Veľké obklady? Prečo nie

S veľkoformátovými obkladmi vynikne moderný a čistý vzhľad miestností. Majú nadčasový dizajn, ich výhodou je malá hrúbka, znížená nasiakavosť, chemická odolnosť a minimalizovanie počtu škár.

25.04.2022 12:00
velkoformatove obklady Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Veľkoformátové sú všetky obklady a dlažby, ktoré majú jednu hranu dlhšiu ako 35 cm. Vyberať si môžete zo širokej škály farieb i vzorov. Hodia sa do rôznych interiérov. Pri inštalácii musíte dodržať niekoľko pravidiel. Špeciálnu pozornosť si vyžaduje predovšetkým príprava podkladu, musí byť rozmerovo stály, suchý, dokonale rovný, bez trhlín a nečistôt. Nerovnosti vyrovnáte pomocou samolivelizačnej malty a chýbať nesmie ani penetračný náter.

" Aj keď si to možno mnohí neuvedomujú, veľké obklady sú ťažšie ako obklady menších rozmerov. Aj keď celková hmotnosť podlahy ostáva rovnaká, ťažšie obklady si vyžadujú pevný podklad. Môžete ich inštalovať na väčšinu podkladových vrstiev, ako je betón, sadrokartón, keramické či kamenné podlahy, cementové alebo sadrové omietky,“ vysvetľuje Richard Klička z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

Tehla aj rybia kosť

Skôr než sa pustíte do práce, rozplánujte si rozloženie obkladov. Tak si vytvoríte vzor, ktorý sa najlepšie hodí do miestnosti. Veľkoformátové obklady a dlažby majú zaujímavé vzory, vrátane tradičných tehlových, rovných škár alebo rybej kosti. "Pri veľkoformátových variantoch na rozdiel od dlažby malého formátu nie je možné kladenie s polovičným presahom. Dôvodom sú výrobou podmienené "misky“ dlažby. Tie sú, aj keď nepatrne, prehnuté mierne nadol smerom k stredu. Pri polovičnom presahu so striedavým vzorom by sa potom stretol najhlbší bod v strede dlažby s najvyšším bodom na ich konci. Čím je obklad väčší, tým je tento efekt rušivejší. Pri krížových škárach sa tento problém neprejavuje,“ upozorňuje odborník.

podlaha, bývanie, dobré bývanie, Čítajte viac Čisto pekne od podlahy. Ako sa starať o drevo, laminát, korok a PVC

Lepidlom nešetrite

Nezabúdajte na to, že dôležité je aj lepidlo. "Uistite sa, že pre vašu veľkoformátovú dlažbu máte vhodné lepidlo, v závislosti od druhu podkladu, typu a formátu obkladového prvku, miesta použitia a okolitých podmienok na stavbe,“ hovorí R. Klička. "Väčšie formáty si vyžadujú viac lepidla, aby sa zabezpečilo ich správe upevnenie a štrukturálna stabilita potrebná na to, aby vydržali ťažké mechanické a tepelné zaťaženie. Nanášanie lepidla sa robí metódou buttering floating – obojstranným nanášaním, zo strany obkladu a aj na podklad. Takýmto spôsobom sa zabezpečí úplné pokrytie obkladu lepidlom,“ zdôrazňuje R. Klička.

Škárovanie chce čas

Šírka škár pri veľkých formátoch musí mať minimálne 2 milimetre, a keďže pri kladení veľkoformátových obkladov a dlažieb sa používa väčšie množstvo lepiacej hmoty, potrebuje aj dostatočný čas na schnutie. Ak aplikujete škárovaciu maltu príliš skoro, môžete zabrániť úplnému vytvrdnutiu lepidla, čo môže neskôr spôsobiť problémy. Pred aplikovaním škárovacej malty vyškrabte zo škár zvyšky lepidla a odstráňte dištančné podložky. Škárovaciu hmotu rozotrite na povrch obkladu, ideálne s pomocou škárovacej stierky.

Výhody veľkoformátových obkladov a dlažieb:

  • rýchlejšie kladenie
  • minimálne škárovanie
  • menej údržby

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obklad #dobré bývanie