Obnova rodinných domov? Ušetríte na nákladoch za energie

Ceny energií stúpajú, ušetriť sa dá rôznymi spôsobmi, napríklad aj obnovou rodinného domu. Štát vám na úpravy, ktoré znížia spotrebu energií, poskytne až 19 000 eur. Ako ich získať?

11.10.2022 12:00
Šťastná rodina pred domom Foto:
Ilustračné foto
debata

Rodinné domy na Slovensku sú staré a väčšina z nich potrebuje rekonštrukciu, ktorá zníži ich energetickú náročnosť. Štát sa rozhodol vlastníkom pomôcť a v čase stúpajúcich cien energií im poskytne dotácie v rámci komplexnej obnove rodinných domov. Na obnovu rodinných domov je vyčlenených celkovo 528,2 milióna eur. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) už vyhlásili prvé dve výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR pre majiteľov starších rodinných domov. Podpora štátu vo výške 14 000, resp. 16 000 alebo až 19 000 eur prispeje k zníženiu spotreby energie do roku 2050 (v budovách o 40 percent v porovnaní s úrovňou roku 2020) a k zníženiu emisií z budov (o 79 percent v porovnaní s rokom 2020).

„Renovácia rodinných domov pomôže ľuďom výrazne znížiť náklady na energie a ochrániť občanov pred hrozbou energetickej chudoby a nadmernej závislosti slovenského hospodárstva od fosílnych zdrojov nakupovaných z Ruskej federácie. Začal sa prechod Slovenska k nezávislosti od fosílnych zdrojov energie,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj.

Bratislava, mesto, pohlad, petrzalka, panelak, sidlisko, nehnute Čítajte viac 10 rád ako ušetriť energie v bytových domoch

Predseda vlády SR Eduard Heger upozornil, že tento projekt ušetrí peniaze domácnostiam: „V čase energetickej krízy a rastúcich cien energií prichádzame s prvými výzvami na obnovu domov, ktoré obyvateľom pomôžu znížiť spotrebu elektriny a plynu a tým znížiť svoje doterajšie náklady na bývanie.“ Prvé výzvy sú určené pre dve skupiny žiadateľov: pre štandardnú skupinu a pre zvýhodnenú socio-ekonomickú skupinu žiadateľov. Hodnota oboch výziev je 30 miliónov eur. O príspevok na obnovu rodinného domu z plánu obnovy môžu požiadať vlastníci alebo spoluvlastníci rodinných domov postavených pred rokom 2013, ktorí spĺňajú podmienky.

Generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco doplnil: „Je dôležité, aby sa žiadatelia uistili, že sú oprávnenými žiadateľmi. Pomôžu im pri tom poradenské centrá v 10 regionálnych kanceláriách. Žiadosť o príspevok sa podáva prostredníctvom formulára, ktorý sa nachádza na stránke www.obnovdom.sk. Žiadosť môžete podať – okrem elektronickej formy aj poštou adresovanou na SAŽP alebo v regionálnych centrách, alebo v podateľni SAŽP. Žiadosti je možné podávať od 15. októbra 2022. Dovtedy sa oboznámte s podmienkami výzvy a pripravte si doklady, ktoré sú potrebné."

Výsledkom obnovy má byť zlepšenie tepelno-technických vlastností domu, výmena neefektívneho zdroja tepla a teplej vody, a tiež realizácia adaptačných opatrení zmierňujúcich klimatickú krízu. Záujemcovia môžu podporu využiť na variácie opatrení (pri zachovaní realizácie povinných opatrení uvedených vo výzvach), podľa ich finančných možností. Záujemca o príspevok môže využiť buď jedno opatrenie, alebo kombináciu viacerých. Cieľom je zlepšenie tepelnotechnických vlastností objektu, výmena neefektívnych zdrojov tepla a teplej vody a aplikácia adaptačných opatrení na zmenu klímy.

ekovarenie, úspora, energie, spotrebiče, elektronika Čítajte viac 7 rád a tipov, ako dosiahnuť okamžitú energetickú úsporu

Medzi plánované prvky obnovy patrí zateplenie obvodového plášťa, zateplenie strešného plášťa, výmena otvorových konštrukcií, inštalácia zdroja energie, zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu alebo odstránenie azbestu nevyhnutné pre ďalšie zateplenie objektu. Žiadateľ môže získať pomoc vo výške 60 %, resp. 95 % z oprávnených výdavkov. Majitelia teda budú môcť zrealizovať obnovu rodinného domu zlepšením tepelnotechnických vlastností obvodového plášťa budovy a výmenou neefektívnych zdrojov tepla a teplej vody za vysokoúčinné zariadenia, resp. osadiť nové zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie alebo odpadové teplo v rámci vetrania.

Na poskytnutie príspevku treba splniť, samozrejme, viacero podmienok. Požiadať o príspevok môžete len raz na ten istý rodinný dom. Platí aj to, že na predmet projektu nesmel byť v minulosti vyplatený finančný príspevok z iných verejných zdrojov ako z Plánu obnovy a odolnosti SR. Zároveň na projekt a ani žiadnu jeho časť nesmú byť po vyplatení prostriedkov v budúcnosti použité financie z iných verejných zdrojov. Každý prijímateľ príspevku je povinný umiestniť na viditeľnom mieste svojho obnoveného rodinného domu informačnú tabuľu (30 × 20 cm), ktorú dostane bezplatne. Tabuľa musí byť na mieste minimálne päť rokov po skončení obnovy domu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie energiou #obnova rodinných domov