Pokračovanie článku: Máte starší dom? Okrem zateplenia môžete žiadať o ďalšie príspevky a šetriť od strechy po digestor

Okná, zásuvky a spotrebiče

Investície do solárneho zdroja energie na vlastnej streche sa vrátia rýchlo. Domácnosti s fotovoltikou či so solárnymi panelmi sú do určitej miery nezávislé od dodávok elektriny alebo plynu. Energiu zo slnka môžu využívať na kúrenie, ohrev vody a v niektorých prípadoch aj na výrobu elektriny pre niektoré domáce spotrebiče. "Pred časom sa šírili mýty, že solárny panel nevyprodukuje za svoju životnosť toľko elektriny, koľko je potrebné na jeho výrobu a recykláciu. Nezakladá sa to ani zďaleka na pravde, panel vyprodukuje túto energiu za menej ako rok, takže návratnosť investície je rýchla,“ prízvukuje Michal Kolimár z firmy PPA Power DS, ktorá spravuje malé aj veľké fotovoltické elektrárne a patrí do skupiny spoločnosti PPA Controll.

Skrotiť náklady na energie pomôžu aj nové okná s dobrým tesnením, či malá reorganizácia obytných priestorov s vytvorením dennej a nočnej zóny. V nočnej nemusíte kúriť tak intenzívne ako v dennej. Pozrite sa aj na elektrické rozvody v dome. S novými môžete mať po rokoch napríklad zásuvky tam, kde ich potrebujete, a nemusíte používať predlžovacie šnúry, ktoré zvyšujú spotrebu.

V žiadnej domácnosti dnes nechýbajú spotrebiče, viete, ktorý "žerie“ najviac elektriny? Digestor. Práve odsávače pár bývali zaradené do takmer najvyššej triedy energetickej náročnosti označovanej písmenom F. Úsporné spotrebiče – chladnička, varná doska, ale aj práčka prinesú v súčte za rok úsporu niekoľko desiatok eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zateplenie #obnoviteľné zdroje #dobré bývanie