Najviac peňazí ušetrí kompletné zateplenie domu

Takmer 70 % rodinných domov na Slovensku nie je zateplených alebo majitelia investovali do ich obnovy ešte pred rokom 2001. Po kompletnom zateplení, aj s pomocou štátnej dotácie, môžu práve tieto domácnosti znížiť spotrebu energií až o 60 %.

28.10.2022 10:09
Domček, šál, zima Foto:
Ilustračné Foto.
debata

Analýza platformy Budovy pre budúcnosť čísla o rodinných domoch, ktoré vyplynuli z vlaňajšieho sčítania obyvateľov, domov a bytov, spresnila.

"Až 39,5 % domov nemá zateplenú fasádu, strechu ani vymenené okná. Ďalších 18,3 % má obnovené iba okná, zateplenú obvodovú stenu a takmer 2 % majú zateplenú len strechu. K ohrozeným domácnostiam treba prirátať ešte 6,5 % domov, ktoré majitelia síce obnovili, ale ešte pred rokom 2001. Všetky sú v zásade zrelé na celkovú obnovu nielen pre úsporu energie, ale aj z pohľadu životnosti konštrukcií,“ upozorňuje Katarína Nikodemová, riaditeľka platformy.

Dodáva, že motiváciou na kompletnú obnovu je pre majiteľov domov "nielen“ šetrenie energiami, dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, ale aj možnosť využiť štátnu dotáciu na ich obnovu.

Každý typ obnovy ušetrí určitú časť primárnej energie potrebnej na prevádzku, podľa údajov poradenskej spoločnosti ENBEE môže pri zateplení fasády a strechy dosiahnuť až 65 %.

Investícia sa vráti rýchlejšie

Ceny energií sa určite len tak ľahko znižovať nebudú a každá investícia do energetickej úspornosti domu prinesie domácnostiam nielen nižšie účty za teplo, ale aj skrátenie času jej návratnosti.

"Veríme, že vlastníci rodinných domov dobre zvážia dlhodobý význam obnovy svojich domov. Ak sa rozhodnú pre zateplenie, s ktorým je spojený aj určitý diskomfort chodu domácnosti, je namieste usilovať sa o čo najkomplexnejšie riešenie,“ vraví Peter Robl zo spoločnosti Knauf Insulation.

Obnovu domov realizuje Slovenská agentúra životného prostredia. Príspevok môžete získať na jedno alebo viacero opatrení, ak splníte podmienku minimálnej úspory 30 % primárnej energie oproti stavu pred obnovou.

Z plánu obnovy tak môžete získať peniaze napríklad na inštaláciu zdroja energie, zelenej strechy, akumulačnej nádrže na dažďovú vodu či na odstránenie azbestu.

Možnosť podať si žiadosť o štátnu dotáciu na obnovu domov odštartovala tento víkend a potrvá do 28. februára 2023.

Podrobné informácie sú na stránke www.obnovadomov.sk.
debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zateplenie