Vymaľujte si zdravšie bývanie. Ktoré farby pristanú alergikom?

Vymaľovať steny je vhodné keď farby už stratili sviežosť, zaužívané je obnoviť ich raz za sedem až desať rokov.

29.09.2022 10:00
láska, vzťah, sťahovanie, maľovanie bytu Foto:
debata

Farby na stenách výrazne dotvárajú interiér, dajte si záležať na ich výbere. Ak máte doma alergika, určite oceníte také, ktoré dokážu zhltnúť škodlivé častice v ovzduší.

Maľovanie bytu či domu síce so sebou prináša aj trochu nepohody v podobe upratovania, no určite ide o dobrú investíciu.

"Vymaľovať steny je vhodné, keď súčasné farby pôsobia opotrebovane, časom stratili svoju sviežosť, alebo aj vtedy, keď je farebné kombinácie potrebné zmeniť či oživiť priestory novou farbou. Vo všeobecnosti je zaužívané obnovovať náter aspoň raz za 7 až 10 rokov. Určite je dobre vymaľovať aj keď idete dom či byt predávať alebo prenajímať. Po čerstvom vymaľovaní pôsobí priestor útulne a čisto,“ zdôrazňuje Jozef Poláček z oddelenia technického poradenstva spoločnosti Baumit.

dom, nehnuteľnosť, poistenie Čítajte aj Poistku domu či bytu oprášte, vyhnete sa nemalým problémom

Na čo všetko je potrebné myslieť pri výbere farieb? "Farby majú schopnosť interiér zväčšiť alebo, naopak, zmenšiť, v menších izbách sa vyhnite tmavým, s nimi by priestor pôsobil stiesnene. Správnymi farbami dokážete z nízkej miestnosti urobiť vyššiu a úzku zasa opticky rozšíriť. Do väčších miestností môžete pokojne použiť aj tmavšie odtiene, ale len v menšej miere, skúste nimi natrieť napríklad len jednu stenu. Priestor opticky zmenšuje aj veľa výrazných farieb, tmavšie farby neodporúčame ani v chodbách, pretože ich zúžia.“

Navodia vitalitu aj relax

Odborník upozorňuje, že okrem efektu zmenšovania alebo zväčšovania ovplyvňujú farby na stenách podvedome aj našu psychiku. "Farbu do izieb si vyberajte podľa toho, ako chcete, aby na vás pôsobili. Teplé odtiene pôsobia optimisticky a dodávajú energiu, studené navodzujú pocit čistoty a sviežosti. Červená farba napríklad povzbudzuje k rozprávaniu, predstavuje vitalitu a energiu, oranžová vnáša do priestoru hravosť a podnecuje kreativitu,“ dodáva.

Žltá farba je zdrojom dobrej nálady a veselosti, upokojujúci a relaxačný účinok na organizmus má modrá. Za najviac upokojujúcu sa považuje zelená, pôsobí útulne, komfortne a pomáha odbúravať stres, dramaticky až honosne zasa pôsobí fialová. Svetlejšie odtiene sú podobne upokojujúce ako modrá, ale nepôsobia až tak chladne.

ekovarenie, úspora, energie, spotrebiče, elektronika Čítajte aj 7 rád a tipov, ako dosiahnuť okamžitú energetickú úsporu

Vzduch ako v lese

Dnes si môžete vybrať farby, ktoré váš domov nielen zútulnia, ale prispievajú aj k zdravšiemu životu. "Farby Baumit IonitColor dokážu svojím zložením a pôsobením zlepšiť klímu v miestnosti. Fungujú na princípe spolupôsobenia so vzdušnou vlhkosťou a aktívne zvyšujú počet zdraviu prospešných negatívnych iónov v miestnosti. Podľa najnovších meraní dokážu znížiť aj množstvo aerosólu vo vzduchu,“ podotýka Poláček.

V miestnosti natretej farbou Baumit IonitColor namerali viac vzdušných iónov ako v miestnosti s bežnou disperznou vnútornou farbou. "Množstvo iónov sa ustálilo na hodnote 3 600/cm3 vzduchu, čo je približne rovnaká hodnota, ako keby ste boli v lese. Vzduch obsahuje aj častice vody, keď prídu častice vzduchu do kontaktu s minerálmi obsiahnutými vo farbe ,nabijú sa’ a premenia na ióny vzduchu. Čím vyššia je hustota iónov vo vzduchu, tým viac škodlivých látok sa môže nadviazať.

Množstvo iónov sa ustálilo na hodnote 3 600/cm3 vzduchu, čo je približne rovnaká hodnota, ako keby ste boli v lese. Vzduch obsahuje aj častice vody, keď prídu častice vzduchu do kontaktu s minerálmi obsiahnutými vo farbe ,nabijú sa’ a premenia na ióny vzduchu. Čím vyššia je hustota iónov vo vzduchu, tým viac škodlivých látok sa môže nadviazať.
Jozef Poláček z oddelenia technického poradenstva spoločnosti Baumit

Vďaka revolučnej technológii sa môžu dobre ,nadýchnuť’ nielen alergici, ale aj tí, ktorí túžia po dokonalej relaxácii. Účinok farby IonitColor sa preukázal aj v menšom počte aerosólov obsahujúcich vírusy – ich koncentrácia sa znížila až o 60 % v porovnaní s miestnosťou natretou bežnou farbou,“ prízvukuje odborník. Aerosóly sú malé vzdušné častice, ktoré vznikajú pri dýchaní a rozprávaní a môžu byť nositeľmi vírusov či baktérií.

Odborník radí výber farby na steny nepodceňovať. „Ak má aj benefity v podobe schopnosti zlepšiť vnútorné prostredie, neškodí a môžete si vybrať zo širokej škály trvácnych farebných odtieňov, ide o dobrú voľbu.“ Pri výbere radí využiť aplikáciu Baumit IonitPanter, ktorú si jednoducho stiahnete do mobilu. "Jej pomocou si môžete vyskúšať odtiene farieb zo vzorkovnice rovno na vašich stenách. Stačí namieriť kameru mobilu na stenu, ktorú chcete premaľovať, a vyskúšať farby, ktoré preferujete,“ uzatvára J. Poláček.

Elektrina, energie, bývanie Čítajte aj Dodávatelia energií sú ochotní poskytnúť splátkové kalendáre

Štyri najčastejšie alergény

Liečba alergie či aspoň zmiernenie jej príznakov býva beh na dlhé trate. Alergia dokáže byť veľmi nepríjemná a poriadne skomplikovať život. Neunikneme pred ňou ani doma, kde nás najviac ohrozujú vzdušné alergény. Zistite, čo na alergiu zaberá a ako si vybudovať príjemnejšiu a zdravšiu domácnosť pre alergika.

Peľ

  • jeden z najčastejších spúšťačov alergie a problémov s dýchacím systémom. Spôsobuje nádchu a niekedy aj prieduškovú astmu. Organizmus alergika vníma peľ ako niečo zlé a nebezpečné, pred čím ho treba chrániť. Príznaky sú nepríjemné, počnúc opuchom sliznice cez tečenie z nosa, kýchanie až po kašeľ. Telo chce dostať peľ preč a upozorniť, že prostredie, v ktorom sme, nám nerobí dobre. Najviac ťažkostí spôsobuje peľ z jelše, trávy, paliny a ambrózie. Cez otvorené okno alebo na šatách sa pele ľahko dostanú aj do domácnosti.

Plesne

  • hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že neškodia, výtrusy z nich sú veľmi silný alergén. Spôsobujú alergie dýchacích ciest, ale aj kožné či vnútorné problémy. Vzdušné plesne sú mikroskopické úlomky, tzv. spóry, ktoré sa veľmi podobajú peľovým zrnkám. Sú však menšie a vo vzduchu je ich oveľa viac, takže zamedziť ich vzniku je jedna z vecí, ktoré na alergiu pomôžu najviac.

Prach a roztoče

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
alergia, prach, roztoče, bronchiálna astma, kýchanie, vreckovka Ilustračné foto.
  • prachu v domácnosti sa nedá len tak ľahko zbaviť, čo liečbu alergie ešte viac komplikuje. Je v ňom veľa rôznych látok, ktoré môžu organizmus dráždiť. Napríklad chemikálie, mechanické čiastočky, zvieracie chlpy, no najmä výlučky roztočov. Tie sa skrývajú hlavne v posteli a v matracoch. Vyhovuje im vyššia teplota i vlhkosť a alergia sa môže prejaviť svrbením či upchatím nosa, podráždením očí, slzením, ekzémom, svrbením kože alebo kašľom a ďalšími dýchacími problémami.

Zvieratá

  • najviac problémov nespôsobuje srsť domácich miláčikov, ale látky v slinách a v moči. Dokážu sa v interiéri udržať veľmi dlho na rozličných predmetoch alebo na podlahe. Preto sa alergia môže prejaviť, aj keď samotné zviera v miestnosti nie je. Najviac dráždia mačacie alergény, o niečo menej psie, najmenej problémov spôsobujú alergény z hlodavcov.

Zdroj: Baumit

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #byt #interiér #farby na steny #priestory bytu