Hľadáte vlastný byt alebo dom?

Potrebu zabezpečiť si vlastné bývanie má každý človek. Najdôležitejšou otázkou, ktorú treba v tomto prípade vyriešiť, je tá z akých peňazí vysnívané bývanie zaplatíte.

27.10.2022 00:00
PSS, pr Foto:

Postav dom, zasaď strom, sploď syna. Toto slovenské príslovie hovorí o tom, ako to v životnom kolobehu funguje. Postaviť či kúpiť dom už však v súčasnosti nie je také jednoduché. Nájsť si vhodnú nehnuteľnosť môže, aj nemusí byť náročné. Každý z nás má iné predstavy o mieste, kde chce tráviť čas s rodinou, odpočívať a celkovo žiť. Niekomu stačí malý byt, iný si nevie predstaviť stráviť život inde ako v domčeku so záhradou. Nech sú už vaše sny akékoľvek, najdôležitejšie je vyriešiť otázku financovania vlastného bývania. Väčšina kupujúcich nemá také šťastie, aby mali dispozícii finančnú hotovosť, z ktorej by zaplatili za byt alebo dom. Takisto prevažná väčšina nemá ani príbuzných, kamarátov alebo dobrých známych, ktorí by im potrebné peniaze požičali. V takomto prípade vám nič iné nezostáva, len si potrebné peniaze požičať. Kľúčovým je však výber vhodného produktu – najčastejšie hypotekárneho ú­veru.

Ceny bytov

Čo sa týka cien bytov, kupujte teraz, lacnejšie nebudú. Podľa analytikov výrazný pokles cien nehnuteľností ponúkaných na predaj nemožno očakávať. V tomto roku podľa dostupných údajov ceny bytov na Slovensku rástli. Ak pred dvomi rokmi stála nehnuteľnosť v priemere 90-tisíc eur, dnes by stála minimálne 130-tisíc eur. Rast cien poháňajú ešte stále lacné hypotéky, nedostatočná ponuka nového bývania, ale aj ceny stavebných materiálov. K prudkému zvyšovaniu cien by už prísť nemalo, skôr k útlmu aktivity na realitnom trhu – ľudia budú nakupovať opatrnejšie, nie však lacnejšie. Preto, kto chce kupovať, mal by tak urobiť teraz, čakať na to, že vyhliadnutý byt alebo dom bude lacnejší, sa neodporúča.

Výber hypotéky

Ponuka úverov na bývanie je pomerne široká. Ideálnym produktom je hypotéka – úver určený prioritne na obstaranie nehnuteľnosti vhodnej na bývanie. Ide o pôžičky zabezpečené nehnuteľnosťou, získať ich teda možno s výrazne nižšou úrokovou sadzbou ako napríklad úvery spotrebiteľské. Ak chcete získať naozaj výhodnú hypotéku, zamerajte sa na takú, ktorá má výhodnú úrokovú sadzbu. PSS, Prvá stavebná sporiteľňa ponúka produkt mojaHYPOTÉKA, ktorý poskytuje pri splnení podmienok s úrokovou sadzbou od 3,09% ročne. Zdá sa vám päť rokov veľa? Odborníci na financie radia fixovať úrokovú sadzbu aspoň na päť rokov, možno aj na 10, získate tak istotu, že za tie roky ju banka nezmení. Klient by sa mal zaujímať nielen o úrokovú sadzbu, ktorá je tiež dôležitá, ale ak nemá dostatok vlastných zdrojov, mal by si zistiť aj možnosť doplatenia ceny bytu. V PS máte možnosť využiť medziúver bez potreby založenia nehnuteľnosti na zabezpečenie chýbajúcich finančných prostriedkov na bývanie.

PSS, Prvá stavebná sporiteľňa poskytne tento úver všetkým záujemcom od 18 do 65 rokov spĺňajúcim podmienky, nemusíte sa báť, že nie ste klientom a nemáte v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni uzatvorené stavebné sporenie.

Pri hypotéke mojaHYPOTÉKA od PSS, Prvej stavebnej sporiteľne platí, platí, že ide úver na bývanie zo zdrojov mimo fondu stavebného sporenia a na jeho poskytnutie nie je potrebné uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení, čo predstavuje pre žiadateľa výraznú výhodu. Hypotéku možno získať v súčasnosti bez poplatku za poskytnutie, a to, ak splníte jedinú podmienku – vek žiadateľa nesmie presiahnuť 35 rokov. Vek ďalších účastníkov úveru sa do úvahy neberie.

Čo potrebujete vedieť o produkte mojaHYPOTÉKA

Vek žiadateľa: 18 až 68 rokov

Výška úveru: 10 000 – 300 000 eur pre jedného účastníka, do 400 000 eur pre viacerých účastníkov.

Splatnosť: 5 až 30 rokov

Úroková sadzba: od 3,09 % p. a. pri päťročnej fixácii. Fixácia úrokovej sadzby je možná na päť alebo 10 rokov. Presnú výšku vašej úrokovej sadzby vám prepočíta obchodný zástupca, s ktorým si môžete dohodnúť osobné stretnutie alebo videohovor.

Základné podmienky na získanie úrokovej sadzby 3,09 % p. a.: zabezpečenie nehnuteľnosťou, rizikové životné poistenie.

Výhoda: bez poplatku za poskytnutie, čím môžete ušetriť až 400 eur. Platí pre žiadateľa do 35 rokov.

Na čo možno použiť hypotéku:

  • kúpa nehnuteľnosti (dom, byt, stavebný pozemok)
  • výstavba, prístavba, nadstavba, vstavba nehnuteľnosti
  • refinancovaniu úveru v inej banke, ktorý ste využili na financovanie bývania

Nestačia vám peniaze z hypotéky? PSS, Prvá stavebná sporiteľňa má riešenie

Využiť môžete medziúver bez potreby založenia nehnuteľnosti na zabezpečenie chýbajúcich finančných prostriedkov na bývanie

  • bez potreby založenia nehnuteľnosťou
  • výhodná úroková sadzba
  • aj bez predchádzajúceho sporenia
  • doba splatnosti až 30 rokov
  • až do výšky 50 000 eur
odkaz
PSS banner
chyba