Ako krotiť drahé energie

Nepredvídateľný vývoj trhu s elektrinou, ropou a plynom hýbe celým svetom. Odpoveďou na cenové i geopolitické turbulencie budú podľa všetkého obnoviteľné zdroje energie.

02.06.2022 09:00
mama, dieťa, prasiatko, šetrenie, úspory Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bez ohľadu na vojenský konflikt na Ukrajine a jeho dosahy na Európu a svet sa plyn dostáva do nemilosti, podobne ako tuhé palivá. Odborníci už dávnejšie upozorňovali na to, že by sme s nimi do budúcnosti nemali rátať. "Zemný plyn je fosílne palivo, aj keď ho označujeme za nízkouhlíkové. Pri jeho ťažbe a preprave dochádza k pomerne veľkým únikom metánu, ktorý je pre klímu horší ako CO2, čo nízke emisie uhlíka pri spaľovaní úplne neguje. Plyn nie je budúcnosťou energetiky,“ hovorí Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie.

Naša krajina je v súčasnosti od dovozu fosílnych palív závislá, no je viac ako zrejmé, že už v krátkom čase sa to musí zmeniť. Fotovoltika, tepelné čerpadlá, no aj zelené strechy, zateplenie domov, využívanie akumulačných nádrží na dažďovú vodu, kvalitné okná a dvere na dome, ale i také obyčajné správne vetranie pomáhajú šetriť každej domácnosti. A hoci prechod na fotovoltiku alebo inštalovanie tepelného čerpadla nie je lacná záležitosť, na rozdiel od plynu budúcnosť majú. Nielen pokiaľ ide o úspory, ale aj vplyv na životné prostredie.

35 % tepla uniká v dome cez steny

Odborník na pasívne domy Vladimír Balent hovorí, že zateplenie je najlacnejší spôsob, ako možno naozaj výrazne znížiť spotrebu elektriny či plynu. „Izolačný materiál a samotné zatepľovacie práce stoja majiteľa rodinného domu pomerne nízku sumu v porovnaní s inými investíciami pri obnove, ale prinášajú najlepšie výsledky pri úspore nákladov na kúrenie počas niekoľkých desiatok rokov. Zateplením domu ušetríte výrazne viac ako 30 % primárnej energie,“ dodáva a pripomína, že najviac tepla uniká v dome cez steny – až 35 %.

Okrem väčších investícií je namieste myslieť aj na „drobnosti“. V každej domácnosti sa nájdu rezervy a niekedy stačí urobiť nenápadnú zmenu. Napríklad dať do poriadku elektrické rozvody a namontovať šetrné, inteligentné zásuvky. Dobrou investíciou sú aj úsporné domáce spotrebiče, taká chladnička, práčka alebo varná doska „ušetria“ niekoľko desiatok eur.

Majitelia starších rodinných domov by v každom prípade mali myslieť na to, že sa blíži termín vyhlásenia výzvy na ich obnovu. Slovenská agentúra životného prostredia avizovala, že tak urobí v treťom štvrťroku. Záujemcovia, ktorí splnia kritériá, môžu na rekonštrukciu svojho domu dostať finančný príspevok, v niektorých prípadoch až do 19-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #ceny energií