Zelená strecha šetrí energie aj životné prostredie

Jednou z možností, ako lepšie odolávať prejavom klimatickej krízy, sú zelené strechy. Dokážu zadržiavať vodu, znižovať teplotu okolia a môžu slúžiť aj na výrobu energie.

04.11.2022 08:00
Zelená strecha Foto:
Ilustračná foto.
debata

Vegetačné strechy navyše pomáhajú biodiverzite a keďže sa pri ich výrobe používajú recyklované materiály, znižujú aj uhlíkovú stopu budov. Obrovské spevnené plochy v mestách sú dnes jedným z najvýraznejších problémov miest.

Nielenže akumulujú teplo, ktoré neskôr vyžarujú do prostredia, ale nedokážu ani pohlcovať dažďovú vodu. Tá končí v kanalizácii, pričom počas prívalových dažďov neraz spôsobí aj lokálne záplavy.

"Proti týmto fenoménom nie sme úplne bezmocní a je len na nás, aké prostredie v mestách vytvoríme. Zelené strechy sú výrazným nástrojom pri boji s klimatickou krízou,“ hovorí Branislav Siklienka, predseda Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru.

Do substrátov aj tehly

Prezident European Federation of Green Roof and Living Wall Associations Dusty Gedge zdôrazňuje, že zelené strechy nepomáhajú iba pri zvládaní extrémnych výkyvov počasia.

"Môžu slúžiť aj ako výrobný zdroj energie, pomáhajú biodiverzite a keďže sa pri ich výrobe používajú recyklované materiály, znižujú i uhlíkovú stopu budov.“

V spoločnosti Strešné substráty testujú, ako sa postupom času menia vlastnosti substrátov použitých na už inštalovaných zelených strechách.

Hoci najstaršia vzorka má desať rokov, potvrdzuje sa, že podiel organického materiálu sa pri správnej starostlivosti v substráte významne neznižuje a neklesá ani obsah potrebných minerálov, ako je draslík či fosfor.

"Zelené strechy sú dlhodobo udržateľné riešenie,“ vraví Dagmara Fábriová. "V strešných substrátoch je možné použiť aj stavebný odpad, napríklad pálenú tehlu či škridly. Pre dobré zadržiavanie vody je dôležitá ich vsiakavosť a priepustnosť.“ Martin Vysoký, architekt švédskej firmy .edge, dopĺňa, že ak je pórovitosť materiálu, ktorý sa použije na zachytenie dažďovej vody, napríklad 30 %, v jednom metri kubickom je možné zadržať 300 litrov zrážok.

Vydržia dlhé roky

Výhody zelených striech ako dlhodobo udržateľného riešenia potvrdzuje aj Pete Ellisz z americkej spoločnosti Recover Green Roofs, poradca mesta Boston.

Jeho firma má vo svojom portfóliu aj strešné farmy a vraví, že pri správnom využití kompostu môže byť životnosť substrátu desiatky rokov. "Nereálna nie je ani 50-ročná životnosť.“

Ak berieme do úvahy benefity zelených striech, akými sú znižovanie nákladov na chladenie či lepšia hydroizolácia budovy, môže byť ich návratnosť výrazne kratšia ako životnosť.

Podľa Pavla Dostála, predsedu sekcie Zelené strechy českého Zväzu zakladania a údržby zelene, je pri rodinnom dome reálna návratnosť 15 rokov, pri verejných stavbách môže byť aj kratšia. Najdlhšia návratnosť je pri podzemných garážach, ktoré nepotrebujú chladenie, tam sa môže vyšplhať na 30 rokov.

V strešných substrátoch je možné použiť aj stavebný odpad, napríklad pálenú tehlu či škridly. Pre dobré zadržiavanie vody je dôležitá ich vsiakavosť a priepustnosť.
Dagmara Fábriová - Strešné substráty

Profitujú aj susedné budovy

Dlhoročné skúsenosti so zelenými strechami na Slovensku má developer Corwin. Používa ich na každom svojom projekte už od roku 2014.

"Keď sme nechali termokamerou odmerať teplotu striech na našom projekte Blumental, bola o 17,6 až 24,4 stupňa Celzia nižšia než napríklad na vedľajšej streche vysokoškolského internátu. Keď sa pozriete na Blumental z vtáčej pespektívy, nájdete zelený ostrov, ktorý pripomína Jakubovo námestie v Bratislave. Je obkolesený sivými plochami klasických striech susedných stavieb. Pritom zelené strechy sa nepočítajú do koeficientu zelene. Ich budovanie je prejavom našej snahy ponúknuť udržateľný projekt nielen priamym užívateľom, ale napomôcť aj vytváraniu vhodnej mikroklímy v danej lokalite, z čoho ťažia aj susedia,“ vysvetľuje Jakub Dobrý zo spoločnosti Corwin.

Developer doplnil vo svojom projekte Guthaus zelené strechy budovy aj o dažďové záhrady. Tie dokážu počas prívalových dažďov zachytiť vodu v území, takže sa žiadna nedostane do kanalizácie. Guthaus získal Cenu verejnosti a Cenu za inovatívnosť projektu v súťaži o najlepšiu zelenú strechu roku 2022.

Pomôže aj fotovoltickým panelom

Potenciál zelených striech chce využiť aj Slovenský plynárenský priemysel. "Tým, že vegetačná strecha znižuje teplotu, zároveň zvyšuje efektívnosť fotovoltického panelu a jeho životnosť. To sú synergie, z ktorých môžu ťažiť nielen vlastníci budov, ale aj samosprávy,“ prízvukuje Rastislav Nemec, riaditeľ divízie rozvoja podnikania SPP.

Preto aktívne hľadajú partnerov na spoločné projekty pre energetické využitie striech. Problémom však podľa neho často býva stav starších striech, ktoré nemajú dostatočnú nosnosť, sú nezrekonštruované a v zlom technickom stave.

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #strecha #zelená strecha