Obnoviteľné zdroje energie chce čoraz viac domácností. Pomôže aj dotácia. V akej sume?

Vďaka projektu Zelená domácnostiam pribudlo doteraz na Slovensku 39-tisíc inštalovaných zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE).

03.10.2022 08:00
miniatúra domu Foto:
Ilustračné foto
debata

Preplatené boli poukážky v hodnote vyše 82 miliónov eur. Ďalšie milióny budú v novom programe. Momentálne majú domácnosti k dispozícii vyše 11 000 poukážok v hodnote viac ako 23 miliónov eur.

"Táto suma je pre ne rezervovaná, poukážky vydávame každý pracovný utorok a týždenne pribúda 300 až 400 nových žiadostí o aktiváciu,“ hovorí Michal Ilovič, vedúci oddelenia poradenstva Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).

Najväčší záujem je dlhodobo o tepelné čerpadlá, ktoré sú schopné zabezpečiť dostatok tepla pre novostavby alebo domy obnovené do nízkoenergetického štandardu.

láska, vzťah, sťahovanie, maľovanie bytu Čítajte aj Vymaľujte si zdravšie bývanie. Ktoré farby pristanú alergikom?

Zvážte, čo je pre vás najvýhodnejšie

"Najrýchlejšie momentálne pribúdajú žiadosti o poukážky na fotovoltické panely, ktoré vyrábajú elektrinu. Možno ich využiť na prevádzku spotrebičov v domácnosti a ohrev vody. Pri znižovaní nákladov na ohrev vody dobre poslúžia aj slnečné kolektory, pri dôslednom projekte dokážu tieto dve zariadenia zabezpečiť až 60 % z celoročnej potreby teplej vody v domácnosti. Poukážky na kotly na biomasu môžu využiť len domácnosti, ktoré nimi nahradia kotly na uhlie. Záujem o ne je najmä v regiónoch, kde je možné získať cenovo dostupné palivo,“ dodáva odborník.

Poraďte sa bezplatne

Každé zariadenie, ktoré využíva OZE, má výhody aj obmedzenia. "Aký druh je vhodný pre konkrétnu domácnosť, ale aj na čo si treba dať pred výberom pozor, sa záujemcovia dozvedia od našich odborných konzultantov v poradenských centrách Žiť energiou. Centrá môžete v piatich krajských mestách – Banskej Bystrici, Bratislave, Trenčíne, Žiline a Košiciach – navštíviť osobne, kontaktovať ich mailom alebo telefonicky na linke 0800 199 399. Linka i osobné poradenstvo sú bezplatné,“ hovorí Ilovič.

Zrátajte si spotrebu elektriny

Zariadenie využívajúce obnoviteľné zdroje energie je investíciou na niekoľko rokov, takže je dôležité vybrať si ho naozaj na mieru.

"Určite sa oplatí preveriť, či domácnosť má predpoklady na jeho využitie. Vždy preto odporúčame uprednostniť individuálnu ponuku pred balíčkovým riešením,“ zdôrazňuje Ilovič.

"Špeciálnu pozornosť venujte výberu vhodného riešenia pri fotovoltických paneloch. Bez dôslednej konzultácie a zistenia potenciálu, do akej miery je domácnosť schopná vyrobenú elektrinu využiť, to môže byť nenávratná investícia. Zaujímajte sa tiež o to, či zhotoviteľ zabezpečí aj nevyhnutné povolenia od distribučných spoločností. Samozrejmosťou má byť obhliadka miesta inštalácie pri každom druhu podporovaných zariadení, predídete nemilým prekvapeniam pri inštalácii,“ uvádza.

Bratislava, mesto, pohlad, petrzalka, panelak, sidlisko, nehnute Čítajte aj 10 rád ako ušetriť energie v bytových domoch

Vyberajte dôkladne

Ak uvažujete o zariadení využívajúcom OZE, v prvom rade si pozrite podmienky, ktoré umožňujú získať podporu na jeho inštaláciu a prípadné nejasnosti prediskutujte s odborníkmi v konzultačných centrách.

"Výber konkrétneho typu zariadenia konzultujte vopred so zhotoviteľom inštalácie, oplatí sa osloviť viacerých, tak si môžete preveriť ceny a termíny dodania. Zhotoviteľ by vám mal potvrdiť, kedy bude zariadenie dostupné a kedy ho bude schopný dodať,“ radí Ilovič.

Zoznam zariadení, ktoré spĺňajú technické požiadavky, a zoznam zhotoviteľov, ktorí majú so SIEA podpísanú zmluvu, je na stránke www.zelenadomacnostiam.sk.

Dočkajú sa aj domácnosti v Bratislavskom kraji

Nielen príspevok z projektu Zelená domácnostiam, ale i energetická kríza prispela k zvýšenému záujmu o využívanie prírodných zdrojov na vykurovanie i ohrev vody v domácnostiach.

Na otázku, či nehrozí, že finančná pomoc z projektu sa vyčerpá, Michal Ilovič hovorí, že netreba mať obavy.

"Financií na tento rok je dostatok a chystajú sa ďalšie. Aktuálne je k dispozícii 15,7 milióna eur pre tých, ktorí chcú zariadenie nainštalovať do októbra budúceho roka. Už teraz pripravujeme pokračovanie projektu z nového programu Slovensko s rozpočtom viac ako 100 miliónov eur a v ňom bude podpora k dispozícii aj pre domácnosti z Bratislavského kraja,“ uzatvára.

Knauf Insulation, pr, nepouzivat Čítajte aj 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy

Čo pokryje dotácia:

Najviac 50 % nákladov na inštaláciu, suma závisí od inštalovaného výkonu zariadenia a zohľadňuje napríklad aj to, či domácnosť realizovala úsporné opatrenia

  • pri tepelných čerpadlách sa dotácia vzťahuje na prvých 10 kW výkonu, pričom maximálna výška dotácie je 3 400 eur
  • pri kotloch na biomasu je to maximálne 1 500 eur na prvých 15 kW
  • pri slnečných kolektoroch 1 750 eur na 3,5 kW
  • pri fotovoltických paneloch 1 500 eur na 3 kW

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #fotovoltika #obnoviteľné zdroje energie #tepelné čerpadlá