Máte starší rodinný dom? Požiadajte o príspevok na rekonštrukciu. Koľko peňazí dostanete?

Už toto leto budú môcť majitelia starších rodinných domov požiadať o finančný príspevok na rekonštrukciu. Základnou podmienkou nového programu Zelená obnova je zníženie spotreby energií aspoň o 30 %.

10.06.2022 06:00
zateplenie, zatepľovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Podmienku najľahšie splníte, ak zateplíte steny a strechu. Vtedy vám štát uhradí väčšinu nákladov až do výšky 14-tisíc eur. Ak navyše zateplíte aj strop nad suterénom i podlahu nevykurovaného podkrovia a pridáte výmenu okien a dverí, môžete pri energetickej úspore nad 60 % získať príspevok až 19-tisíc eur. Dôkladným zateplením rodinného domu ušetríte viac ako polovicu peňazí, ktoré ste doteraz za energie platili.

domček, miniatúra, obnova domov, Čítajte viac Na obnovu akej nehnuteľnosti je možné žiadať o finančné prostriedky?

Investícia na roky dopredu

Zateplenie je najlacnejší spôsob, ako výrazne znížiť spotrebu elektriny či plynu na vykurovanie. "Izolačný materiál a samotné zatepľovacie práce stoja majiteľa rodinného domu pomerne nízku sumu v porovnaní s inými investíciami pri obnove, ale prinášajú najlepšie výsledky pri úspore nákladov na kúrenie počas niekoľkých desiatok rokov. Pred časom zatepľovali majitelia našou izoláciou poschodový rodinný dom pri Zvolene z dierovanej tehly s pultovou strechou, so 160 m2 obytnej vykurovacej plochy. Ešte pred zateplením vymenili aj okná. Pri porovnaní s rovnakým domom v susedstve mali ročnú úsporu na energiách 1 280 eur. Za značnú časť z nich ,môže' zateplenie,“ hovorí Vladimír Balent, odborník na pasívne domy zo spoločnosti Isover.

Kým nezateplený dom mal so starými oknami a strechou s tenkou izoláciou v energetickej triede C náklady na vykurovanie a teplú vodu 2 100 eur ročne, zateplený sa dostal do triedy A1 s ročnými nákladmi 816 eur. Tento rozdiel bude pri ďalšom zdražovaní elektriny a plynu každý rok rásť.

"Zateplením domu podľa odporúčaní technickej normy ušetríte výrazne viac ako len 30 % primárnej energie, čo je základná podmienka pre príspevok z programu Zelená obnova. Ak pridáte k zatepleniu aj výmenu starých okien za kvalitné s trojsklom a nízkym parametrom U, môžete usporiť až 70 % nákladov na energie a získať najvyšší možný príspevok,“ vysvetľuje Alexander Prizemin z projektu www.vsetkoozatepleni.sk.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zateplenie #dobré bývanie #zelená obnova #energetická náročnosť