Ako pripraviť dom a záhradu na zimu?

Počas zimy nie je prác súvisiacich s domom a záhradou veľa, tá nadchádzajúca však bude špecifická. Okrem tipov, ako na ňu pripraviť svoje obydlie, je dobré vedieť, ako možno ušetriť na kúrení.

29.10.2022 08:02
Jeseň, pes s majiteľom, upratovanie, jazierko Foto:
Ilustračné Foto.
debata (1)

Najviac tepla, až 35 %, uniká cez obvodové múry. "Ich zateplením znížite spotrebu energie o 30 až 50 %,“ hovorí Branislav Augustín, odborník na obnovy domov zo spoločnosti Sika Slovensko.

"Ak to ešte pred zimou stíhate, využite vonkajší kontaktný zatepľovací systém označovaný aj ako ETICS. Ide o najrozšírenejšiu technológiu na zlepšenie tepelnotechnických parametrov obvodových stien. Týmto systémom zatepľovania sa dá okrem úspor na energiách dosiahnuť aj zlepšenie tepelnej pohody v interiéri, zdravšie bývanie bez plesní, húb a rias a nakoniec aj zhodnotenie ceny nehnuteľnosti.“

Fasáda

Zatepľovaniu fasády nemusí pred zimou priať finančná náročnosť ani počasie. Ak máte vlhké múry, odporúčajú odborníci nechať izolovanie na suchšie a teplejšie obdobie.

"Pri obnove si vyberajte tepelnoizolačné materiály, ktoré majú čo najvyššiu hodnotu tepelného odporu. Odporúčam dávať si pozor na správnu hrúbku izolačnej vrstvy, dodržiavanie technologických postupov pri lepení izolačných dosiek, správne kotvenie a vhodný výber fasádnej omietky alebo farby,“ vymenúva B. Augustín.

Okná a dvere

Pred zimou sa určite oplatí skontrolovať aj priliehavosť a tesnenie okien a exteriérových aj interiérových dvier a prahov.

"Ľudia, ktorí si vymenia okná, prípadne vyriešia netesnosti a zlú priliehavosť okien a dverí, bývajú prekvapení, o koľko sa zvýši ich tepelný komfort vnútri. Niekedy stačí nalepiť tesniacu pásku alebo lepšie na oknách a dverách nastaviť pánty. Pokročilejším riešením, ktoré treba zveriť odborníkovi, je aplikácia univerzálneho samolepiaceho tmelu. Niekedy je potrebný aj do oblasti parapetu,“ hovorí Marek Nahálka zo Sika.

Ilustračné Foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Bazén Ilustračné Foto.

Strecha a balkón

Pred zimou skontrolujte aj stav strechy, balkónov, terás a odkvapov. Odkvapy stačí vyčistiť, aby dažďová voda odtekala riadenými cestami a nestriekala na fasádu, inak okrem toho, že ničí jej vzhľad, aj zbytočne vlhne.

Ak máte zelenú strechu, okrem jednoduchej údržby zelene, teda odstránenia suchých rastlín a náletových drevín, iné robiť nemusíte. Viac údržby si vyžaduje klasická plochá strecha. Vyčistite ju od hrubých nánosov nečistôt, a hlavne skontrolujte odvodnenia.

"Ak sa ukáže problém iba na malej ploche, zvládne opravu každý šikovný domáci majster. Stačí aplikovať valčekom tekutú hydroizolačnú membránu. V prípade problémov väčších rozmerov je namieste zavolať odborníka. Peniaze, ktoré zaplatíte za jeho prácu, sú dobrou investíciou, pretože strecha nebude v zime zatekať a nehnuteľnosť sa nebude znehodnocovať,“ zdôrazňuje M. Nahálka.

Pozornosť pred zimou potrebuje aj terasa, balkón a betónové plochy v exteriéri. Ešte pred príchodom mrazov ich vyčistite a v prípade potreby aj zaizolujte.

"Betónovú dlažbu ochráni v zime pred poveternostnými vplyvmi vhodný náter na báze siloxanu. Je bezfarebný a redukuje kapilárnu nasiakavosť. Okrem toho má samočistiaci efekt, ideálny čas na jeho aplikovanie je jeseň,“ odporúča B. Augustín.

Veľké škody môže spôsobiť zlá hydroizolácia na balkóne alebo terase. "Oprava rozpadávajúcej sa škárovacej hmoty či uvoľnenej dlažby nie je náročná. Mnohí však spoľahlivú a funkčnú hydroizoláciu podceňujú, hoci na spevnenej ploche v exteriéri je základom. Skontrolujte ju a ak je poškodená alebo úplne chýba, zabezpečte ju,“ radí M. Nahálka.

Jazierko a bazén

Záhradné biojazierko veľa starostlivosti nepotrebuje, stačí vhodná UV lampa a filter, ktoré dokážu neutralizovať vodu a bude v dobrej kvalite po celý rok.

Zazimovanie bazéna je väčší kumšt, spôsob vždy závisí od jeho typu. Pri všetkých druhoch však platí, že vodu treba odpustiť, ale nie vypustiť úplne. Ak v bazéne necháte 20 – 40 cm vody, vytvorí sa protitlak, ktorý by mal pomôcť predísť problému so spodnou vodou, aby sa nedostala pod fóliu a nenarušila konštrukciu bazéna.

Záhrada

Aby si záhrada v zime oddýchla a na jar naplno ožila, musíte správne zrezať dreviny a zbaviť trávnik nečistôt vrátane suchých listov a opadaných plodov. Ak budete na jar sadiť, pôdu zrýľujte, prípadne do nej primiešajte kompost, aby po zime v plnej sile ukázala svoju krásu a možnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zima #dom a záhrada