Viete, aké miesto je najdôležitejšie na svete? Vlastný domov

Financovanie nového bývania je záležitosť, ktorá dokáže pekne potrápiť každého, kto sa obzerá po vlastnej streche nad hlavou. Nemusí, ak nájde to správne riešenie.

25.09.2022 00:00
PSS, pr Foto:

Prirodzenou túžbou človeka je bývať. Nie nadarmo sa hovorí postav dom, zasaď strom… a ďalej to už poznáte. Preferencie pri výbere sú rôzne, niekomu stačí malý domček s muškátmi v okne a dvorom pre deti, iný túži po priestrannom mestskom byte zariadenom v hypermodernom štýle. Kým ale otočíte prvýkrát kľúčom vo dverách vysnívanej nehnuteľnosti a hrdo si ponesiete list vlastníctva, čaká vás niekoľko náročných krokov. Výber domu či bytu je, samozrejme, veľmi dôležitý, darmo ale budete listovať na inzertných portáloch, chodiť na obhliadky, ak vám bude chýbať to najdôležitejšie – peniaze. Väčšina ľudí nemá k dispozícii finančnú hotovosť, z ktorej by uhradila kúpnu cenu. A väčšina nemá ani príbuzných alebo kamarátov, ktorí by im v tomto smere pomohli. V takomto prípade vám nezostáva nič iné, len sa poobzerať po vhodnom úvere.

Nečakajte na zníženie cien

V prvej polovici roku 2022 ceny nehnuteľností na Slovensku znovu rástli. V mnohých regiónoch prekročil medzi kvartálny nárast cien bytov hodnotu 10 %, medziročne aj o polovicu. Pre porovnanie, ak pred dvomi rokmi stála nehnuteľnosť v priemere 100-tisíc eur, dnes by stála 150-tisíc eur. Do predajných cien sa premietajú zvýšené životné náklady, no nahor ich tlačí aj silnejší dopyt. Analytici sa síce zhodujú, že k ďalšiemu prudkému zvyšovaniu cien už nepríde, ale pokles cien sa nepredpokladá. Preto, kto chce kupovať, mal by tak urobiť teraz, čakať na to, že vyhliadnutý byt alebo dom bude lacnejší, sa neodporúča. Ku kúpe nového bývania ale neodmysliteľne patrí aj hľadanie spôsobu ako vysnívanú nehnuteľnosť zaplatiť. Len málokto disponuje potrebnou sumou, väčšina kupujúcich sa musí spoľahnúť na úver.

Ako vybrať úver

Možno si poviete, že úvery na bývanie sú drahé a nevýhodné. No nemusí to tak byť. Podľa odborníkov sa stále oplatí zobrať si hypotéku. Požičiavate si totiž na niečo, čoho hodnota stúpa a zvyšujúca sa hodnota nehnuteľnosti prevýši aj výšku zaplatených úrokov. Výhodnosti hypotéky pomáha aj aktuálna miera inflácie. Pri vysokej inflácii totiž hotovosť stráca na hodnote, a preto je vhodné peniaze investovať.

Obzeráte sa aj vy po novom bývaní? Kľúčový je výber vhodného úverového produktu. Na finančnom trhu sa dá vybrať z viacero typov pôžičiek. Pri financovaní nového bývania je zrejme najvhodnejším produktom hypotéka – úver určený prioritne na obstaranie nehnuteľnosti určenej na bývanie. Vďaka tomu, že sú tieto úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, získať ich možno s výrazne nižšou úrokovou sadzbou ako napríklad úvery spotrebiteľské. Pri výbere je, samozrejme, nutné zvážiť viacero faktov, odborníci ale radia zamerať sa na pôžičku s výhodnou úrokovou sadzbou. Takúto možnosť v súčasnosti ponúka PSS, Prvá stavebná sporiteľňa v rámci jej produktu mojaHYPOTÉKA. Pri splnení podmienok ju možno získať s úrokovou sadzbou od 2,39 % ročne. Odborníci radia fixovať úrokovú sadzbu aspoň na 5 rokov, možno aj na 10, získate tak istotu, že za tie roky ju banka nezmení. Klient by sa mal zaujímať nielen o úrokovú sadzbu, ktorá je tiež dôležitá, ale ak nemá dostatok vlastných zdrojov, mal by si zistiť aj možnosť dofinancovania ceny bytu. V PSS, Prvej stavebnej sporiteľni máte možnosť využiť medziúver bez potreby založenia nehnuteľnosti na zabezpečenie chýbajúcich finančných prostriedkov na bývanie.

PSS, Prvá stavebná sporiteľňa poskytne tento úver všetkým záujemcom od 18 do 68 rokov spĺňajúcim podmienky, nemusíte sa báť, že nie ste klientom a nemáte v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni uzatvorené stavebné sporenie. Pri hypotéke mojaHYPOTÉKA od PSS, Prvej stavebnej sporiteľne totiž platí, že ide o úver na bývanie zo zdrojov mimo fondu stavebného sporenia a pre jeho poskytnutie nie je potrebné uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení. Hypotéku možno získať v súčasnosti bez poplatku za poskytnutie, ak splníte jedinú podmienku – vek žiadateľa nesmie presiahnuť 35 rokov. Vek ďalších účastníkov úveru sa do úvahy neberie.

Čo potrebujete vedieť o produkte mojaHYPOTÉKA

Vek žiadateľa: 18 až 68 rokov

Výška úveru: 10 000 – 300 000 eur pre jedného účastníka, do 400 000 eur pre viacerých účastníkov.

Splatnosť: 5 až 30 rokov

Úroková sadzba: od 2,39 % p. a. pri 5-ročnej fixácii. Fixácia úrokovej sadzby je možná na 5 alebo 10 rokov. Presnú výšku vašej úrokovej sadzby vám prepočíta obchodný zástupca, s ktorým si môžete dohodnúť osobné stretnutie alebo videohovor.

Základné podmienky na získanie úrokovej sadzby 2,39 % p. a.: zabezpečenie nehnuteľnosťou, rizikové životné poistenie

Na čo možno použiť hypotéku:

  • kúpa nehnuteľnosti (dom, byt, stavebný pozemok)
  • výstavba, prístavba, nadstavba, vstavba nehnuteľnosti
  • refinancovanie úveru v inej banke, ktorý ste využili na financovanie bývania

Nestačia vám peniaze z hypotéky? PSS, Prvá stavebná sporiteľňa má riešenie

Využiť môžete medziúver bez potreby založenia nehnuteľnosti na zabezpečenie chýbajúcich finančných prostriedkov na bývanie

  • bez potreby založenia nehnuteľnosťou
  • výhodná úroková sadzba
  • aj bez predchádzajúceho sporenia
  • doba splatnosti až 30 rokov
  • až do výšky 50 000 eur
odkaz
PSS, moja HYPOTEKA, pr, nepouzivat
chyba