Pokračovanie článku: Ako ušetriť na vode, domácich spotrebičoch či osvetlení? Ako úsporne variť? Tu je 39 tipov

Domáce spotrebiče

1. Uprednostňujme energeticky úsporné spotrebiče: Pri výbere spotrebičov pomôžu energetické štítky. Musia byť nimi označené napríklad práčky, chladničky, mrazničky a umývačky riadu. Pri ich kúpe treba zvoliť správny typ, ktorý svojím objemom vyhovuje potrebám domácnosti. Ak si pre dvojčlennú domácnosť kúpime príliš veľké, zbytočne plytváme energiou.

2. Práčka nemá byť preplnená ani poloprázdna: Práčka sa považuje za plnú vtedy, keď v jej bubne zostane voľný priestor, ktorý pohodlne zaplní päsť bez toho, aby ste museli bielizeň stlačiť.

3. Znížme teplotu vody pri praní: Ak bielizeň vyvárame, spotrebujeme až o 50 % viac elektriny, ako keď perieme pri teplote 30 až 40 °C, ktorá plne postačuje pre pranie väčšiny nášho oblečenia. Rovnako neúsporné je aj predpieranie. O tom, koľko elektriny minie naša práčka pri praní, rozhoduje potrebný ohrev vody v hlavnej fáze pracieho cyklu. Čím vyššiu teplotu prania nastavíme, tým väčšia je spotreba. Keď napríklad znížime teplotu z 90 °C na 60 °C, vieme ušetriť až okolo 25 % energie.

4. Používajme úsporné pracie programy: Eko programy, ktorými už bežne disponujú moderné práčky aj umývačky riadu, sú síce časovo trošku náročnejšie, ale ušetria nám množstvo energie a vody s rovnakými výsledkami prania či umývania riadu.

5. Pri žehlení to nepreháňajme s naparovaním: Žehlime bielizeň, keď je ešte mierne vlhká. Tak vieme ušetriť 30 až 50 % energie. Dôležité tiež je nenechávať žehličku zbytočne zapnutú a termostat správne nastaviť na teplotu, akú potrebujeme. Žehličku zbytočne neprehrievajme.

6. Elektrospo­trebiče pravidelne odvápňujme: Vápenaté usadeniny z tvrdej vody môžu spôsobovať zvýšenú spotrebu elektriny. Najviac to vidíme pri rýchlovarnej kanvici, ale pravidelné odvápnenie pomôže aj umývačke riadu, práčke či žehličke.

7. Chladničku umiestnime na správne miesto: Chladnička by rozhodne nemala stáť v blízkosti rúry, sporáka alebo radiátora. Čím vyššia je teplota okolia, tým viac energie spotrebuje na to, aby sa vo vnútri udržala požadovaná teplota. Nevyhnutné je zabezpečiť aj optimálnu cirkuláciu vzduchu okolo chladiča. Aj preto musí mať pri vstavaných chladničkách skrinka vetracie otvory. Minimálna rezerva je 2 cm po bokoch a 5 cm vzadu.

8. Odstraňujme námrazu: Ak nemáme chladničku a mrazničku s automatickým odmrazovaním, pravidelne odstraňujme námrazu z výparníka. Námraza výparník tepelne izoluje a znižuje chladiaci výkon.

9. Zbytočne neotvárajme dvere na chladničke: Kým chladničku otvoríme, premyslime si, čo z nej potrebujeme. Každé otvorenie dverí znamená, že chladný vzduch z nej čiastočne unikne a dnu sa dostane teplý vzduch z miestnosti, ktorý sa musí následne ochladiť. Čím častejšie otvárame dvere na chladničke, tým je spotreba elektriny vyššia. Prehľadné ukladanie potravín nám tiež pomôže v tom, že dvere nemusia byť dlho otvorené.

10. Teplé potraviny do chladničky nedávajme: Teplé potraviny do chladničky nepatria, treba ich nechať najskôr vychladnúť. V zime môžeme na to využiť balkón. Ak potraviny pred vložením do chladničky zakryjeme alebo zabalíme, znížime tvorbu námrazy.

Zdroj: www.siea.sk

12 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #šetrenie energiou #ako ušetriť