Sú myši a potkany pre vás nočnou morou? Hygienici vyzývajú k deratizácii

Myši gazdujúce v komore či potkany pobehujúce po pivniciach, sú nočnou morou každého, kto je zvyknutý na bežný hygienický štandard. Hlavný dôvod, prečo by mal mať človek obavy z potkanov a ďalších hlodavcov je ich schopnosť prenášať rôzne nákazlivé (infekčné) choroby. Im neublížia, ľuďom však môžu.

03.10.2022 10:00
myš, hlodavec, škodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Práve preto vyhlásil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava jesennú preventívnu a celoplošnú deratizáciu na území Bratislavského kraja od 1. októbra do 30. novembra.

Prečo práve v tomto čase?

Aby sa zabránilo riziku prenosu ochorení, vykonáva sa deratizácia celoplošne a pravidelne najmenej dvakrát do roka (na jar a na jeseň, kedy je predpoklad zvýšeného premnoženia hlodavcov.

„Celoplošný a zároveň synchrónny výkon deratizácie má zabezpečiť čo najefektívnejšiu likvidáciu škodcov na čo najväčšom území a má zároveň zabrániť ich migrácii z deratizačne ošetrených objektov a plôch do objektov takto neošetrených,“ vysvetľuje Mgr. Eva Fitzová, MPH, poverená vykonávaním funkcie regionálnej hygieničky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Napriek tomu, že je „epidemologická situácia vo vzťahu k nákazám šíreným myšovitými hlodavcami v Bratislavskom kraji i v celej SR stabilizovaná,“ deratizáciu odporúča vykonať.

Kto, kde a ako?

Deratizáciu (čiže ničenie hlodavcov ) musí zabezpečiť buď:

  • obec v objektoch, ktoré vlastní alebo spravuje,
  • podnikatelia a právnické osoby by mali vykonať deratizáciu v ich vlastných alebo nimi spravovaných objektoch ️️, pričom samotnú deratizáciu je potrebné zabezpečiť prostredníctvom firiem, ktoré sú oprávnené na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov,
  • samotní občania, ktorí by mali deratizáciu uskutočniť vo svojich pivničných priestoroch v rodinných a bytových domoch a na pozemkoch i v objektoch využívaných na chov hospodárskych zvierat. Môžu ju vykonať prostredníctvom komerčne dostupných biocídnych prípravkov, ktoré sú na tento účel schválené.

Existuje aj iná prevencia? Áno

Tam, kde žijú ľudia, žijú aj potkany. Človek im totiž pre život vytvára ideálne podmienky špinou, nečistotou a neporiadkom. Dobre sa im žije nielen v kanalizácii, kde sa ich zdržuje väčšina, ale napríklad aj na divokých skládkach, či vo vysokej, nepokosenej tráve.

Nemalo by sa preto zabúdať najmä na udržiavanie čistoty na verejných priestranstvách, uzamykanie skladov, opravu ochranných sietí na oknách pivníc, udržiavať poriadok v pivničných priestoroch, nedávať zvieratám potravu na voľných priestranstvách a v okolí obytných domov, neskladovať voľne potraviny vo dvoroch, pivniciach, či na balkónoch a radšej priebežne odstraňovať odpadky, ktoré by mohli byť zdrojom obživy hlodavcov.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hlodavce #myš #potkan #infekčné choroby #deratizácia