Niet nad šikovného chlapa. Čo zvládne domáci majster?

V každej domácnosti sa z času na čas niečo pokazí. Niektoré opravy patria do rúk odborníkom, mnohé však zvládne aj priemerne šikovný muž alebo žena. Prinášame manuál pre domácich majstrov, s ktorým navyše aj nejaké to euro ušetríte.

28.10.2022 11:55
majster, robotník Foto:
Ilustračná foto.
debata

Zdanlivé drobnosti, ako sú tupé nože, kvapkajúca batéria či zle priliehajúce dvierka na skrinkách, síce nie sú najväčšie problémy, ale vedia aj strpčiť chod domácnosti.

Nemusíte vždy zháňať majstrov, pustite sa do opráv sami. Stačí, ak pochopíte prinícp fungovania danej veci alebo systému a máte k dispozícii vhodné nástroje.

Vždy odpojte zdroj

Asi netreba pripomínať, že ak je to, čo sa chystáte opraviť napojené na elektrinu, vodu či plyn, musíte najprv zdroj odpojiť. Aby sa vám napríklad nestalo, že sa výmena tesnenia na vodovodnej batérii skončí vytopenou kuchyňou.

"Batéria kvapká, ak sa opotrebovalo tesnenie alebo sa zanieslo vodným kameňom. Ukladá sa na všetkých miestach, ktoré prichádzajú do kontaktu s vodou,“ hovorí Branislav Augustín, odborník na stavbu a rekonštrukciu zo spoločnosti Sika Slovensko.

Oprava je jednoduchá – zastavte hlavný uzáver vody, odstráňte kryt kohútika, vyskrutkujte skrutku, ktorá je pod krytom, a vytiahnite poškodený kohútik. Ak to nejde ľahko, skúste ho trochu zo strany na stranu kývať, prípadne si pomôžte malým hasákom.

Potom už len uvoľnite skrutku, ktorá tesnenie drží, a vymeňte staré za nové. Oprava vás vyjde niekoľko centov, určite menej ako účet, ktorý by vám vystavil inštalatér, alebo účet za vodu, ktorá by po kvapkách unikla.

Drobné nečistoty a vodný kameň zvyknú zanášať aj perlátor – sitko, cez ktoré preteká voda z vodovodného ramienka. Ak je zanesený, prúd vody je slabý aj pri dostatočnom tlaku. Vtedy ho jednoducho vyskrutkujte a nechajte 24 hodín ponorený v octe, vyčistí sa sám. Po opláchnutí ho namontujte späť.

V kuchyni a kúpeľni

Rovnako ľahko zvládnete vyčistiť odpad pod drezom a sifón. Z času na čas, zhruba raz za tri mesiace, použite chemický odstraňovač usadenín podľa návodu.

Niekedy je však potrebné vyčistiť odpad ručne, čo značí rozobrať celé "koleno“ odpadu. Vytečie z neho nemálo vody a kadečoho iného, preto údržbu robte s prichystanou nádobou a handrou na zachytávanie vody.

Ak vám zapácha práčka, môže to spôsobovať zanesený odpad. Nachystajte si handry, odklopte dvierka, za ktorými je odpad, vyskrutkujte ho a dobre vyčistite.

Ako spojazdníte zásuvky

Domáci majster si poradí aj s drobnou údržbou kuchynského nábytku. "Na lepšie otváranie a zatváranie skriniek, zásuviek, dojazdov alebo dvierok na chladničke či mrazničke stačia jednoduché opravy,“ upozorňuje Jozef Kňúr, manažér oddelenia kvality kuchynských štúdií Oresi.

Ak nepriliehajú dobre dvierka na kuchynskom nábytku, pritiahnite skrutky na pánte. Vo všeobecnosti platí, že závesné kovania dverí, ľudovo pánty, sa môžu zoštelovať v troch smeroch, pre každý z nich je na telese jedna skrutka.

Takže treba poznať typ "pántu“ a mať základy priestorového vnímania. Pánty treba mazať pravidelne vhodným mazivom. Platí to aj pre samodojazdy na zásuvkách. Niekedy dobre nepriliehajú aj preto, že koľajničky sú zanesené drobnými nečistotami. Stačí ich len dôkladne vyčistiť.

"Zložitá nie je ani výmena filtra v digestore či tesniacej gumičky na mrazničke alebo chladničke,“ vraví J. Kňúr.

Poradiť sa nie je na škodu

Odvážnejší domáci majstri sa pustia aj do obkladania, maľovania alebo výmeny sanity. Preto nie je na škodu vedieť, ako sa ktorý materiál správa.

"Na našu zákaznícku linku sa ľudia najčastejšie obracajú s otázkami o použití nejakej technológie, o ktorej čítali na internete. Pred samotnými úpravami domu či bytu si v prvom rade dobre preverte všetko, čo s nimi súvisí, skôr ako s akýmikoľvek opravami začnete. Je to najlacnejšia a najlepšia cesta,“ prízvukuje B. Augustín.

Ani najodhodlanejší a najinformovanejší domáci majster nemusí stačiť na všetko.

„Použitie materiálov je vhodné konzultovať s odborníkmi buď v predajniach, alebo na linkách zákazníckej podpory. Neraz sa stretávame s prosbami o pomoc v situácii, keď sa toho už veľa urobiť nedá. Nejeden majster až na základe vlastnej zlej skúsenosti pochopí, že sú materiály a technológie, ktoré musia zabudovať iba skúsené, zaškolené firmy s praktickými skúsenosťami,“ dodáva B. Augustín.

debata chyba
Viac na túto tému: #majster #šikovný chlap