Ako si vybrať trezor

Ak premýšľate o kúpe trezoru, dajte si záležať najmä na úrovni jeho bezpečnosti. Dôležité sú však aj ďalšie parametre.

14.04.2022 12:00
trezor Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bezpečnostná trieda vyjadruje, do akej miery je trezor odolný voči vlámaniu. Neexistuje totiž neprekonateľný. Ide v podstate o to, za aký dlhý čas a s akými nástrojmi je možné ho otvoriť a dostať sa k jeho obsahu. Čím vyššia je bezpečnostná trieda, tým je odolnejší a bezpečnejší. V najnižšej triede sú trezory, ktoré sa dajú otvoriť bežne dostupným náradím aj v priebehu niekoľkých minút. S vyššou triedou je otvorenie ťažšie a časovo náročnejšie. Vlámanie sa do trezorov v najvyššej bezpečnostnej triede by bolo reálne iba s použitím špeciálnych postupov a nástrojov. Kategorizácia hlavných bezpečnostných tried trezorov sa začína triedou 0 a končí sa najvyššou a najbezpečnejšou triedou VI.

Normy

Klasifikácia trezorov u nás sa riadi európskymi normami, je teda jednotná v celej Európskej únii. Základom pre skriňové trezory, trezorové dvere a komorové trezory je norma EN 1143–1. Sú v nej obsiahnuté aj požiadavky, klasifikácia a metódy skúšania odolnosti proti vlámaniu. Rozlišuje až 7 bezpečnostných tried trezorov označených od najnižšej po najvyššiu triedu.

Okrem toho existujú aj bezpečnostné triedy označené S1 a S2; ide o klasifikáciu bezpečnostných úschovných objektov podľa normy EN 1450 – výrobky so základnou bezpečnosťou prevažne pre súkromné objekty, s nízkou hodnotou rizika.

Pre skladovanie dokumentov podliehajúcich ochrane utajovaných informácií sú zákonom vymedzené bezpečnostné kategórie, ktoré musia trezory spĺňať. Musia mať navyše atest Národného bezpečnostného úradu, ktorý rozlišuje trezory podľa stupňa ochrany na dôverné, tajné a prísne tajné.

trezor, sejf, stetoskop Čítajte viac Trezor vám ochráni cennosti. Pohromou nemusí byť len zlodej

Určenie triedy

Odolnosť voči vlámaniu sa zisťuje testovaním, ktoré prebieha v optimálnych podmienkach akreditovaných skúšobní. Zisťuje sa čas potrebný na prelomenie trezora s použitím rozličných nástrojov. Posudzuje sa pritom čiastočný a úplný prielom. Odolnosť proti násilnému otvoreniu trezora sa následne vyjadruje v jednotkách odolnosti RU (Resistance Unit). Čím vyšší je počet jednotiek RU, tým vyšší je odpor a ochrana trezora proti vlámaniu. O certifikáciu a testovanie môže požiadať výrobca alebo distribútor.

Na základe testu vydá akreditovaný orgán certifikát o tom, že trezor má vlastnosti v zhode s požiadavkami technických noriem a je zaradený do konkrétnej bezpečnostnej triedy podľa stupňa odolnosti. Výrobca certifikovaného trezoru ho označí z vnútornej strany dverí výrobným štítkom so záznamom o prislúchajúcej bezpečnostnej triede. Pri kúpe si všímajte, či má trezor certifikát a výrobný štítok.

Výber triedy

Pred výberom bezpečnostnej triedy zvážte, čo všetko chcete v trezore uschovávať a najmä celkovú hodnotu cenností. Obsah trezoru si môžete dať poistiť, pričom poisťovne si podmienky zabezpečenia cenností určujú samy.

Najviac sa predávajú trezory v bezpečnostnej triede I.; využívajú ich najmä domácnosti a menšie firmy. Cena sa pohybuje od 200 do 600 eur, podľa veľkosti a typu uzamykania. Cennosti uschované v trezore prvej bezpečnostnej triedy poisťovne väčšinou poistia do hodnoty 20-tisíc eur. Limity sa však v jednotlivých poisťovniach líšia, preto je namieste konzultovať poistenie a výber trezora ešte pred kúpou.

Zdroj: trezor.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trezor #dobré bývanie