá vrstva má tretinovú až polovičnú hrúbku. Navyše, vlna výborne zadržiava vlhkosť, preto nemusíte ani počas suchého leta strechu polievať a rastliny na nej prežijú,“ vysvetľuje Vladimír Balent, odborník spoločnosti Isover na pasívne domy. Strecha, ktorá sa nepoužíva ako terasa a je vysadená nenáročnými nenáročnými nízkymi rastlinami, rozchodníkmi, váži 120 kilogramov na meter štvorcový.

Vrstva na vrstvu

Prvým krokom pri založení zelenej strechy je položenie pásov hrubej geotextílie (300 g/m2), s presahom aspoň 10 centimetrov, ktorý ochráni strechu pred mechanickým poškodením. Nasleduje dôležité založenie nerezových profilov po obvode strechy vo vzdialenosti 50 centimetrov od atiky. Profily budú oddeľovať pás vysypaný štrkom od samotnej strechy so zelenými rastlinami. Dôvod zasypania štrkom je praktický – na krajoch striech je najväčšie prúdenie vetra, ktorý by mohol ľahkú zelenú strechu doslova odfúknuť. Preto sa používa zaťaženie so štrkom, ktorý celú strechu stabilizuje. Pod samotný štrk je vhodné dať dvojitú vrstvu geotextílie.

bývanie, byt, pár, Čítajte viac Úsporný domov je zdravší

Kalíšky na vodu a špeciálny substrát

Ďalšou vrstvou zelenej strechy je drenážna plastová fólia s "kalíškami“, ktoré slúžia aj ako zásobáreň vody. Ukladá sa s presahom dvoch radov kalíškov po celej ploche budúcej zelenej strechy. Na ňu budete klásť špeciálnu minerálnu vlnu určenú pre vegetačné strechy. Jednotlivé platne sa rozkladajú s odsadením ½ dosky, podobne ako pri stene z tehál. Na vlnu sa položí substrát vo vrstve 20 – 30 mm.

"Dôležité je použiť ľahký substrát určený pre extenzívne zelené strechy. Klasická zemina by strechu zbytočne zaťažila, okrem toho by sa na nej mohlo vytvoriť, najmä na jar, blato, ktoré rozchodníky nemajú rady. Špeciálny substrát obsahuje zmes zeminy, piesku a minerálnych látok. Následne už len stačí položiť zelené koberce s husto vysadenými rozchodníkmi a strecha je hotová,“ hovorí V. Balent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #zelená strecha