Ste spoluvlastníkom domu? Musíte sa oň starať

Vlastník alebo spoluvlastník nehnuteľnosti má nielen práva, ale aj povinnosti.

11.08.2022 12:00
spoluvlastník, dom, vlastník Foto:
Odkladať si treba doklady o nákladoch.
debata

Investovanie do nehnuteľnosti v spoluvlastníctve

Problémom môže byť zdokladovanie použitých finančných prostriedkov, pretože môžu chýbať bločky alebo ľudia pracovali na nehnuteľnosti svojpomocne. Pred rekonštrukciou alebo inou investíciou do nehnuteľnosti v spoluvlastníctve sa odporúča sa zabezpečiť si súhlas väčšiny spoluvlastníkov.

Pomôcť môže aj fotodokumentácia stavu nehnuteľnosti pred rekonštrukciou, prípadne znalecký posudok. Odkladať si treba doklady o nákladoch. Pri prípadnom vysporiadavaní spoluvlastníctva alebo pri žiadosti niektorého spoluvlastníka o peniaze navyše je možné zistiť, aká bola reálna hodnota investície.

Vlastním menší podiel, čo musím…

Pozor pri investovaní do nehnuteľnosti v spoluvlastníctve si treba dávať aj vtedy, ak spoluvlastníci nevlastnia rovnaký podiel. Ak mal menšinový spoluvlastník možnosť vyjadriť sa k investícii, nesúhlasil s ňou, ale bol prehlasovaný, je zaviazaný hradiť náklady bez ohľadu na to, či ide o nevyhnutné opravy, alebo nie.

Samozrejme, menšinový spoluvlastník má možnosť obrátiť sa na súd, aby ten rozhodol o zmene veci, pri ktorej bol prehlasovaný. Ak mu však nebola daná možnosť vyjadriť sa k zmene veci, teda napríklad k rekonštrukcii, investujúci spoluvlastník má nárok len na vydanie bezdôvodného obohatenia zo strany menšinového spoluvlastníka.

Čo ak v dome nebývam

Častým sporom, ktorý musia rozhodovať súdy, býva užívanie nehnuteľnosti, v ktorej zostane po smrti jedného z rodičov spolu s ovdoveným rodičom jedno dieťa, ale vlastnícky podiel v ňom majú aj ďalšie deti. Dieťa, ktoré v dome nebýva, časom neraz žiada hradenie odplaty za užívanie jeho časti domu.

Ale deje sa aj to, že spoluvlastníci, ktorí v dome bývajú, žiadajú nebývajúceho spoluvlastníka o podieľanie sa na hradení časti nákladov na prevádzku domu. Ako najvhodnejšie riešenie sa v takýchto prípadoch javí vysporiadanie podielov.

Zdroj: advokátka Vladimíra Gáliková Klučková z advokátskej kancelárie JUDr. KLUČKOVÁ, advokátka, s. r. o

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #nehnuteľnosť #vlastník #spoluvlastník