10 rád ako ušetriť energie v bytových domoch

Prinášame rady odborníkov, ako využívať energiu v bytových domoch efektívne a motivovať vlastníkov, aby ňou neplytvali.

30.09.2022 05:00
Bratislava, mesto, pohlad, petrzalka, panelak,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

1. Komplexná obnova

Pri obnove bytového domu je možno využiť zvýhodnené úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Najväčšie úspory prináša zateplenie, pomôžu aj čiastkové opatrenia.

2. Zaizolujte rozvody tepla a teplej vody

V bytových domoch s podlahovou plochou nad 1 000 štvorcových metrov je povinnosť zaizolovať rozvody tepla a teplej vody, opatrenie nie je finančne náročné a oplatí sa aj menším bytovým domom.

3. Nové rozvody = menšie straty

Preverte, či sú v dome správne nadimenzované rozvody teplej vody. V obnovených domoch zvyčajne stačia potrubia s menšími priemermi, ktoré pracujú efektívnejšie a majú menšie straty.

4. Udržiavajte správne vyregulovanú vykurovaciu sústavu

Kontrolujte ju pravidelne, hoci ste ju v minulosti dali vyregulovať, je to nevyhnutné najmä po zateplení a výmene okien. Pri dôslednom vyregulovaní sa teplo dostáva rovnomerne do všetkých bytov a vykurovacie telesá reagujú na zmeny rýchlejšie.

5. Zabezpečte zatváranie vstupných dverí do domu

Pri správnom nastavení mechanizmu sa vstupné dvere vždy zatvoria. Predídete únikom tepla a spoločné priestory domu sa nebudú zbytočne podchladzovať.

6. Vymeňte staré svetelné zdroje v spoločných priestoroch za úspornejšie

Nahradením klasických svetelných zdrojov za LED môžete usporiť až 80 % elektriny na osvetlenie.

7. Nainštalujte v spoločných priestoroch senzory osvetlenia

Namiesto klasických vypínačov používajte senzory, snímače reagujú na pohyb i na denné svetlo. Môžete si nastaviť čas svietenia, sklon snímača môže priniesť úsporu 50 % oproti používaniu len vypínačov.

8. Úspornejší výťah a jeho rozumné využívanie

Preverte si možnosti, ako znížiť spotrebu výťahu, je to možné aj čiastkovými opatreniami. Kompletná výmena je finančne náročná, môže však ušetriť až 40 % nákladov na energiu. Obyvatelia domu väčšinou netušia, koľko stoja jednotlivé jazdy výťahom, poskytnite im informácie.

9. Zmonitorujte spotrebu energie v dome a informujte vlastníkov

Základom je poznať vlastnú spotrebu energie. Zverejnite prehľad o spotrebe bytového domu ako celku, vlastníci získajú predstavu o tom, koľko míňajú a za čo platia. Zaujímavé môže byť porovnanie spotreby tepla, teplej vody a elektriny v spoločných priestoroch za posledných päť rokov, zistíte tak, či sa vám ju darí znižovať, alebo viete nájsť rezervy.

10. Informujte obyvateľov domu, ako energiou neplytvať

Väčšina obyvateľov bytov napríklad nevie, že pri správnej vlhkosti postačuje na dosiahnutie tepelnej pohody nižšia teplota. Bezplatné informačné materiály a odporúčania vám poskytnú v poradenských centrách Žiť energiou.

Zdroj: SIEA

12 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #bytový dom #tepelné úspory