Nedajte šancu zlodejom! Ako si môžete ochrániť cennosti?

Prázdne byty a domy počas leta sú už tradične veľkým lákadlom pre zlodejov. S konateľom spoločnosti EUROSAFE, s. r. o., Romanom Chovanom hovoríme o tom, ako si ochrániť svoj majetok nielen pred dovolenkou.

06.07.2022 16:00
trezor Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aký je rozdiel medzi sejfom a trezorom?

Kvalitný certifikovaný trezor, ktorý ochráni cennosti, hotovosť, doklady, dokumenty a zbrane proti zlodejom a prípadne aj pred ohňom, by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Trezory je možné dodať od malých rozmerov, do ktorých sa zmestí len drobná hotovosť, až po dvojdverové trezorové skrine alebo prípadne aj celé trezorové miestnosti. Veľa ľudí si myslí, že sejf a trezor je to isté, ide však o veľký omyl. Sejf je slangové označenie pre bezpečnostnú (trezorovú) schránku (necertifikovanú, prípadne certifikovanú normou EN 14450), ktorá má spravidla jednoplášťovú konštrukciu s jednoduchým jednostranným uzamykaním. Trezor je pomenovanie pre certifikovaný úschovný objekt s viacplášťovou konštrukciou s medzistenovou výplňou. Jeho dvere sa uzatvárajú do troch, prípadne štyroch strán a na uzamykanie sa používajú rovnako certifikované kvalitné trezorové zámky a kombinácie. Každý trezor je vybavený certifikačným štítkom s uvedením základných údajov a bezpečnostnej triedy podľa normy EN 1143–1. V jej zmysle je povinnosťou každý trezor s hmotnosťou do 1 000 kilogramov ukotviť do podlahy alebo do steny.

trezor Čítajte viac Ako si vybrať trezor

Na čo všetko je dobré pred kúpou trezoru myslieť?

Určite je namieste rozmyslieť si, čo v ňom chcete uschovávať, či to budú dokumenty, doklady, hotovosť, cennosti, zbrane, dátové nosiče, prípadne niečo iné, a aj aké vnútorné rozloženie priestoru vám bude vyhovovať, či police, vnútorná uzamykacia schránka, výsuvné police, naťahovače hodiniek a podobne. Rátajte aj s tým, že časom bude vecí, ktoré si chcete bezpečne uschovať, pribúdať, preto odporúčame kúpiť radšej trezor o jednu veľkosť väčší. Takisto je dobré zvážiť, či budete obsah trezoru chcieť ochrániť „len“ pred zlodejmi, alebo aj pred ohňom, prípadne magnetickým žiarením. Pri rozhodovaní o bezpečnostnej triede berte do úvahy i hodnotu vecí. Pre bežnú domácnosť v paneláku odporúčame trezory I. alebo II. bezpečnostnej triedy, do rodinných domov, kde má zlodej „väčšie súkromie“, zasa trezory II., III. a vyššej triedy bezpečnosti. Pri spôsobe uzamykania je dôležité, koľko osôb bude mať do trezoru prístup a či budú doň chodiť samostatne, alebo komisionálne, teda spoločne. Môžete si vybrať uzamykanie na kľúčový trezorový zámok, čo je najjednoduchší a najlacnejší spôsob, vtedy však musíte kľúčik nosiť stále so sebou. Trezor sa môže zamykať aj mechanickou kombináciou, ktorej kód si nastavíte sami a na otváranie je potrebná mierna zručnosť. Najjednoduchšie je uzamykanie na elektronickú kombináciu. Poskytuje luxus rýchleho otvárania a nemusíte nič nosiť pri sebe. Trezor je možné dodať i so vzájomnou kombináciou jednotlivých zámkov, pričom platí, že ak má dva nezávislé zámky, čas na jeho prekonanie sa predlžuje.

trezor, sejf, stetoskop Čítajte viac Trezor vám ochráni cennosti. Pohromou nemusí byť len zlodej

Ako neurobiť chybu pri výbere?

Trezor kupujte u autorizovaného predajcu, ktorý má kamennú predajňu, kde si ho môžete pozrieť a vyskúšať. Ak vám vie zabezpečiť aj odborné služby spojené s dovozom, vysťahovaním a odborným kotvením, je to veľká výhoda. Nezabudnite ani na prípadný záručný a pozáručný servis a u predajcu si hneď zistite, či ho vykonáva, či má vydanú Technickú licenciu Policajného zboru SR a či je autorizovaný výrobcami trezorov a trezorových zámkov. Ak tieto podmienky spĺňa, máte istotu, že o vás bude dobre postarané, kúpite kvalitný certifikovaný trezor a dostanete aj odborné služby.

Aké bezpečnostné triedy trezorov sú, podľa čoho sa určujú a proti čomu všetkému ochránia?

Trezory môžu vaše cennosti ochrániť proti zlodejom, ohňu, prípadne aj proti magnetickým vplyvom. Bezpečnostná certifikácia sa vykonáva podľa európskej normy EN 1143–1, ktorá delí nábytkové trezory a trezorové miestnosti do bezpečnostných tried 0 – XIII, pričom 0 je najnižšia trieda bezpečnosti a XIII najvyššia trieda trezorových miestností. Nábytkové trezory sa vyrábajú v bezpečnostných triedach 0 – VI, stenové v bezpečnostných triedach 0 – II. Certifikácia pre protipožiarnu ochranu sa riadi normami NT FIRE 017 alebo EN 10471 na 30, 60 alebo 120 minút, počas ktorých je obsah trezoru chránený pred ohňom. Certifikácia na ochranu pred magnetickým žiarením sa vykonáva v zmysle normy EN 10471 a dátové nosiče sú chránené po dobu 60 alebo 120 minút.

Kam je dobré trezor umiestniť?

Pri hľadaní miesta zvážte viacero aspektov. Je vhodné vybrať také, ktoré nie je viditeľné hneď po vstupe do miestnosti, aby prichádzajúci nevidel dovnútra trezoru. Preverte si, či má podlaha, prípadne police pri menších trezoroch dostatočnú nosnosť. Na mieste, kde bude trezor, musí byť možnosť bezpečne ho ukotviť do zadnej steny alebo podlahy. Ideálny kotviaci podklad je betón alebo aspoň plná tehla. Trezor umiestnite tak, aby ste sa pri ňom nemuseli krčiť, prípadne plaziť sa po zemi. Určite si ho nevešajte na steny a nedávajte ho ani do priestorov, v ktorých hrozí zaplavenie vodou a podobne.

Zrejme ste už mali viacero zákazníkov, ktorí k vám prišli až keď ich vykradli, prípadne zažili nejakú inú pohromu.

Samozrejme, že sa na nás obracajú aj klienti, ktorých vykradli a zlodeji im zobrali všetky veci poschovávané v byte alebo v rodinnom dome. Máme aj takých, ktorí si cennosti, peniaze a doklady schovali do necertifikovaného „sejfu“, ten im zlodeji pri vlámaní vypáčili, prípadne otvorili bez poškodenia a obsah si odniesli. Výnimkou nie sú ani zákazníci, ktorí si trezor neukotvili a zlodej im ho odniesol aj s obsahom. Klientov upozorňujeme, že neukotvený trezor vlastne akoby ani nemali. Zlodeji dokážu odniesť aj taký, ktorý váži niekoľko sto kilogramov.

V akých cenových reláciách sa pohybujú trezory?

V súčasnosti, žiaľ, ceny rýchlo rastú, ale najmenšie certifikované trezory v I. bezpečnostnej triede sa dajú kúpiť už od 375 eur s DPH. Najčastejšie predávaný, do ktorého sa okrem drobných cenností, dokladov a hotovosti vojdú aj doklady vo veľkosti A4 – vysvedčenia, diplomy, zmluvy a podobne, sa pohybuje od 432 eur s DPH v kľúčovej verzii až po 761 eur vo verzii so zámkom. Veľkosť trezoru, ktorý sa zmestí pod písací stôl a môžete si doň dať už aj šanóny, sa pohybuje od 713 eur s DPH po 1 230 eur s DPH. V cenách nie sú zahrnuté služby spojené s dovozom, odborným nasťahovaním a ukotvením. Najmenší trezor v II. bezpečnostnej triede kúpite od 1 250 eur s DPH. V uvedených cenách je zahrnutá iba základná vnútorná výbava.

Myslite na poistku

Ak si už trezor kúpite, dajte si jeho obsah poistiť. Oslovte viacero poisťovní a dajte si vypracovať ponuku s podrobnými podmienkami, aké kladú na trezor a jeho zabezpečenie, čiže bezpečnostnú triedu, hmotnosť, počet a typ zámkov, pripojenie na alarm, zabezpečenie výjazdu SBS alebo polície a podobne. Pre správne fungovanie je vhodné aspoň raz za dva roky vykonať profylaktickú prehliadku trezoru, pri ktorej autorizovaná servisná spoločnosť vykoná čistenie a kontrolu, prípadne odstráni skryté chyby.

Orientačné limity poisťovní podľa bezpečnostných tried trezorov

Bezpečnostná trieda Úložná hodnota od – do
0 0 – 10 000 eur
I 5 000 – 17 000 eur
II 15 000 – 30 000 eur
III 25 000 – 50 000 eur
IV 40 000 – 100 000 eur
V 70 000 – 250 000 eur
VI 150 000 – 500 000 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trezor #dobré bývanie