Pokračovanie článku: Majte oči na stopkách a pred dovolenkou myslite aj na ochranu majetku

Pre strom aj pre psa

Hovorí sa, že ak sa niečo môže pokaziť, pokazí sa to v najmenej vhodnej chvíli, napríklad, ak ste práve na dovolenke. Stať sa môže hocičo a treba s tým rátať. Napríklad aj so silnou búrkou, ktorá zvalí strom, ten padne na susedovo auto a rozbije aj dvere na terase. Reálnou nepríjemnosťou môže byť aj výpadok elektriny a pohroma v podobe rozmrazenej chladničky či poškodenie vodovodného potrubia a podobné havárie, nehovoriac o požiari.

"Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti nezahŕňajú automaticky škody, ktoré vznikli tretím stranám, napríklad zničenie susedovho auta, na ktoré padol strom z vašej záhrady. Na to treba poistenie zodpovednosti za škodu,“ upozorňuje M. Holinďák. Zíde sa na i dovolenke, ak trebárs poškodíte vybavenie hotelovej izby alebo prenajatého domu, nešťastne zraníte spoluhráča pri nejakej hre alebo váš pes škaredo dohryzie mačku dovolenkárov zo susedného apartmánu. Poistenie zodpovednosti za škodu pokryje aj náklady na škody, ktoré môžu spôsobiť ľudia dočasne bývajúci vo vašej nehnuteľnosti.

Poistenie neodkladajte

Kontrolu poistných zmlúv a ich prípadnú úpravu si nenechávajte na poslednú chvíľu. "Ideálne je stretnúť sa s finančným agentom, ktorý je spojkou medzi poisťovňami a ich klientmi. Pozná rôzne druhy poistenia aj rozsah krytia, no potrebuje čas na to, aby vedel pre vás zabezpečiť ponuky z viacerých poisťovní a vy si môžete vybrať tú najlepšiu,“ uzatvára M. Holinďák.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka