Sadrokartón zvládne aj domáci majster

Výhodou sadrokartónu je dlhá životnosť, dobré tepelné i zvukovoizolačné vlastnosti a nízka váha. Môžete ho využiť pri rekonštrukcii domu aj pri novostavbách. Inštalácia je jednoduchá a zvládnete ju bez špeciálneho náradia.

22.04.2022 12:00
sadrokarton Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ide o panely z lisovanej sadrovej hmoty, ktorá je sendvičovým spôsobom vložená medzi dva vysokopevnostné kartóny. Okrem univerzálnych sadrokartónových dosiek dostať aj špeciálne, ktoré možno využiť v každom interiéri. Inštalácia sadrokartónových panelov je pomerne rýchla. „Sú preferované, môžete z nich postaviť stropy aj steny, a montáž zvládne aj domáci majster,“ hovorí Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v marketových predajniach Hornbach.

Typy podľa farby

Väčšina typov sadrokartónu sa nepoužíva na nosné steny, niektorí výrobcovia však ponúkajú aj špeciálne nosné verzie. Existuje niekoľko typov sadrokartónových dosiek s odlišnými technickými, estetickými alebo funkčnými vlastnosťami. Pre lepšiu orientáciu sú rozlíšené farbou.

Biela

  • univerzálna sadrokartónová doska, využíva sa najčastejšie. Dodáva sa s rôznymi rozmermi, používa sa na vytváranie štruktúr, ktoré si nevyžadujú špecifické funkcie. Spomedzi všetkých druhov sadrokartónových dosiek je najlacnejšia.
  • Vhodné priestory: detská izba, obývačka, podkrovie, pracovňa, špajza

Červená/ružová

  • používa sa v budovách, kde sa vyžadujú vynikajúce protipožiarne vlastnosti. Má zvýšenú pevnosť jadra a odolá i vysokým teplotám. Okrem toho má aj dobré zvukovoizolačné vlastnosti.
  • Vhodné priestory: detská izba, obývačka, podkrovie, pracovňa, špajza
dieľňa, dobré bývanie, skrinka, Čítajte viac Je vizitkou každého majstra: 6 krokov pre dokonalú dielňu

Zelená

  • impregnované sadrokartónové dosky zelenej farby majú veľmi nízku nasiakavosť, používajú sa v miestnostiach s vysokou koncentráciou vlhkosti. Majú vyššiu nosnosť, sú ťažšie a aj drahšie.
  • Vhodné priestory: kuchyňa, kúpeľňa, sprchy, WC

Modrá

  • špeciálne vyrobená ako zvuková izolácia. Panel s vysokou schopnosťou pohlcovať hluk, je výborný na odizolovanie zvuku zvonku – na steny medzi bytmi v paneláku alebo bytovke i vnútri medzi izbami.
  • Vhodné priestory: spálňa, obývačka, detská izba, pracovňa, podkrovie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #sadrokartón