Inteligentné je neplytvať. Ako na to?

Spotrebu elektrickej energie i náklady spojené s kúrením znížia prvky domácej automatizácie - smart home.

15.06.2022 08:00
smart domácnosť, smart home Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pojem inteligentná domácnosť sa ešte pred niekoľkými rokmi zdal ako sci-fi, dnes je v nejednej domácnosti realitou. "Tento sektor zasahuje prakticky do všetkých oblastí života a je zastúpený vo väčšine segmentov naprieč sortimentom, počnúc žiarovkami a inteligentnými osobnými váhami cez smart vysávače, čističky vzduchu až po kamery, rýchlovarné kanvice či kávovary,“ hovorí Pavla Hobíková z Mall.sk.

Podľa štúdie environmentálnej skupiny Hnutie Duha sa inštaláciou meracej a regulačnej techniky dá v budovách docieliť 5 až 15 % úspor energií, pričom návratnosť investícií je rýchla. Predajca elektrospotrebičov Nay.sk uvádza, že na spotrebe elektrickej energie sa najviac podieľajú tri kategórie elektrospotrebičov – najväčším žrútom je elektronika, spotrebuje 27 %, nasleduje varenie – 17 % a osvetlenie – 16 %.

žena, muž, obývačka, účty Čítajte viac Smart odpočet ukáže, koľko míňate

Komfort na diaľku

"V posledných dvoch rokoch registrujeme zvýšený záujem o iOtech inteligentné zásuvky. Koncom minulého roku sa k nim pridali aj produkty pre podlahové kúrenie,“ hovorí David Fuchs z firmy Agora DMT. So zvýšeným predajom inteligentných zásuviek sa zákazníci vo väčšej miere zaujímajú aj o relé moduly, ktoré sa ovládajú na diaľku, zapínajú a vypínajú elektrické zariadenia a obvody a tak šetria náklady na energie. "Rapídne sa zvyšuje práve dopyt po výrobkoch, ktorými si ľudia a firmy môžu spotrebu energií aktívne regulovať. Zákazníci sa čoraz viac zameriavajú na vlastný komfort,“ dodáva D. Fuchs.

"Okrem diaľkového vypínania a zapínania vedia inteligentné zásuvky monitorovať aj spotrebu energie, zároveň si môžete nastaviť automatizáciu. Zásuvka vypne spotrebič automaticky v presný čas alebo pri daných podmienkach. Ak si napríklad čítate pred spaním a zabúdate vypínať nočnú lampu, môžete si smart zásuvku nastaviť, aby lampu zhasla sama hodinu po jej zapnutí. Z ostatných výrobkov inteligentnej domácnosti je žiadané aj smart osvetlenie, s ktorým môžete LED pásky ovládať i na diaľku, prostredníctvom mobilnej aplikácie,“ dopĺňa Daniela Chovancová z Alza.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #smart home