Obnova rodinných domov: Ušetrite na nákladoch na energie

Platíte veľa za energie? Až 19 000 eur môžete získať na rekonštrukciu vášho rodinného domu a zlepšiť tak vykurovanie, zatepliť alebo obnoviť strechu. Prvé peniaze z plánu obnovy štát síce rozdá až v druhej polovici roka, ak máte ale o ne záujem, treba sa začať pripravovať už teraz.

03.05.2022 11:00
Obnova rodinných domov, bývanie, rodina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rodinné domy na Slovensku treba obnoviť. Väčšina z nich je viac ako štyridsať rokov stará, z toho približne polovica nie je zrekonštruovaná. Veľká časť domácností má navyše problémy s vykurovaním alebo stále kúri tuhým palivom. Štát sa chystá v tomto smere vlastníkom pomôcť a vďaka plánovanej komplexnej obnove rodinných domov sa po celej krajine obnoví až 30 000 rodinných domov. Opatrenie je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky a má za cieľ znížiť energetickú náročnosť domov a zároveň znížiť emisie CO2. Investíciu bude realizovať Slovenská agentúra životného prostredia, ktorá patrí pod Ministerstvo životného prostredia SR. Na obnovu rodinných domov je vyčlenených celkovo 528,2 milióna eur.

Požiadať o dotáciu bude môcť fyzická osoba, ktorá je vlastníkom rodinného domu na základe listu vlastníctva. Ak je dom v spoluvlastníctve, žiadateľ musí disponovať súhlasom všetkých spoluvlastníkov. Z plánu obnovy bude možné podporiť nehnuteľnosti vedené na liste vlastníctva ako „rodinný dom“ a zároveň bude potrebné, aby bola nehnuteľnosť zatriedená odborne spôsobilou osobou pri spracovaní projektovej dokumentácie, resp. energetického certifikátu do kategórie „rodinný dom“ Počet bytových jednotiek by v zmysle legislatívy nemal prekročiť číslo tri, pretože by už išlo o bytový dom, a nie o rodinný dom.

strecha Čítajte viac Prečo lepšiu strechu odkladáme?

Záujemca o príspevok môže využiť buď jedno opatrenie, alebo kombináciu viacerých. Cieľom je zlepšenie tepelno-technických vlastností objektu, výmena neefektívnych zdrojov tepla a teplej vody a aplikácia adaptačných opatrení na zmenu klímy. Medzi plánované prvky obnovy patrí zateplenie obvodového plášťa, zateplenie strešného plášťa, výmena otvorových konštrukcií, inštalácia zdroja energie, zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu alebo odstránenie azbestu nevyhnutné pre ďalšie zateplenie objektu. Žiadateľ môže získať pomoc vo výške 60 %, resp. 95 % z oprávnených výdavkov. Majitelia teda budú môcť zrealizovať obnovu rodinného domu zlepšením tepelno-technických vlastností obvodového plášťa budovy a výmenou neefektívnych zdrojov tepla a teplej vody za vysokoúčinné zariadenia, resp. osadiť nové zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie alebo odpadové teplo v rámci vetrania.

Štát rozdelil žiadateľov do dvoch kategórií. Jednu skupinu predstavujú sociálne alebo zdravotne znevýhodnení. Tí môžu dostať dotáciu až do výšky 95 percent. Do tejto skupiny patria osoby s ťažkým postihnutím, osoba, ktorá s ňou žije v jednej domácnosti alebo sa stará o postihnuté dieťa, osamelý rodič starajúci sa o dieťa do 18 rokov alebo rodina s aspoň jedným rodičom a so štyrmi alebo s viac deťmi. Títo žiadatelia môžu dostať dotáciu až do výšky 19-tisíc, zvyšok si musí dofinancovať sami. Daň z pridanej hodnoty (DPH) z finančných prostriedkov na obnovu uhradí štát. Pre túto skupinu je vyčlenených 50 miliónov v prvej výzve.

Do druhej skupiny sú zaradení štandardní prijímatelia. Tí môžu dostať až 60 percent z celkovej sumy nákladov na obnovu. Pre nich je vyčlenených 15 miliónov v prvej výzve. Ak žiadateľ dosiahne úsporu 30 až 60 percent, môže žiadať až o 14-tisíc eur, kde DPH si platí žiadateľ sám. Ak žiadateľ dosiahne úsporu nad 60 percent, môže dostať 19-tisíc eur bez DPH. To, koľko vám štát poskytne, si ľahko vypočítate pomocou kalkulačky zverejnenej na webe obnovadomov.sk. Pozor však, kalkulačka výšky príspevku slúži na informatívny, respektíve nezáväzný výpočet výšky príspevku na obnovu rodinného domu. Vypočítaná výška príspevku je orientačná, nezakladá nárok na priznanie príspevku a ani neurčuje jeho záväznú výšku.

strecha, fotovoltika, solárne panely Čítajte viac Šanca pre obnoviteľné zdroje: Ako je to s príspevkom od štátu?

Na poskytnutie príspevku treba, samozrejme, splniť viacero podmienok. Požiadať o príspevok môžete len raz na ten istý rodinný dom Platí aj to, že na predmet projektu nesmel byť v minulosti vyplatený finančný príspevok z iných verejných zdrojov ako z Plánu obnovy a odolnosti SR. Zároveň na projekt a ani žiadnu jeho časť nesmú byť po vyplatení prostriedkov v budúcnosti použité financie z iných verejných zdrojov. Každý prijímateľ príspevku je povinný umiestniť na viditeľnom mieste svojho obnoveného rodinného domu informačnú tabuľu (30 × 20 cm), ktorú dostane bezplatne. Tabuľa musí byť na mieste minimálne päť rokov po ukončení obnovy domu.

Vyhlásenie prvej výzvy na obnovu rodinných domov sa plánuje na 3. štvrťrok 2022. Žiadosti o dotácie sa budú môcť predkladať až po vyhlásení výzvy. Bude možné podporiť len projekty, ktoré splnia požiadavky minimálne na 30 % úspory primárnej energie. Predkladanie žiadostí o poskytnutie prostriedkov bude možné prioritne on-line prostredníctvom internetového portálu Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Podať žiadosť možno aj osobne v regionálnej kancelárii, kde pracovníci SAŽP žiadateľovi so zadaním žiadosti do internetového portálu pomôžu. Slovenská agentúra životného prostredia ich v rámci Slovenska zriadi desať, z toho osem v krajských mestách. Zvyšné dva budú v Liptovskom Mikuláši a Lučenci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova rodinných domov