Dom ochránia bezpečnostné dvere aj alarm

Vlani vykradli zlodeji viac ako desaťtisíc nehnuteľností. Vlamačom sa darí najmä počas leta.

31.07.2012 10:22
Zlodej, dom Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

„Krádeže svedčia okrem iného aj o tom, že vykradnuté domy a byty neboli dostatočne zabezpečené,“ hovorí Ján Filipka, bezpečnostný technik firmy zameriavajúcej sa na bezpečnosť nehnuteľností v súkromnom vlastníctve.

Podľa technika je možností, ako zabezpečiť nehnuteľnosť, viacero. Odborníci odporúčajú kombináciu elektronického alarmu, bezpečnostných dverí a zaistených okien. Vhodné bezpečnostné riešenie by mala firma ponúknuť zákazníkovi priamo na mieste po obhliadke typu domu alebo bytu.

Pomerne lacné sú mechanické zabezpečovacie systémy ako bezpečnostné mreže (približne od 100 eur za kus). Mreže musia byť ukotvené v stene aspoň v hĺbke 15 cm. Vzdialenosť medzi horizontálnymi tyčami by mala byť minimálne 20 cm a medzi vertikálnymi aspoň 10 cm. Priemer tyčí by mal byť aspoň 3 cm, aby sa nedali ľahko roztiahnuť a prepíliť. Drahšie vyjdú bezpečnostné dvere, počítať treba so sumou približne 500 eur. Elektronický zabezpečovací systém nie je taký drahý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Súčasti sa dajú kúpiť už v cene okolo pätnásť eur, netreba hľadať najlacnejšiu možnosť, nemusí majetok ochrániť dostatočne. Napojenie alarmu na bezpečnostnú službu vyjde zákazníka zhruba na 100 eur mesačne.

Potenciálnych zlodejov zvykne odradiť už to, že máte v dome alebo byte bezpečnostné dvere alebo na viditeľnom mieste inštalovaný alarm. Viditeľne umiestnený bezpečnostný systém vlamačov odrádza, na jeho prekonanie potrebuje viac času, a tak sa väčšinou svojho úmyslu vzdá. „Záujem o bezpečnostné dvere, ale aj o elektronické zabezpečovacie systémy na Slovensku stúpa, ľudia majú záujem chrániť svoj majetok,“ hovorí Filipka. Počas roka sa najviac kupujú bezpečnostné dvere a alarmy v predvianočnom období a v lete.

„Súvisí to so zabezpečením bytov a domov pred dovolenkou,“ konštatuje technik.

Podľa policajných štatistík sa takmer 90 percent zlodejov dostane do domu cez nezaistené alebo proti vlámaniu málo odolné okná alebo dvere. Typické panelákové dvere dokáže vykopnúť hocikto, nič náročné nie je ani ich vypáčiť alebo vysadiť, vylomiť alebo vypáčiť zámok, roztiahnuť zárubne a podobne. V takomto prípade je dobré vymeniť obyčajné dvere za bezpečnostné s vhodnou bezpečnostnou zámkou, kovaním prípadne aj bezpečnostnou retiazkou. Takéto dvere nie sú síce úplnou zárukou proti vykradnutiu, ale sú výraznou a najväčšou prekážkou zlodeja pri vstupe do bytu.

Podľa projektového manažéra bezpečnostnej firmy Martina Bočku zlodej potrebuje na to, aby ich prekonal, špeciálne vybavenie, ktoré je príliš hlučné a potrebuje aj viac času na ich otvorenie ako pri bežných dverách. Pri nákupe dverí si nechajte poradiť od odborníkov, odporučia nielen vhodný typ, ale aj doplnky k nim.

Na vniknutie do bytu vlamači často využívajú aj okná, a preto nie je na škodu vybaviť okná a balkónové dvere uzamykateľnou kľučkou a bezpečnostnou fóliou na sklo. Ide o tenkú vrstvu špeciálnej fólie, ktorá nebráni vo výhľade ani neznižuje priepustnosť svetla. Okná možno vybaviť aj bezpečnostnými poistkami. Ako ochrana slúžia aj špeciálne okenice a niektoré typy žalúzií a roliet.

Bezpečnostné dvere sa podľa noriem rozdeľujú do bezpečnostných tried. Dvere sa zaraďujú do tried na základe laboratórnych skúšok, ktoré robí akreditovaná skúšobňa. Najviac využívané sú dvere zaradené do tried jedna až štyri, pričom dvere zaradené do triedy tri akceptujú aj poisťovne. Pri ich výbere vždy požadujte bezpečnostný certifi kát alebo posudok štátnej skúšobne. Pri kúpe bezpečnostných dverí sa zvyčajne menia aj zárubne. Bezpečnostné zárubne sa zhotovujú s veľkou presnosťou a zaisťujú sa pomocou kotevných prvkov proti vytrhnutiu a vypĺňajú sa betónovou zmesou. Pri kúpe bezpečnostnej zámky a kovania dodržiavajte pravidlo, že nesmú byť z nižšej bezpečnostnej triedy ako dvere. V rovnakej bezpečnostnej triede by mala byť aj vložka do dverí.

Poplašné zariadenie v byte a dome už nie žiadnym luxusom. Poplašné zariadenie sa skladá z kontaktov, senzorov, ústredne a hlásiča poplachu, teda komponentov, ktoré registrujú a hlásia neoprávnené vniknutie do domu. Rozloženie senzorov je v každom byte individuálne, závisí od lokality a rozloženia miestností v byte. Elektronický bezpečnostný systém sa napája na políciu alebo súkromnú bezpečnostnú službu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba