Zima bude na energie drahá. Ako požiadať o dotáciu, ak máte starší dom?

Po kolotoči negatívnych správ o cenách energií sa objavila aj jedna pozitívna. Presne v polovici októbra sa rozbehol projekt dotácií na obnovu starších domov.

25.10.2022 08:00
Rodina, bývanie, dom, cena energií Foto:
Ilustračná foto.
debata (2)

Výsledky Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 potvrdili fakt, že značná časť rodinných domov na Slovensku patrí skôr k staršiemu bytovému fondu.

A je úplne prirodzené, že časom potrebujú rôzne opravy, úpravy či zmeny. No kým v predchádzajúcich rokoch zvykli majitelia domov rekonštruovať svoju nehnuteľnosť skôr postupne, dnes sa na všetkých rýchlosťou blesku valí energetická kríza a s ňou aj rady, ako čo najskôr ušetriť, či už vo väčšom, alebo v menšom meradle.

Odborníci odporúčajú pri rekonštrukcii investovať najmä do kvalitného zateplenia a tiež do obnoviteľných zdrojov energie, do tepelných čerpadiel, fotovoltiky, kotlov na biomasu. Okrem toho radia i vymeniť okná, dvere, jednoducho hľadať možnosti, ako ušetriť čo najviac.

Pri obnove domov nejde o žiadne drobné peniaze, dotácia teda môže pomôcť, hoci medzičasom napríklad vyleteli poriadne hore aj ceny stavebných materiálov. Treba len dúfať, že projekt obnovy naberie správny smer, neprinesie záujemcom o dotáciu zbytočné komplikácie a splní svoj účel.

Ušetriť primárnu energiu môžete rôznymi spôsobmi, zateplenie fasády domu a strechy je však podľa odborníkov naozaj výrazné – až 65 %. Ďalšou možnosťou sú zelené strechy.

Okrem toho, že prispievajú k zdravšiemu životnému prostrediu a zadržiavajú dažďovú vodu, dokážu znížiť teplotu okolia a zvyšovať efektívnosť fotovoltických panelov.

Okrem veľkých investícií do bývania dnes zrejme väčšina domácností uvažuje o tom, čo, kde a ako ušetriť. Hoci sa to možno na prvý pohľad nezdá, pomôžu i malé zmeny, opravy, ale napríklad aj dôkladná kontrola spotreby vody.

Zbytočne ju zvyšujú aj kvapkajúce alebo vodným kameňom zanesené vodovodné batérie, ktoré rýchlo a bez veľkých nákladov ľahko opraví každý šikovný domáci majster. Pred zimou sa určite oplatí skontrolovať aj priliehavosť a tesnenie okien a exteriérových aj interiérových dvier a prahov. Rôzne netesnosti, zle priliehajúce okná a dvere rovnako zbytočne uberajú z pohody a z peňazí.

65 %spotreby energie ušetrí zateplenie fasády a strechy

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #energie #zima #cena energií