Šanca pre obnoviteľné zdroje: Ako je to s príspevkom od štátu?

Vysoké ceny plynu a elektriny doľahli na každého, preto je dôležité zamyslieť sa nad dlhodobými a efektívnymi riešeniami vrátane obmedzenia závislosti od dovozu plynu.

26.04.2022 11:00
strecha, fotovoltika, solárne panely Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zrejme najjednoduchšie je dosiahnuť nezávislosť od plynu a fosílnych palív v domácnostiach. Napriek tomu, že ide o nákladné investície, ich návratnosť sa v súčasnosti javí viac než dobrá. K základným možnostiam patrí pri výrobe elektrickej energie fotovoltika a tepelné čerpadlá pri vykurovaní. S financovaním môže pomôcť aj štát, pre ktorý predstavuje takáto forma podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) prakticky najnižšie možné výdavky.

Kde sa oplatí fotovoltika

Pre znižovanie spotreby plynu je dôležité znižovanie spotreby elektrickej energie. Prvým krokom je obnova budovy. " Hovoríme predovšetkým o zateplení, ale aj vzduchotechnike a ďalších technológiách. Zohľadniť musíme aj energetickú efektívnosť spotrebičov, len vtedy môžeme naplno využiť potenciál, ktorý obnoviteľné zdroje ponúkajú. Toto všetko poskytne údaje o ročnej spotrebe elektriny. Po konzultácii s odborníkom si budete vedieť vybrať najvhodnejšie riešenie, ktoré prinesie výsledok v podobe očakávanej úspory,“ hovorí Lucia Palmanová, koordinátorka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) pre politiku OZE.

Z obnoviteľných zdrojov sa v súčasnosti v domácnostiach najčastejšie využíva strešná fotovoltika. Keďže vyrába elektrinu pre okamžitú spotrebu platí – čím viac ste doma, tým plnohodnotnejšie ju využijete. "Fotovoltika je výhodná pre domácnosti, kde je veľa spotrebičov a kde bývajú ľudia tráviaci väčšinu času doma, či už dôchodcovia, rodičia na materskej dovolenke, alebo pracujúci z domu. Môžete ju využiť aj ak máte inteligentné spotrebiče s možnosťou odloženia štartu, ktoré sa zapnú v čase prebytku elektriny z fotovoltiky. Fotovoltika môže k zníženiu nákladov výrazne prispieť pri kúrení elektrinou,“ zdôrazňuje L. Palmanová.

Domácnosti, ktoré nespotrebujú vyrobenú elektrinu okamžite, potrebujú pre plnohodnotné využitie fotovoltiky investovať aj do batérií. " Vzhľadom na finančnú náročnosť takejto investície odporúčam pred realizáciou dôkladnú konzultáciu s realizačnou firmou, aby systém optimálne nadimenzovala, “ dodáva odborníčka.

dom, rodina, bývanie, šetrenie, energie, fotovoltika, slnečná energia Čítajte viac Energie: Účty rastú, ako ušetriť

S príspevkom od štátu

Okrem výroby elektrickej energie možno slnečnú energiu využiť aj na ohrev. Návratnosť takejto investície je približne sedem rokov, no s rastúcimi cenami elektriny a tepla sa bude určite znižovať.

Riešením sa dnes v domácnostiach stávajú tepelné čerpadlá. Využívajú energiu z okolitého prostredia – voda, vzduch, zem, ktorú premieňajú na teplo. Pri novostavbách a zrekonštruovaných budovách plnohodnotne nahradia plynové kotly. Pre svoj chod potrebujú iba elektrickú energiu, ktorú dnes premieňajú na teplo s účinnosťou až 1:4. Elektrickú energiu pritom môže pohodlne dodať fotovoltika.

Domácnosti nemusia znášať celú finančnú ťarchu inštalácie fotovoltiky, solárnych kolektorov, či tepelných čerpadiel. Môžu požiadať o príspevok cez rôzne štátne podporné programy ako Zelená domácnostiam alebo cez Štátny fond rozvoja bývania. "Na Slovensku zatiaľ chýba sieť kontaktných bodov, kde by sa obyvatelia mohli o všetkých možnostiach podpory dozvedieť na jednom mieste, no očakáva sa, že by v blízkej budúcnosti mali vzniknúť, aj vďaka Plánu obnovy a odolnosti. Aktuálne je možné získať informácie zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry,“ uzatvára L. Palmanová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotovoltika #obnoviteľné zdroje #dobré bývanie