Pokračovanie článku: Teplo počúva wi-fi a investície vráti slnko

Teplo počúva wi-fi

Najpoužívanejšie sú tri druhy tepelných čerpadiel. Vzduch – voda, zem – voda a vzduch – vzduch. Prvé dva typy odovzdávajú teplo z okolitého prostredia do vody, tretí je všeobecne známy pod pojmom klimatizácia.

Na kúrenie sa najviac používajú čerpadlá vzduch – voda. V moderných domoch sú plnohodnotnou alternatívou ku kotlom na tuhé palivo i k elektrickým a pri rastúcich cenách plynu aj k plynovým. Jednoduchú inštaláciu dopĺňa nenáročná údržba a spoľahlivá prevádzka s nízkymi nákladmi. Dostupné sú aj tepelné čerpadlá zem – voda, ktoré využívajú geotermálnu energiu. Dokážu vyrábať veľmi lacné teplo aj chlad, no nie sú vhodné do každej oblasti a ich inštalácia je náročnejšia, pretože si vyžadujú vrty. Tak čerpadlá vzduch – voda, ako aj zem – voda majú pomalší nábeh, keďže sa od nich očakáva nepretržitá prevádzka. Z tohto dôvodu sa dnes robia systémy aj s wi-fi ovládaním, s ktorým si majiteľ vie dopredu a na diaľku nastaviť teplotu, do ktorej sa chce neskôr vrátiť. Čerpadlo tak nemusí kúriť, ak je domácnosť niekoľko dní prázdna.

Špecifickou možnosťou sú čerpadlá vzduch – vzduch (klimatizácie), ktoré sa však neodporúčajú ako hlavný zdroj tepla do obývaných domácností. Poskytnú okamžité teplo, čo z nich robí vhodnú alternatívu napríklad pre chaty, garáže alebo iné priestory, ktoré netreba vykurovať nepretržite. So schopnosťou získať rýchle teplo ich môžete využívať aj v domácnosti, napríklad v prechodných obdobiach, keď sa neoplatí, pre spomínaný pomalší nábeh, zapínať tepelné čerpadlo určené na vykurovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnoviteľné zdroje #dobré bývanie